4/17/11

Australia ~ Part 1

10.9.2010

Akhirnya post juga pasal Australia. Hehehe. Percutian ketika hari raya. Punca nyer macam nie, wan nak pergi tengok rumah pakcu yang baru siap di Australia. Jadi kami sekeluarga ikut ke sana juga. Pergi waktu hari raya nie senang, coz tak payah amek cuti dua tiga kali. Heheheh...

Percutian yang di sertai wan, dan adik beradik aku bersama mak. Except, abah and akmal ( adik aku) jer yang tak ikut coz akmal ada SPM waktu tu. huhu...Imagine ler, first day raya jer . Otak kami bukan fikir pasal raya. Tapi fikir pasal nak pergi ke Australia. Hahaha..
Our flight at night,jadi kami masih lagi la sembahyang raya dan menyambut hari raya di Malaysia. Sempat lagi sambut orang beraya di rawang. Hehehe..

Flight waktu malam agak ramai coz air asia combine kan semua flight jadi satu flight at night. Maybe coz kami pergi ke sana pada 11.September. Mat salleh nie kan cuak dengan 11 September. Tu yang flight at that nite jadi ramai orang.


11.9.2010

Kami sampai pukul 4am at Perth, Australia . Sampai sahaja dah 4 degree celcius. Hahaha. Masing2 yang tak pernah rasa sejuk macam tu terketar2 ler, bila bercakap berkepul2 pula asap. ehehhe.. Immigration di Australia nie, agak strict jadi bila bawa makanan tulis la ingredients makanan tersebut. Macam tenusu agak strict. (Australia jer yang strict, others place ok jer). Kami stay sepanjang satu minggu di rumah Pakcu. and ticket flight amek promotion air asia. Hehehe.

Aussie waktu mula-mula sampai

Setelah sampai di rumah pakcu. Kami yang dah kepenatan coz di flight tak boleh nak tdor. Terus bantai tidor, coz petang karang nak pergi open house. Mula-mula sebelum kami sampai di Australia pakcu kata, Aussie sambut raya lambat sehari, kira nyer kami sambut hari raya pertama dua kali la. Tapi rupa nyer tak, aussie sambut sama dengan Malaysia.

Setelah solat jamak di rumah Pakcu. Rumah pertama yang kami pergi, rumah Aunty Murni, orang Kelantan. Pergh! Makanan dia sedap2 belaka, and siap buat sate. Waktu dekat Malaysia, aku nie agak pemalas nak pergi open house . Tapi tiba di sana, berapa buah rumah aku meronda makan . Hahaha.Aunty Murni and husband dia memang selalu masak kalau orang-orang dari Malaysia datang ke Perth nie. Rumah mereka dekat dengan University Curtin.

Bergambar di hadapan open house Aunty Murni and Pakcik Akob.

Setelah lepak-lepak makan, kami ke Jundaloop . Nak pergi ke Jundaloop melalui highway tapi di Aussie panggil Freeway ( tak silap aku) . Tak perlu bayar tol. Nak ke sana macam kl ke Seremban la. Dah ler pakcu bawak slow 60km/h . Adeh! Lama tol.

Disini, mewajibkan pemakain seatbelt. Jadi kami pergi dengan dua kereta kalau ke mana-mana pun, yang bawa tu Abg Hariz atau Abg Acap- kawan pakcu. Harga kereta di Aussie agak murah jadi mereka boleh implement pemakaian seatbelt untuk penumpang.Yelah mereka tak perlu bayar duit tax 300%. Tak macam di Malaysia , semua nyer nak mahal. Tu sebab nyer, kita tak boleh nak implement pemakaian seatbelt coz bukan nyer semua orang mampu membeli kereta sampai 2 atau 3 buah.

Open house di Jundalopp, adalah rakan pakcu yang berasal dari Singapore.Abang yang masak tu memang sedap. Mee goreng Singapore tu sampai sekarang aku masih ingat lagi. Aku dengan along boleh ag tapau desert before balik tu. Hahahah.

Then, dah nak maghrib kami ke rumah rakan kepada parents kak zizah ( isteri pakcu). Makan lagi di rumah nie. Tapi kali nie aku dah tak larat nak makan sangat, hahaha. Asyik makan jer.
Then, kami lalu sekitar Perth pada waktu malam , sebelum pulang ke rumah pakcu.
So, aktiviti kami pada hari pertama adalah pergi berhari raya. Heehhe.

p/s: aku tak dapat duit raya ler. hahaha.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...