7/30/11

Malaysian Army Ration Food Pack

Mesti semua orang pelik apa nina buat dengan Ration Pack food army nie. hehehe. Sebenarnye, one of my friend (Mira) yang study di UPNM aka ATMA , ada banyak ration pack nie . So, yesterday dia nak bagi laptop to En.Ahmad and past to us her ration food.


 Nina and Mira (Yes, she is an army)

Mula-mula sampai 4 pack je En.Ahmad bagi aku, pelik gak coz Mira kata dia bagi banyak. Then, En.Ahmad kata beg laptop Mira berat. Sekali buka beg laptop tu, ada dekat 20 pack ration food. Hahahha.
Mira bagi ayam masak merah, bubur kacang hijau, ikan sepat dhal (pelik menu nie), daging kurma. Macam-macam juga menu yang diberi dan boleh tahan selama 1-2 tahun. hehehe.

Mira sempat pesan lagi, kalau tak tahu nak masak pakai ration food tanya En.Ahmad . Cara dia senang je tambah sikit air dan panaskan makanan tersebut sekejap sahaja. Selain tu, ration food boleh gak makan begitu sahaja. Cuma ingat pesanan dekat pack "Jangan Buka Sebelum Makan".Then, kalau dapat biskut dia rasa sedap sampai boleh buat macam cake. Huh? sedap sangat ke?

All food ration pack 
Kalau tengok betul-betul food menu dia : Bubur Kacang Hijau
 Blue pack( tak tahu garam/gula), pineapple jam, tea pack.

At first, aku agak ragu-ragu dengan rasa ration food nie. Tapi setelah diyakinkan bahawa benda nie sedap. Mesti la sedap kan? Hahaha. Tetiba teringat dulu cerekarama Hari Raya, yg Shiela Rusli berlakon jadi askar then kena masak untuk mak mertua dia. Dia masak pakai semua packet2 ration food yang ada waktu masak, lawak je cerita tu. hehehe.


"The Royal Malaysian Army (Tentera Diraja Malaysia - TDM) issues a substantial 24-hour ration pack to its soldiers. Each pack consists of a large plastic bag with several silver or green plastic-foil retort pouches inside. Most items in the ration are locally procured and are designed to cater to local tastes. Comes in 4 menus (A - D) and conforms to Muslim Halal dietary guidelines.
Source :Forum "

p/s:banyak betul menu askar dalam hutan ni.

2 comments:

  1. Hi misznina, I am interested to purchase in some quantity.
    Would you like to consider selling some fresh stock to me?
    oh yes,I bring ration packs with me whenever I'm in jungle tracking or mount climbing...hope to hear from you soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fareeq Yong, i am sorry. i didn't sell ration food packs.

      My friends only share with me coz she is an army,but rite now she's not in physical training. So, i dont think so she have the ration foods pack.

      Anyway, thanks for read my blog!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...