10/23/11

Don't Judge A Place From News at TV.

Waaa.. Suka suki hati aku je buat perumpamaan baru. Ni la sebabnya budak BENL pernah marah dengan grammar aku. Hahaha.. Forget it! Sebenarnya aku perasan, bila every time aku pergi Indonesia. Orang selalu pelik. Best sangat ke???



  1. "Nina, tempat tu kan 3rd  world country. Best ke? Suka sangat pergi sana". 
  2. "Kau tak takut ke? Ada gempa bumi , kawasan lingkaran gunung berapi pula tu"
  3. "Sana kan banyak rusuhan, you should be careful la, tak perlu la pergi sana bahaya"



Aku pelik, orang yang buat statement 3 di atas tu semua tak pernah pergi Indonesia. Yes,  i repeat TAK PERNAH PERGI PUNNNN.. Tapi kenapa dia orang boleh buat judgement macam tu??


"DON'T JUDGE A PLACE FROM NEWS AT TV"

Dengar cakap saya!


No 2 tu aku boleh consider la, macam gempa bumi di Bali yang terbaru ni. Mesti la aku tak pergi, kerana kebiasaan gempa bumi ,akan ada gempa susulan yang lebih dahsyat sebelum nya. Tapi yang aku tak suka, kebiasaan nya orang suka buat judge sesuatu tempat sebelum pergi kat tempat tu. 


Kenapa aku suka pergi sana? Sudah tentu shopping dia murah. Aku buat perbandingan, kalau dekat sini korang beli baju POLO berapa ringgit?? RM80 ke atas kan? Kalau dekat sana aku boleh dapat sampai 3 helai baju POLO dengan harga yang sama mesti la aku suka pergi sana. OK simple reason rite. 


Sana banyak rusuhan. Hurm , nak kata banyak rusuhan, Malaysia pun ada gak rusuhan. News dekat TV mesti la keluarkan benda yang buruk je , mana ada benda yang baik. Ada ke pernah ko tengok TV tajuk berita pasal benda yang aman? Ada? Jarang la, kalau ada dekat berita last-last . Hahahah.. Jadi jangan la buat judgement sebelum pergi tempat tu. Nanti korang sendiri menyesal dengan statement sendiri.


Aku pun dulu pernah kata Indonesia. Apa yang ada kat sana? Best ke? Sekali dah pergi baru tahu. Rakyat mereka sebenarnya pandai-pandai tak ada nya suka buat rusuhan. Cuma mereka tidak mempunyai peluang untuk meneruskan pembelajaran. Yang kaya semakin kaya, yang miskin semakin miskin. Kadangkala, mereka kata kami cemburu dengan rakyat Malaysia yang tidak perlu bekerja kuat tetapi masih dapat gaji yang lumayan. 


Biasanya "Don't judge a book by its cover" dan "Tak kenal maka tak cinta" Kenali tempat itu, kenali rakyat mereka .. Baru lah anda boleh bagi statement "TEMPAT TU TAK BEST LA NINA." Ok waktu tu aku boleh terima statement korang tu. Thank you.


p/s: Hei, its my opinion. 

2 comments:

  1. agree with u.suke jugak pegi indonesia nih.since my relatives ade dekat sane.best je shopping n makan kat sane hehe.gained weight lg kalo pegi sane.sape2 yg ckp tu mmg for sure la xpegi lg.try pegi skali tgk mcm mane.mesti nak pegi lagi hehe

    ReplyDelete
  2. yeah.. sesetengah dia org tu berkira kalau nak pergi tempat standard.. tak tahu kat sana kwsan elite dia org lagi cantik and kadangkala makanan lagi kualiti and jaga kebersihan.. cuma jgn makan tepi jalan la kan.. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...