11/16/12

Halal Food in Australia -Pengalaman Seorang Traveler

Mula-mula aku rasa macam tak layak nak tulis pasal benda ni. Hahaha. Yelah aku bukannya stay  dekat sana, setakat dua kali pergi sana, iaitu pada  2010 dan 2012. Elok lagi orang yang duduk lama-lama tulis. Tapi bila difikirkan semula,penting juga kalau update pasal "Halal Food in Australia". 

Kalau nak beli makanan di Australia setiap hariagak mencekik darah .Nak-nak kalau yang  datang ramai-ramai. Mahu kopak poket. Jadi, solution terbaik beli bahan mentah dari Malaysia dan masak disana. Tapi besar kemungkinan akan dirampas, jika tidak memenuhi piawaian kastam Australia. Refer to this "post"mengenai kastam Australia .Solutionnya, beli bahan mentah dan groceries di Australia.

Untuk pengetahuan semua, harrga groceries di Australia tidaklah mahal jika buat perbandingan one- to-one price. Jangan convert, confirm mahal. Cuma menjadi masalah, mana satu yang halal dan haram?

Roti

Macam-macam kita boleh buat dengan roti. Roti mempunyai khasiat dan karbohidat tinggi yang memberikan tenaga kepada anda sepanjang hari. Skema sungguh ayat aku. Untuk mereka yang suka travel, aku tahu roti yang sudah penyek pun kita makan. So, roti jenama apa yang halal di Australia?


The One
Jenama "The One" mempunyai halal certification. Kalau jenama tu ada halal, confirm halal. Mat Salleh nak dapatkan certificate halal memang payah. Jadi buat apa dia nak menipu. Boleh refer to this website "The One". Aku tahu pun, sebab tolong belikan groceries untuk family pakcik aku. hahahah.

Pies

Pies ni bukan calang-calang pies. Letak je dekat oven untuk dipanaskan. Pergh.. Sedap tak terkata, especially yang ada cheese.. Meleleh air liur aku sekarang. Waktu kami balik sampai 2 kotak beli kerana kesedapan tahap dewa. OTW, ke Albany kami bantai makan pies ni. Tak rugi,beli. Beli dari jenama Mrs Mac's ya! Refer to this website untuk "halal certified Mrs Mac's Brand"


Pies yang sedap!
Kalau cheese punya confirm leleh!

My aunty cerita, dulu-dulu dia orang tak boleh beli brand ni coz tak dapat lagi halal certified. Pandang jelah, mat salleh beli pies ni berkodi-kodi. Once dah dapat halal certified terus beli. Barulah tahu betapa sedapnya makanan ni.. 

Coffee

Penggemar kopi , aku sarankan beli kopi ni. Terbaik!!! Rasa dia ada sikit nescafe, sikit kopi. Tapi umphh lah.. International Roast. Sesuai dengan namanya.. Wahahah. Refer to this website for "Halal Certified Coffee".



Umphh!
Tiap kali pakcik aku balik dari Australia, mesti kami pesan kopi ni! Sampai beli bekas besar sebab nak simpan lama. huhuhu. Cubalah! Rasa sekali pasti mahu lagi.

Chocolate
Well.. chocolate tak jadi masalah aku rasa. Janji hati-hati memilih , macam brand Cadburry kebanyakkan chocolate dia halal. Refer to this website for "Halal Certified Chocolate"
Koala!
Katak!
Biasanya, family aku beli choclate katak dan koala ni. Hanya dekat Australia je ada untuk Caramello Koala and Freddo. Mak aku mesti kata "Beli chocolate katak je. Senang bagi orang". wahaha

Ice Cream Cake

First time aku makan Sara Lee Ice Cream Cake waktu majlis makan-makan kat rumah pakcu. Ada kawan pakcu bawa ni.. mak aihh sedapnya. 

Hari terakhir before balik, kami sempat beli Ice Cream Cake ni dan simpan dalam fridge sebab takut cair. Pagi tu before bertolak, tak ingat langsung pasal ni. Hahaha.. Mujur cousin aku balik lambat sikit, dia tolong belikan semula..Tapi entah lah bila makan dekat Malaysia rasa macam tak best. Poyo je nina oitt.. haha


Note 1: Please refer for this website about "Halal Food in Australia".

Note: Sebenarnyakan, aku rindu nak makan semua yang aku listkan diatas. Especially, Mrs and Mc's pie dan juga Sara Lee Ice Cream Cake..waaaa. Ada sapa-sapa nak offer belikan untuk aku??? :(

Updated: Sara Lee Corporation merupakan pemberi wang kepada zionist . Tepuk dada tanya iman. pilih brand lain. lagi baik.


4 comments:

  1. Bagus laa info ni..thank you
    One InsyaAllah akan ke sana..
    :)

    ReplyDelete
  2. Sama-sama.. ada ilmu kita share :)
    InsyAllah boleh ke sana :D

    ReplyDelete
  3. @mutalib daud : HEHE.. Terima kasih pak andak.. sudi belikan.. alhamdulillah, hilang rindu!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...