2/18/11

Singapore Part 3

Continue our journey from Singapore and Singapore Part 2...

Sebenar nye masih lagi pada hari kedua.. Cume nak khaskan waktu perjalanan pulang kami ke rumah di Tampines.. Memandangkan kami masih baru lagi di Singapura dan tidak biasa lagi dengan system MRT di sini... Kami bercadang untuk pulang awal di Universal Studio coz takut nnt sesat dan tak jumpa jalan pulang kerana selepas menaiki MRT , kami perlu menaiki bus utk sampai ke rumah... Kalau dah faham system pengangkutan di sini.. Memang kami pulang lambat .. heheh
Tak elok anak dara keluar malam oi...

Dari vivo iaitu Harbour Station bermulalah journey kami menaiki MRT. Sebenarnye system MRT senang jer .. Lebih kurang sama mcm di Malaysia.. Tapi bukan 100% sama .. Kenapa?? Mari baca kisah kami.. Sila lihat map MRT untuk memahami lebih jelas cerita kali ini.. hehe

sorry yer kalau tak nampak.. anda boleh berjumpa dengan en.google dan tanya... heheh

Ok MRT Singapore yg warna2 tu membezakan tempat2 yg kita nak pergi .. Macam kami dari (saya dah bulatkan) Harbour Station / Harbour Front North East Line yg berwarna ungu nak ke Tampines East West Line warna hijau.. Kami perlu tukar di station Outram Park... Kami yg ingat system di sini sama macam Malaysia... Dengan penuh semangat beli ticket ke Outram Park, then dari Outram Park kami fikir baru beli ke Tampines.. Kalau rakyat Malaysia yg first time datang sini mesti sume fikir macam kami ... Tapi sebenarnya , yang membezakan system disini ialah.. Anda tak perlu beli ticket ke Outram Park , terus beli ticket ke tempat yang di tuju, anda cume perlu tahu sahaja utk interchange station..Kalau tidak jadi lah macam kami.. Rupa nyer, system di sini menyenangkan rakyat mereka.... Oh lupa pula.. MRT and Bus di sini dari satu syarikat... That's why lah, kita tak perlu keluar wkt interchange station... ngeh2...

Tiba di Outram Park, masing2 duk cari tempat keluar station tu coz dah terlajak ikut orang berjalan utk tukar MRT...Di Outram Park kami beli lagi sekali ke Tampines ... We learn from mistakes, kalau tidak tak faham la system MRT disini dan tak tahu rupa nyer, kad yg dibeli boleh di refund... Okay dr Harbour Front Station ke Outram Park around SD2.40(kurang pasti..) Bila anda refund di ticket machine, anda akan dapat SD1 jadi harga ticket perjalanan adalah SD1.40.. Jimatkan?? (jauh jugak jarak dr situ.. Ok make one to one price yer..)


Oh yer kalau di Malaysia panggil station, tp disini panggil Interchange utk station nyer.. Aku belajar nie , dari nenek.. Nenek kat sini sume naik public transport.. Cool wooo!! Tiba di Tampines station, kami yg separuh kepenatan nie dah lupa bas apa yg patut naik.. Sampai kena msg che' chah bus apa yg sampai rumah.. Tp, utk lebih pasti lagi.. Kami tanya jer pak cik Melayu yg ada di station bus.. Hehehe.. Pak cik nie terang satu2 dan bgthu kami naik bus 21 nnt akan sampai depan kawasan rumah.. Utk ticket bus ke rumah Atok ialah SD1...
Hehehe.. Kalau anda malu, sesat jalan..

Di station bus, ada sebenarnye peta yg bgthu bus yg perlu dinaiki utk ke destination.. Yg perlu anda ingat ialah Block and street yg anda tinggal..
Wooo.. panjang lebar aku cerita... Cume cerita pasal MRT dgn bus aje.. huhu kite continue utk our last day journey..

p/s:Tak sangka lak sampai Singapore Part 4..hehehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...