12/26/12

Wordless Wednesday :FYP

Aku tak tahu sama ada aku mampu atau tidak habiskan FYP? Mampu ke system aku ni function semua nya? Mampu ke aku habiskan report? Mampu ke dalam masa yang sama aku habiskan exam? Doakan aku ..Rabbi ya asir wala tu asir.. Semoga aku dipermudahkan segalanya. Amin

Tazkirah: Selalu percaya dengan janji Allah kepada kita. Senjata paling kuat untuk kita adalah doa. Jangan pernah berhenti berharap pada Allah :)

Tazkirah 2: Sebelum lakukan sesuatu , memberi ucapan sesuatu. Kaji terlebih dahulu perbuatan kita. Adakah ianya dibenarkan di sisi islam? Tepuk dada, tanya iman.

Note: Jangan pelik dengan post kali ini, dalam otak ada macam -macam . Alhamdulillah, tengah busy FYP aku balik juga untuk sambut anniversary parents aku (25/12/2012). Happy anniversary mak and abah yang ke 30 . Semoga Allah merahmati keluarga kita dengan sakinah. mawardah warahmah. 

12/17/12

Hari Ini Dalam Sejarah- 17 Disember

Seperti dalam tajuk.. Apa yang berlaku pada Hari Ini?

17 Disember 1989 - Demonstrasi besar di jalanan dan rusuhan di Timisoara mengakibatkan terjadinya Revolusi Rumania demi menumbangkan rejim komunis.
17 Disember 1942- Tarikh lahirnya Soe Hok Gie seorang activitis di Indonesia.

Mungkin kerana itu nama ku mempunyai kaitan dengan perjuangan. Sering kali lecture berbangsa arab bangga menyebut "Amanina". Fi Amanina 


Apa ada pada 17 Disember? My birthday actually.. hahaha..


Alhamdulillah dipanjangkan umur.. Masih berkesempatan mengembara.. Melihat keindahan ciptaan Ilahi... Memahami dunia yang penuh dengan ilmu.. Menjadikan diriku lebih matang melakukan sesuatu...


Terima kasih Allah :)



Thank you ! 

Aku bukan tak nak continue pasal Cameron Highlands story.. tapi, sangat busy dengan Final Year Project.. Sambut birthday bersama, FYP tidak seronok. Tapi dah dapat bear besar.. eheheeh senyum sampai telinga.. boleh la continue buat kerja.. hoho

Bebear. hehe Mahu bagi nama apa?
Dress from #AwesomeJubah by #AwesomePeople

Note: Nak dapatkan jubah seperti yang aku pakai diatas. Suka dengan jubah tu corak simple and cute.. Suka dengan jubah dari Indonesia yang mempunyai corak yang pelbagai. ?Ada motif flora dan fauna. bunga-bunga? 
Dapatkan di #AwesomeJubah from #AwesomePeople . Anda boleh click disini untuk melihat jubah-jubah yang cute. hehe



12/12/12

Big Bad Wolf Book

Aku tengok semua update pasal Big Bad Wolf. teringin gak nak update bersama.Ibarat menari bersama-sama..eh? Merepek sudah.. hehehe


Last week ,on friday night aku berkesempatan menyerbu Big Bad Wolf Book di The Mines Convention Center . Event ni memang aku tunggu selama setahun. Nasib baik page dekat Big Bad Wolf Book di Facebook selalu update, alert la juga aku time and venue dia.. Alhamdulillah, memandangkan 1st- 3rd day mereka buka selama 24jam untuk tiga hari. Jadi  adik beradik aku, with ahmad and kawan along (cik D) decide pergi waktu malam pukul 10pm.
Big Bad Wolf Book Car

Kami jangkakan kalau dah pergi pukul 10malam tak ramai orang, tapi punyalah ramai manusia sampai jam dekat laluan ke The Mines. Packed! Kami parking di The Mines dan jalan kaki ke The Mines Convention Centre tak jauh pun cuma 5 minit walking distance.

Pukul 3 pagi pada hari pertama. Big Bad Wolf Book

Kebanyakan buku hard cover around RM20-RM25 ada juga harga RM10-RM15. Kalau kaki novel semua buku lebih kurang harga RM8! Apa lagi, macam orang gila bila aku jumpa buku Cecelia Ahern hard cover RM8!!!

Love dalam RM15-RM20 tak silap aku.
Big Bad Wolf 


Tapi sayang, tak banyak buku famous author dijual. Macam cari harta karun juga la, dekat 10 kali aku pusing. Nasib baik ternampak buku The Gift ni.. hahaha.. Kalau kaki manga/comics.. Memang heaven sangat sebab banyak buku Marvel dijual dalam harga RM18-RM20. Mana nak dapat harga macam tu kan??

Manga fans.
Big Bad Wolf
Banyak juga buku recepi masakan Jamie Oliver.tapi aku ni kaki google, jadi ada benda boleh google aku tak beli. wahahah. Teruk betul ! Selain itu, kita yang kaki travel ni banyak buku travel disini. Cuma aku tak jumpa pula Loonely Planet.. sigh :(Dah penat pilih buku, pukul 2 beratur around pukul 3 lebih baru kami bayar. Sampai rumah dekat pukul 4 pagi masing-masing rasa nak pengsan. heheh.. Tunggu subuh baru lah tidor..

Sewaktu beratur sempat lagi belek buku Ripley's Believe it or not.
Time ni masing-masing dah mamai sikit. hahah
Sementara akak aku cari buku lain, lepak dulu kat tepi-tepi. hahah
Kalau anda sukakan buku. Love the book. Nak harga murah! Apa lagi singgah la ke Big Bad Wolf Book at The Mines Convention Center. From 7-23 December 2012. 

Hasil buku yang berjaya dibeli di Big Bad Wolf Book
32 Book =RM371.
Ada lagi sebuah not in the picture.

12/10/12

Kellie's Castle, Perak , Malaysia

Asalnya aku nak update cerita pasal Cameron Highlands, tapi gambar Kellie's Castle pula dah upload. Jadi dengan perasaan bersemangat dan berkobar-kobar aku nak update pasal istana ni dulu barulah update pasal Cameron Highlands ye. 

Selepas turun dari Cameron Highlands, kami ke majlis perkahwinan anak kawan parents aku di .....Tak ingat , yang aku ingat lalu kawasan Mambang Di Awan :D Jadi otw balik ke KL kami singgah ke Kellie's Castle. Istana ini terletak di Batu Gajah,Perak dan menjadi lambang kemegahan untuk warga Perak. waa. ayat aku 


Kellie's Castle 2012

Photographer: Seth Akmal

Edit By: Seth Akmal


Banyak perubahan aku dapat lihat di Kellie's Castle. Mereka tambah museum dan facilities untuk kemudahan pelancong. Selain itu, banyak usaha dari pihak museum untuk memelihara kawasan istana. 

Sejarah Kellie's Castle.

Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar AgraIndia. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras.
William Kellie Smith adalah dari sebuah kampung di Scotland yang dikenali sebagai Kellas. Pada tahun 1890, ketika berusia 20 tahun, Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. Di Tanah Melayu, beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker, yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk meneroka 360 hektar hutan di Perak. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker, Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongan timah. Sewaktu dengan itu, ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company.
Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Skotland tercinta, Agnes, dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903. Tahun berikutnya, pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. Selama bertahun-tahun selepas itu, Agnes berusaha untuk hamil, tapi gagal. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. Setelah bertahun-tahun selepas itu, akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony, pada tahun 1915. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. Bagi merayakan kelahiran Anthony, William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House), sempena rumahnya di Scotland.


Source: Wikipedia

Kellie's Castle 2012
Photographer: Seth Akmal
Edit By: Seth Akmal
Disebabkan nak cari info pasal Istana ni sampai aku jumpa Kellie's Castle Documentary at Discovery Channel. Hebat bangunan ni, sebenarnya kalau Jepun tak bom kawasan ni aku rasa kita masih boleh lihat kawasan rumah belah belakang. Dari segi batu-bata dan kayu sebiji sama macam Government Quarters ..Rumah zaman dahulu tahan lama sebab bahan yang digunakan berkualiti.. 



A Documentary about Kellie's Castle

Note 1:Nanti aku update pasal Cameron Highlands free time
Note 2: Tengah siapkan Final Year Project. Alhamdulillah dapat practical company :)

12/5/12

Cameron Highlands, Pahang, Malaysia

Kali terakhir aku pergi Cameron Highlands waktu aku umur 10 tahun! Yer , bayangkan 13 tahun yang lalu dengan sekarang mestilah berbeza! Sangat lah berbeza. 

Apa yang pasti perbezaan yang sangat ketara ialah suhu Cameron Highlands sekarang  tidak sesejuk dengan dahulu. Tapi masih lagi sejuk di sesetengah tempat. Kalau dulu Brinchang lebih sejuk berbanding Tanah Rata, tapi aku dapati Brinchang kurang sejuk berbanding dahulu. Reason of this matter sebab banyak pokok ditebang dan hotel dibina ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Oh Skema. Dah jadi terbalik la Tanah Rata sejuk pula.

Macam mana nak ke Cameron Highlands?Terdapat 4 laluan utama ke Cameron Highlands
  1. Tapah Perak – Cameron Highlands
  2. Simpang Pulai Ipoh Perak – Cameron Highlands
  3. Gua Musang Kelantan – Cameron Highlands
  4.  Simpang Masuk(Sungai Koyan) ke Cameron Highlands


Kalau dari KL aku cadangkan guna laluan Tapah- Cameron Highlands, kerana kita dapat kurangkan 4 jam perjalanan berbanding melalui jalan Simpang Pulai- Cameron Highlands. Walaupun jalan melalui Tapah lebih mencabar kerana jalan yang bengkang-bengkok mengakibatkan ramai yang mabuk tetapi masa yang diambil adalah lebih cepat. Family aku ambil laluan Tapah sebab nak cepat sampai, lagipun kami semua kental dan kaki jalan. Kalau muntah dalam kereta memang lawak wei.. Naik Berastagi di Medan lagi mencabar berbanding Cameron. hehehe

Kita cerita yang nie dulu la ye. Next entry, baru update aku ke mana. lalala.

12/4/12

Bandar Warisan Dunia (World Heritage) , Melaka

Aku memang suka pergi tempat bersejarah, terutama sekali Melaka. Dari kecil lagi , kalau ke Melaka ni aku rasa mcm di alam lain. eh? bukan zaman silam. kuat berangan sangat. Kembali semula  kepada topic asal kita. Bandar Warisan Dunia (World Heritage), Melaka.

Melaka and George Town, historic cities of the Straits of Malacca have developed over 500 years of trading and cultural exchanges between East and West in the Straits of Malacca. The influences of Asia and Europe have endowed the towns with a specific multicultural heritage that is both tangible and intangible. With its government buildings, churches, squares and fortifications, Melaka demonstrates the early stages of this history originating in the 15th-century Malay sultanate and the Portuguese and Dutch periods beginning in the early 16th century. Featuring residential and commercial buildings, George Town represents the British era from the end of the 18th century. The two towns constitute a unique architectural and cultural townscape without parallel anywhere in East and Southeast Asia.
Source: Unesco

Kalau balik kampung Johor, patutnya boleh sahaja singgah di Melaka. Tapi bapa aku jenis tak suka berhenti, dia kata lambat sampai.  Aku cuba ingat semula ,aku hanya ke Melaka bila kena bawa tourist sahaja .sadis kan?. Tak Percaya??

  1. 2009:  Bawa Jeffry dari Indonesia berjalan-jalan di Melaka lepas wedding pakcu aku. Dimana dia menjadi pengapit secara tiba-tiba. entah..Sekarang dia pun dah jadi doctor, lama tak contact mamat ni. Motif aku cerita? hahaa
  2. 2010: Temankan along dgn boss dia bawa Mamat dari India yang bekerja di Malaysia sekejap. Nama dia aku lupa. Tapi tidak berbau busuk serta handsome macam hero hindustan. Dia ni software engineer, siap cerita Amir Khan tu lecture arts dekat university dia. Motif ada Amir Khan?
  3. 2012 : Bawa Pau dari Barcelona, Spain. Dia ni kira anak angkat kepada parents aku a.k.a abang angkat kami la. tapi aku dah anggap macam abang kandung. Memandangkan kami kurang berjalan dengan dia, dia buat Malaysia ni macam persinggahan untuk dia berjalan satu Asia. Jadi , sementara lalu Melaka bawa jelah mamat ni singgah ke Melaka
See.. sejak Melaka jadi Bandar Unesco ni , aku pergi dengan tourist sahaja.. hahaha. 

Apa yang kita boleh lakukan di Bandar Melaka dalam satu hari?!!

Bandar Melaka ni senang je, kau cari tempat parking dan jalan kaki untuk round .. Antara satu tempat yang aku tulis di bawah ni kita perlu jalan kaki sahaja. BTW, Masjid Tengkera sahaja kedudukan agak jauh sedikit . Jangan pelik,  aku tak tulis Menara Taming Sari sebab aku tak pernah naik. Jadi tak boleh buat review.h ahaha... 

Melaka River Cruise

Aku sarankan naik river cruise pada waktu malam sebab sejuk, dan juga pemandangan lebih cantik pada waktu malam. Tips untuk mengelak beratur panjang, datang bukan pada hari cuti sekolah dan cuti umum. Hujung minggu okay, tapi depends la dengan nasib. Aku cuma dapat naik waktu bawa Jeff je.

River Cruise Melaka 2009

Melaka River Cruise -2009

Kincir angin di Melaka- 2009

Kota A-Famosa

Masuk tahun 2012 baru aku mendaki A-Famosa, selama ni tak pernah. 2009 tak dapat daki sebab kami pergi waktu malam. 2010 along dengan boss dia tak mau. Akhirnya, datang mamat dari Spain baru lah aku dapat daki A-Famosa. Walaupun ada terasa macam pelik, "apsal aku naik??" tapi setidak-tidaknya, dapat juga aku naik. hahaha . Tapi Pau kata, kat Spain lagi banyak. Kau datang la Spain, sampai Alhambra aku bawa. erk? Duit??


Its Near to A-Famosa . 2012

A-Famosa 2012
Photographer: Seth Akmal

Melawat kesemua museum di Bandar Melaka

Melaka memang banyak museum, kalau jalan kaki lebih dari 5 museum. Sampai SETEM pun ada gak museum. Tapi,aku suggest pergi dua museum ni: Museum Flor De Lamar dan Museum Istana Melaka.  Kedua-dua museum mempunyai sejarahnya yang tersendiri.Selain kita dapat menghargai sejarah, dapat menambahkan ilmu. Skema ayat aku. Kalau nak dapat harga murah, sila gunakan student card bagi dapat diskaun . Walaupun, sikit kira diskaun juga le.. hahaha.

Istana Melaka 2010

Kapal Flor De Lamar 2009

Menyusuri bangunan Belanda dan Rumah Kedai zaman dahulu

Aku ni memang jenis suka dengan benda klasik.waa.. tu suka tempat klasik macam bangunan Belanda. Sekadar jalan-jalan ambil gambar memang best.


Deretan Kedai ketika jajahan Belanda -2010


Jonker Street

Kalau anda penggemar barang antik, sepanjang Jonker Street banyak kedai antik menjual barang antik. Kalau suruh ambil gambar boleh la, beli memang bukan aku orangnya.. huhu
Jonker Street- 2010

Masjid Tengkera
Last but not least, jangan lupa datang ke Masjid Tengkera. Sejak aku berjalan ke Cambodia,melihat betapa kuatnya mereka mempertahankan agama ketika zaman pol pot. Membuatkan aku sedar betapa kuatnya nenek moyang kita mempertahankan agama Islam pada zaman penjajahan Portugal dan Spain. 

Mungkin mereka semua kuat iman tu agama islam masih dapat dipertahankan. Kalau tak, aku tak tahu la kebanyakkan kita masih beragama islam atau tidak.


Masjid Tengkera 2012
Photographer: Seth Akmal
Masjid Tengkera 2012
Photographer: Seth Akmal
Note: Combination Picture 2009,2010,2012. Aku sebenarnya nak focus 2012 je. Tapi nanti korang kata. Ni je kau pergi? Tak seronok langsung.wahah.
Gambar mamat hero hindustan tu tak ada la pula.. sorry yer :P

11/30/12

Klebang Original Coconut Shake, Melaka

Rasanya Klebang Original Coconut Shake di Melaka memang dah famous amous satu dunia eh silap 1 Malaysia. Aku memang tak tahu kewujudan pasal benda ni, tapi akak aku yang suggest pergi ke sini sebab banyak blogger tulis pasal Coconut shake. Aku kata kat akak aku ni percaya sangat dengan blogger. Padahal aku pun blogger juga.. hahahha. Maka, selepas berjalan-jalan di bandar Melaka (next entry aku tulis pasal Melaka) kami ke Pantai Klebang untuk menikmati Coconut Shake ni.

Direction ke Klebang Original Coconut Shake


Alamat :

231-1, Batu 3 3/4
75250 Klebang
Melaka
(Tepi Jalan Pantai Klebang, bersebelahan Stesyen Minyak Caltex)


Phone Number : 013-3394061- Shafie
Business Hour: 
  • Monday -Sunday : 12.30-6.30pm
  • Friday: 2.00p.m- 6.30pm
GPS Location2.21551, 102.206132

Menu
Coconut Shake Biasa : RM1.50 (minum) dan RM1.80 (bungkus)
Coconut Shake Special : RM2.00 (minum) dan RM2.20 (bungkus)
Air Kelapa / Tebu 1 Gelas : RM1.00 (minum) dan RM1.20 (bungkus)
Air Tebu 1 Jug : RM5.00 (bungkus)
Air Tebu Tanpa Ais : RM1.20 (minum) dan RM1.50 (bungkus)


Tak sampai caltex lagi, jalan dah sesak disebabkan ramai berhenti tepi untuk membeli Coconut Shake ni. Tengok sikit punya panjang beratur, faham-faham je lah hujung minggu. Dekat 45 min aku beratur, sampai lenguh kaki. Mula-mula ingat nak beli setakat 5 bungkus. Sampai 15 bungkus kami beli, kerana menghilangkan penat beratur. wahahaha

Kalau di tepi jalan, untuk "take away"sahaja. Masuk ke dalam sedikit untuk "minum". Jom layan gambar-gambar kami disini. 
Taste it!
Photographer : Nina Hamdan
Penat beratur. minum dalam kereta je. hahah


Sedap kot! Memang original recipe, tak terfikir pula aku selama ni coconut boleh dipelbagaikan.. Kalau buka franchise  dekat KL confirm laku kan? 

p.s: Banyak sangat benda nak kena buat, terabai pula blog ni :( ada banyak picture entah tak jumpa. 

11/26/12

Coming Up Next: Malaysia!

Sebenarnya banyak aku nak tulis tapi tak ada masa. Aku ada siapkan satu entry, cuma tak boleh nak di publish kerana gambar dalam laptop adik aku. Jadi kena lah tunggu ya.. Kalau ada kurang update kerana FYP (Final Year Project) yang perlu disiapkan. Haruslah buat awal-awal, nanti tak tenang hati bila dah hujung.

Jadi untuk anda semua nantikan entry-entry terbaru aku Travelling at Malaysia. poyos
  1. Bandar Melaka, Melaka
  2. Cameron Highlands, Pahang 
  3. Pau Fort Portella  . Nak tahu siapa? Tunggu ya.. ngee
Kalau aku lambat tulis, please remind me. Faham-faham je la. student.. hehehe


11/18/12

Pray for Gaza

Untuk seminit. mari kita bersama-sama doakan saudara kita yang berada di sana.. Amin




Semoga Allah menghancurkan rejim zionist. amin

11/16/12

Halal Food in Australia -Pengalaman Seorang Traveler

Mula-mula aku rasa macam tak layak nak tulis pasal benda ni. Hahaha. Yelah aku bukannya stay  dekat sana, setakat dua kali pergi sana, iaitu pada  2010 dan 2012. Elok lagi orang yang duduk lama-lama tulis. Tapi bila difikirkan semula,penting juga kalau update pasal "Halal Food in Australia". 

Kalau nak beli makanan di Australia setiap hariagak mencekik darah .Nak-nak kalau yang  datang ramai-ramai. Mahu kopak poket. Jadi, solution terbaik beli bahan mentah dari Malaysia dan masak disana. Tapi besar kemungkinan akan dirampas, jika tidak memenuhi piawaian kastam Australia. Refer to this "post"mengenai kastam Australia .Solutionnya, beli bahan mentah dan groceries di Australia.

Untuk pengetahuan semua, harrga groceries di Australia tidaklah mahal jika buat perbandingan one- to-one price. Jangan convert, confirm mahal. Cuma menjadi masalah, mana satu yang halal dan haram?

Roti

Macam-macam kita boleh buat dengan roti. Roti mempunyai khasiat dan karbohidat tinggi yang memberikan tenaga kepada anda sepanjang hari. Skema sungguh ayat aku. Untuk mereka yang suka travel, aku tahu roti yang sudah penyek pun kita makan. So, roti jenama apa yang halal di Australia?


The One
Jenama "The One" mempunyai halal certification. Kalau jenama tu ada halal, confirm halal. Mat Salleh nak dapatkan certificate halal memang payah. Jadi buat apa dia nak menipu. Boleh refer to this website "The One". Aku tahu pun, sebab tolong belikan groceries untuk family pakcik aku. hahahah.

Pies

Pies ni bukan calang-calang pies. Letak je dekat oven untuk dipanaskan. Pergh.. Sedap tak terkata, especially yang ada cheese.. Meleleh air liur aku sekarang. Waktu kami balik sampai 2 kotak beli kerana kesedapan tahap dewa. OTW, ke Albany kami bantai makan pies ni. Tak rugi,beli. Beli dari jenama Mrs Mac's ya! Refer to this website untuk "halal certified Mrs Mac's Brand"


Pies yang sedap!
Kalau cheese punya confirm leleh!

My aunty cerita, dulu-dulu dia orang tak boleh beli brand ni coz tak dapat lagi halal certified. Pandang jelah, mat salleh beli pies ni berkodi-kodi. Once dah dapat halal certified terus beli. Barulah tahu betapa sedapnya makanan ni.. 

Coffee

Penggemar kopi , aku sarankan beli kopi ni. Terbaik!!! Rasa dia ada sikit nescafe, sikit kopi. Tapi umphh lah.. International Roast. Sesuai dengan namanya.. Wahahah. Refer to this website for "Halal Certified Coffee".



Umphh!
Tiap kali pakcik aku balik dari Australia, mesti kami pesan kopi ni! Sampai beli bekas besar sebab nak simpan lama. huhuhu. Cubalah! Rasa sekali pasti mahu lagi.

Chocolate
Well.. chocolate tak jadi masalah aku rasa. Janji hati-hati memilih , macam brand Cadburry kebanyakkan chocolate dia halal. Refer to this website for "Halal Certified Chocolate"
Koala!
Katak!
Biasanya, family aku beli choclate katak dan koala ni. Hanya dekat Australia je ada untuk Caramello Koala and Freddo. Mak aku mesti kata "Beli chocolate katak je. Senang bagi orang". wahaha

Ice Cream Cake

First time aku makan Sara Lee Ice Cream Cake waktu majlis makan-makan kat rumah pakcu. Ada kawan pakcu bawa ni.. mak aihh sedapnya. 

Hari terakhir before balik, kami sempat beli Ice Cream Cake ni dan simpan dalam fridge sebab takut cair. Pagi tu before bertolak, tak ingat langsung pasal ni. Hahaha.. Mujur cousin aku balik lambat sikit, dia tolong belikan semula..Tapi entah lah bila makan dekat Malaysia rasa macam tak best. Poyo je nina oitt.. haha


Note 1: Please refer for this website about "Halal Food in Australia".

Note: Sebenarnyakan, aku rindu nak makan semua yang aku listkan diatas. Especially, Mrs and Mc's pie dan juga Sara Lee Ice Cream Cake..waaaa. Ada sapa-sapa nak offer belikan untuk aku??? :(

Updated: Sara Lee Corporation merupakan pemberi wang kepada zionist . Tepuk dada tanya iman. pilih brand lain. lagi baik.


11/14/12

Thinking of Driving in Perth, Australia

Percaya lah aku memang nak tulis benda ni lama.Tapi disebabkan, bukan aku yang uruskan car rental services ni tu yang lambat aku nak tulis. Whahaha.. Dah dapat full information baru la aku type! Maaf semua.

Thinking of Driving in Australia? 


Mana lagi bagus driving atau guna public transport? 

Persoalan tu mungkin bermain dalam fikiran mereka yang ingin datang ke Australia. Well, everything is depends on the place that you want to go. Kalau dalam city sahaja, aku suggest gunakan public transport tak perlu nak sewa kereta. Tapi, kalau tempat yang dituju adalah luar dari kawasan city,  renting a car is the best option!



How to find Car Rental Service in Perth Australia?

Once you arrive, opposite the Arrival Gate, you can find the car rental services . Easy right? But please.. please..  book the car before you arrive ! Nanti tak dapat kan susah :( 
  1. Hertz
  2. Avis
  3. Europcar
  4. Budget


My uncle, booking the car before kami arrive.. Faham-faham la kami ni pergi ramai, jadi book kereta besar senang cerita! Semua boleh sumbat. wahahhaha Kereta yang diberi sangat berkualiti dan boleh digunakan untuk perjalanan jauh macam kami. Refer to this post untuk baca travel itinerary at Australia. Dah baca? Great!


Nampak kereta di belakang? Tulah kereta yang kami sewa.  Mpv

International Driving License?

Do we need international driving license at Australia? No...diulangi dalam Bahasa Melayu tak perlu pun untuk kita dari Malaysia ni, sebab pemanduan disini belah kanan. Cuma, my friends Hairee yang pernah ke Melbourne kata ada sesetengah car rental services request for international license .Itu dekat Melbourne , di Perth ni tak perlu setakat yang aku tahu. So, baca terms and condition befoore tempah kereta

Rules and Regulations driving in Australia?

Aku tak drive pun waktu kat sana, sebab aku mana ada lesen. Dah cukup umur tapi tak reti lagi ambil lesen.. ish.. ish.. Kembali kepada rules and regulations...

  1. Kalau di Malaysia, lampu kuning mesti anda semua pecut dengan lebih laju. Hakikatnya, di Perth silalah BERSEDIA UNTUK BERHENTI. Kalau kamera dapat detect anda melanggar peraturan , seperti biasa SAMAN !
  2. Di dalam bandar atau pekan, anda dikehendaki drive 60-80km/h .. Jangan risau, mesti ada punya sign speed limit dan inform kita berada didalam bandar.
  3. Utamakan pedestrian atau pejalan kaki! Always.. always.. bagi laluan kepada pejalan kaki. Maksudnya, bawa bukan ikut suka hati, follow the rules slow down..
  4. Dalam highway, boleh je bawa laju. But, jangan macam orang gila. Confirm kena SAMAN!
  5. Jangan lupa pula bawa lesen memandu . Kalau tak bawa, tak boleh nak drive. huhu
  6. The most important! Sila pakai seat belt, pemandu dan juga penumpang :) Kalau kereta tu cuma boleh muat 5 orang, 5 orang je lah boleh naik ye. Tak dibenarkan sumbat sampai 7 orang. 

Begitulah sedikit sebanyak aku boleh kongsikan cara pemanduan di Australia. Aku tulis berdasarkan apa yang pakcik dengan bapa aku cakap. Mereka yang drive. Tapi aku sebagai penumpang, rasa comfortable and tak sakit hati dengan cara pemanduan mat salleh disini. Everything smooth.... More info. Please read "this".



Note: Kalau nak baca dari pengalaman travelers yang pernah sewa kereta di Australia anda boleh click di sini. She's professional backpackers!

11/13/12

My Travel Wish List

Mari kita berangan bersama-sama. wahahah. Doakan lah ye tercapai. amin!

Mekah and Madinah - Umrah and Haji 
Mekah

Madinah
Kau dah pergi berpuluh-puluh negara kalau tempat ni tak jejak juga aku tak tahu la nak jadi apa kat aku. Aku rasa kosong. Wajibulgunnah kumpul duit sampai 7k! Dalam masa 2 tahun ni. mak aih.. banyak perancangan aku.. amin.. amin..  

"Kosong.. kosong -Najwa Latif"

Trans Thailand
Malaysia- Khrabi- Bangkok

Trans Cambodia
Bangkok- Siem Reap- -Phnom Penh
Malaysia- Siem Reap
Source : Angkor Wat 

Trans Vietnam
Ho Chi Minh City
Siem Reap- Ho Chi Minh
Source : Ho Chi Minh City

Trans Europe
United Kingdom- Germany- France- Spain- Italy- Holand
Source: Spain

Spain
Barcelona- Granada- Alhambra-Cordoba
Mereka yang meminati sejarah pasti tahu akan disebalik kejadian yang berlaku di Spain. My family wishlist sebarnya. BTW, kenapa focus kat Barcelona terlebih dahulu? Next post aku ceritakan mengenai exchange student dari Spain. hehehe.. Briefly, dia pernah duduk rumah aku 6 tahun lalu,we still keep in touch . Tu sekarang , dia ada dekat rumah aku.wahahha
Source: Spain



11/12/12

Fraser Hill, Pahang ,Malaysia

*Entry ni dah ada terperam selama 11 bulan.Clap-clap ,aku peram pekasam. Tak ada idea nak tulis .wahahah *

Kali ni aku berkongsi pula trip ke Fraser Hill. Family aku suka tempat yang damai, sejuk dan jauh dari kesesakan orang ramai. Fraser Hill ni kecil je tempat dia, pusing-pusing 10 kali orang yang sama juga kita jumpa. Tapi ketenangan dan keindahan alam semulajadi yang masih belum tercemar menjadi daya penarik tempat ni. Bear in mind, tak ada tempat shopping macam kat Cameron highlands, tapi kalau nak relaks aku sarankan pergi kesini. 


Tips 
  1. Sebelum naik ke Fraser Hill, sila isi minyak penuh-penuh di Kuala Kubu, sebab dekat atas bukit tu tak ada pun station minyak.
  2.  Banyak juga restaurant dipekan Fraser Hill jadi tak lah anda semua kebulor.
Hotel

Kebiasaanya, kami sekeluarga selalu tempah Apartment TM Resort Sri Peninjau. Walaupun resort ni kepunyaan TM, kalau kita bukan kakitangan TM pun masih boleh pergi kesini. Just telefon untuk reservation. 


Jalan Peninjau Fraser's Hill 49000 49000 Malaysia

+60 9-362 2500

View from apartment. Sejuk pagi-pagi.
Photographer: Seth
Kalau nak stay dekat hotel lain pun boleh, ni Hotel at Fraser Hill:

Apa yang anda boleh lakukan di Fraser Hill?

Empangan

Dalam perjalanan ke kaki bukit Fraser Hill, kita akan lalui empangan. View di sini memang la cantik. Subahan Allah
Damp
Photographer : Seth


Sejarah


Kalau anda suka kan sejarah, Fraser Hill memiliki banyak sejarah nya tersendiri. Masih ingat dengan Sejarah Komunis yang telah menyerang Sir Henry Gurney di Fraser Hill. Salah satu cara terbaik, nak kasi ingat sejarah adalah dengan melawat tempat sejarah itu sendiri. Family aku sejak dari kecik memang suka bawa kami ke muzium dan tempat sejarah. Jadi, sambil bercuti sambil tu kita belajar sejarah. Untuk pelajar PMR dan SPM semua, nak faham tentang Sir Henry Gurney, datang lah ke sini.



Abah tak pernah berhenti pun dekat selekoh serang hendap ni. Bahaya . 

Taman Rekreasi


Antara main attraction di Fraser Hills ialah Allan's Water, Paddock dan Waterfall


Allan's Water


Allan's Water is a small lake that sits in a little nook before Jelai Highland Resort. It was turned into a park for recreational activities from a reservoir that fell into disuse over the years. Originally, it was used to collect and supply mountain water for British residents, back in the early days when Fraser's Hill was a colonial hill station. FH Allan, assistant to chief infrastructure engineer FW Mager, designed and constructed the catchment lake named after him today. Surrounding the lake are lush trees and dense shrubs that provide a relaxing and peaceful atmosphere. Birds fluttering among the tree tops are common sights, with the occasional squirrel or monkey.
Allan's Water
Photographer : Seth

Paddock

The Paddock offers more fun activities for friends and family. From the town square, follow Valley road past Shahzan Inn resort till you see the entrance on the right (just before Glen Bungalow). Follow the paved road till you see the horse stables and track. This small equestrian course has several retired racing horses for visitors to ride at MYR4 per round for children and MYR5 for adults. After paying, one of the staff will lead the horse (with you riding) around the pebble track. It's a rather boring pursuit as the horse sauters rather slowly. Other than horse riding, there's an archery range at the bottom of the slope near the entrance.

Archery at Paddock
Photographer : Seth
Mis tres hermanas
Photographer : Seth

Menunggang Kuda
Waterfall

Jeriau waterfall is a popular nature attraction about 4km away from Bukit Fraser's town center, connected by Jalan Semantan through a steep, narrow road that descends sharply after Smokehouse Hotel. As traffic is two-way but the road really fits only a single lane, visitors need to keep a close watch as they traverse down the slopes, though there are breaks at some corners to allow an exchange of vehicles. Eventually, the road ends at the car park and entrance gate. A small river that feeds into a multi-tiered waterfall, years of soil erosion and tourist development have marred the natural landscape, now an ugly mess of drains, structures and walls along parts of the stream.

Colonial Building

Aku rasa persamaan family kami ialah, kami sukakan Colonial Building. Suka tengok Castle, bangunan lama. Boleh duduk berjam-jam lama bercerita mengenai sejarah. Itu sebabnya, kami suka pergi ke sini kerana banyak bangunan bersejarah.

Gap Rest House

Back in year 1998, aku pernah ke sini bersama dengan pak-cik makcik. Aku rasa lah, macam pernah solat di Rest House ni. Kami bentang tikar dan solat beramai-ramai sebab tak tahu surau di mana. ke tak discover,aku tak pasti. Tapi buat pengatahuan anda semua, ada surau yang besar  di pekan Fraser Hill.

Kembali kepada Gap Rest House , rumah ni memang cantik. Bagi mereka yang suka rumah lama. Tapi  asyik dalam  proses pembaikan dan dibiarkan terbengkalai. haish.. Jadi tak dapat masuk.

The Gap Rest House is a large Tudor bungalow that overlooks the trunk road from Kuala Kubu Bharu, perched on a slope just before the Gap Road entrance gate to Bukit Fraser. A popular hotel run by the government in the eighties and nineties, it was closed momentarily for a refurbishment exercise in the twenties, but work mysteriously stopped as it neared completion. Today, it remains unfinished; the paintwork still looks new and the walls remain intact, but the halls and rooms inside lie in disarray, strewn with broken glass windows and scattered tiles. Unfenced, it's a curious attraction for visitors to explore while waiting at the Gap, perhaps to reopen one fine day.


Jam Fraser Hill

Paling utama, mestilah bergambar di mercu Fraser Hill serta bergambar di taman yang berdekatan dengan jam. Berangan la sekejap macam dekat oversea. wahaha
Mama
Photographer : Seth
Jam Fraser Hill
Photographer : Seth


Flower
Photographer : Seth
Dah ada idea nak bercuti di mana? Sekarangkan cuti sekolah, aku sarankan bawa pergi tempat-tempat bersejarah dan alam sekitar. Sambil mereka bercuti, paling tidak dapat ilmu geografi dan sejarah. Macam tu la cara family aku ajar geografi dan sejarah. heheh


Note1 : Most of the information from this website : http://www.fraserhill.info/

Note 2: Collection Picture 2010
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...