4/4/11

Bulan 9!

Perkara yang bakal terjadi apabila semua universiti di Malaysia di selaraskan waktu masuk pada bulan 9 ini.

TICKET BUS !

Station bus mesti penuh. Ticket mesti tak cukup, dah umpama orang balik raya aidilfitri.
Sebab nyer, semua orang nak balik universiti. Kalau dalam 1 negeri ada 3/4 IPTA, dan pelajar untuk universiti yang menggunakan perkhidmatan bus lebih kurang 10 000 orang. Mesti la ticket bus cepat habis dan berlaku nyer kesesakan di mana2 terminal busKejadian berebut bus bakal terjadi.. Ini kalau student yang naik bus lah. Ok2, kalau student tu kata ," tak dapat beli ticket bus dah habis macam balik raya lah pula. So, ingat nak naik la kereta balik universiti."





HIGHWAY !!

Dah dalam 1 universiti, mesti ramai student pakai kereta. Maklum lah, sekarang parents dah kaya. semua student pakai kereta. Paling cikai sekarang kancil, kalau nak cantik sikit myVi lah kan. Confirm punya la highway jam. Dulu waktu start sem, sebelum di selaraskan semua universiti pun dah jam. Inikan pula bila dah selaraskan. Confirm punya jam! Expecially, kalau semua balik hari ahad. Hah! Masuk kat main gate confirm dah nak dekat pukul 10pm .

Agak nyer, korang sanggup tak menghadapi jam macam nie?Yang nie dekat KL


Ok2, saya tak naik bus and kereta, naik kapal terbang



TICKET FLIGHT !! AIRPORT !

Student dari sabah,sarawak yang balik Semenanjung, atau pun dari semenanjung balik Sabah sarawak .. mesti lah kena naik flight, kalau tak nak naik apa. Naik kapal! 3 bulan baru sampai....
Confirm ticket mahal macam, ticket balik raya. Unless, yang rajin tengok zero fairs kat air asia . Mesti beli ticket awal2. Dekat airport mesti ramai orang, macam orang balik raya haji. Ramai orang.


Kalau system pengankutan awam di Malaysia di pertingkatkan, dan juga highway pandai control waktu student balik universiti nie. Aku rasa tak akan ada la, masalah2 seperti di atas.
Kalau peruntukan bus di percukupkan, flight ada untuk semua student2. Rasa nya, masalah tak akan berlaku. Selain itu, Malaysia nie patut cuba belajar di negara luar punya system pengangkutan, bukan sahaja pandai tiru system oversea yang semua universiti masuk bulan 9.

p/s:Aku bagi 5 Bulan untuk lihat apa bakal berlaku. Mcm mana preparation govt. menghadapi benda nie.


4 comments:

  1. camne nak gi bandung camni. time biasa pun dah 2-3 jam delay.klau semua universiti cuti mesti delay 1 bulan! arghhh

    ReplyDelete
  2. kalau delay 1 bulan.. percutian di batalkan nama nyer tu . en. Ahmad. Hahahha

    ReplyDelete
  3. Salam'alaik.
    nina, kte pun ada terfikir tentang yang bus tu. lagi2 waktu raya yang betul.
    students+students+students[sebab semua u cuti sama]+orang awam=?????????

    cuba post ke src.manatau ada rezeqi Allah nak bagi kat student uia..

    Fa'izah_kaed.

    ReplyDelete
  4. faizah : tu lah pasal, nina yang duduk dekat tak per la jugak.Tapi orang yang duduk jauh2 lah kesian coz dia org kena plan balik awal2.
    tak dapat nak enjoy wif famly. nnt terpaksa berlama atas jalan because of jam.
    Ok good idea. nnt bgthu dekat one of my frens yang src tu. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...