Phad Khrapao Kai atau Pakapau Ayam
Source :Google
Waktu aku dekat Thailand, sempat juga order nasi Phad Khrapao sedap wei.!Thanx to my friend Sofiah (Thailand Student) dia yang ajar cara nak masak Phad Khrapau ni. Senang rupanya, korang boleh masak less than 15minit. Bagi yang tak tahu Phad Khrapao tu apa? Jom aku tunjukkan step-by-step to cook Phad Khrapao.
Bahan-Bahan
- Telur -mengikut bilangan orang yang nak makan.
Daun pudinaMaaf sebenarnya daun kemangi- Ayam yang dipotong dadu. Nak tukar dengan daging pun boleh.
- Bawang putih
- Kacang panjang dipotong kecil.
- Cili padi dipotong kecil
- Sedikit kicap
- Kicap ikan (optional )
- Garam
Note: Kalau nak tambah kacang panjang, or sayur pun boleh
Langkah-langkah
Langkah-langkah
STEP 1: Goreng telur mata kerbau.Sesudah menggoreng letakkan ke tepi. Phad khrapau akan dimakan bersama telur mata.
STEP 2: Tumis bawang putih . Orang thailand lebih gemar menggunakan bawang putih berbanding bawang merah. Itu sebabnya, untuk masak makanan thailand, kurang penggunanan bawang merah. Tapi kalau nak renovate resepi dan tambah bawang merah pun boleh.. Tak ada masalah.Tumis bawang putih.Picture by Far |
Ayam yang masak.Picture by Far |
STEP 4: Masukkan daun pudina, cili api (mengikut rasa), kacang panjang, sedikit kicap, kicap ikan dan garam. Biarkan seketika sehingga masak. Tidak perlu tambah air kerana, ayam yang dimasak akan mengeluarkan air.. Kalau tak jumpa daun pudina, daun sup pun boleh letak.
Masukkan kesemua bahan.Picture by Far |
STEP 5: PHAD KHRAPAO siap untuk dihidang. Makan dengan nasi putih bersama telur mata. Yummy!
p.s: tetiba aku bosan buat itinerary travel , tu update pasal masak-masak. Resepi ni aku dan course mate masak waktu bulan ramadhan hari itu. Terima kasih kepada Nadila, Kak Sal, Far dan Sofiah. hehehe. Nanti kita masak lagi. Ada lagi satu resepi dari thailand nak tulis untuk anda semua.. hehe
wah first time dgr nama makanan ni..tpi mesti cuba ni..nmpk sedap :)
ReplyDelete@Lang Radzlan: sila..sila cuba. makanan yang didatangkan khas dari thailand
ReplyDeleteSalam sis Nina:) thank you so much share resipi ni! mmg rindu gila nak makan "nasi pakapau" teknik hehehe. have a good day!
ReplyDeleteSorry kak. Pakapau ni lagi sedap kalau pakai daun selasih (basil leaves). Baru naik rasa
ReplyDeleteI'm here.. Haha
ReplyDeleteFirst time cuba2 makan nasi pakapau ni kat restoran thai kat alor gajah melaka. Terus jatuh cinta ngan nasi ni. Sekali makan memang nak lagi... thanks nina for this great resepi. Ops, daun kemangi juga ialah daun selasih...
ReplyDelete