11/12/12

Fraser Hill, Pahang ,Malaysia

*Entry ni dah ada terperam selama 11 bulan.Clap-clap ,aku peram pekasam. Tak ada idea nak tulis .wahahah *

Kali ni aku berkongsi pula trip ke Fraser Hill. Family aku suka tempat yang damai, sejuk dan jauh dari kesesakan orang ramai. Fraser Hill ni kecil je tempat dia, pusing-pusing 10 kali orang yang sama juga kita jumpa. Tapi ketenangan dan keindahan alam semulajadi yang masih belum tercemar menjadi daya penarik tempat ni. Bear in mind, tak ada tempat shopping macam kat Cameron highlands, tapi kalau nak relaks aku sarankan pergi kesini. 


Tips 
  1. Sebelum naik ke Fraser Hill, sila isi minyak penuh-penuh di Kuala Kubu, sebab dekat atas bukit tu tak ada pun station minyak.
  2.  Banyak juga restaurant dipekan Fraser Hill jadi tak lah anda semua kebulor.
Hotel

Kebiasaanya, kami sekeluarga selalu tempah Apartment TM Resort Sri Peninjau. Walaupun resort ni kepunyaan TM, kalau kita bukan kakitangan TM pun masih boleh pergi kesini. Just telefon untuk reservation. 


Jalan Peninjau Fraser's Hill 49000 49000 Malaysia

+60 9-362 2500

View from apartment. Sejuk pagi-pagi.
Photographer: Seth
Kalau nak stay dekat hotel lain pun boleh, ni Hotel at Fraser Hill:

Apa yang anda boleh lakukan di Fraser Hill?

Empangan

Dalam perjalanan ke kaki bukit Fraser Hill, kita akan lalui empangan. View di sini memang la cantik. Subahan Allah
Damp
Photographer : Seth


Sejarah


Kalau anda suka kan sejarah, Fraser Hill memiliki banyak sejarah nya tersendiri. Masih ingat dengan Sejarah Komunis yang telah menyerang Sir Henry Gurney di Fraser Hill. Salah satu cara terbaik, nak kasi ingat sejarah adalah dengan melawat tempat sejarah itu sendiri. Family aku sejak dari kecik memang suka bawa kami ke muzium dan tempat sejarah. Jadi, sambil bercuti sambil tu kita belajar sejarah. Untuk pelajar PMR dan SPM semua, nak faham tentang Sir Henry Gurney, datang lah ke sini.



Abah tak pernah berhenti pun dekat selekoh serang hendap ni. Bahaya . 

Taman Rekreasi


Antara main attraction di Fraser Hills ialah Allan's Water, Paddock dan Waterfall


Allan's Water


Allan's Water is a small lake that sits in a little nook before Jelai Highland Resort. It was turned into a park for recreational activities from a reservoir that fell into disuse over the years. Originally, it was used to collect and supply mountain water for British residents, back in the early days when Fraser's Hill was a colonial hill station. FH Allan, assistant to chief infrastructure engineer FW Mager, designed and constructed the catchment lake named after him today. Surrounding the lake are lush trees and dense shrubs that provide a relaxing and peaceful atmosphere. Birds fluttering among the tree tops are common sights, with the occasional squirrel or monkey.
Allan's Water
Photographer : Seth

Paddock

The Paddock offers more fun activities for friends and family. From the town square, follow Valley road past Shahzan Inn resort till you see the entrance on the right (just before Glen Bungalow). Follow the paved road till you see the horse stables and track. This small equestrian course has several retired racing horses for visitors to ride at MYR4 per round for children and MYR5 for adults. After paying, one of the staff will lead the horse (with you riding) around the pebble track. It's a rather boring pursuit as the horse sauters rather slowly. Other than horse riding, there's an archery range at the bottom of the slope near the entrance.

Archery at Paddock
Photographer : Seth
Mis tres hermanas
Photographer : Seth

Menunggang Kuda
Waterfall

Jeriau waterfall is a popular nature attraction about 4km away from Bukit Fraser's town center, connected by Jalan Semantan through a steep, narrow road that descends sharply after Smokehouse Hotel. As traffic is two-way but the road really fits only a single lane, visitors need to keep a close watch as they traverse down the slopes, though there are breaks at some corners to allow an exchange of vehicles. Eventually, the road ends at the car park and entrance gate. A small river that feeds into a multi-tiered waterfall, years of soil erosion and tourist development have marred the natural landscape, now an ugly mess of drains, structures and walls along parts of the stream.

Colonial Building

Aku rasa persamaan family kami ialah, kami sukakan Colonial Building. Suka tengok Castle, bangunan lama. Boleh duduk berjam-jam lama bercerita mengenai sejarah. Itu sebabnya, kami suka pergi ke sini kerana banyak bangunan bersejarah.

Gap Rest House

Back in year 1998, aku pernah ke sini bersama dengan pak-cik makcik. Aku rasa lah, macam pernah solat di Rest House ni. Kami bentang tikar dan solat beramai-ramai sebab tak tahu surau di mana. ke tak discover,aku tak pasti. Tapi buat pengatahuan anda semua, ada surau yang besar  di pekan Fraser Hill.

Kembali kepada Gap Rest House , rumah ni memang cantik. Bagi mereka yang suka rumah lama. Tapi  asyik dalam  proses pembaikan dan dibiarkan terbengkalai. haish.. Jadi tak dapat masuk.

The Gap Rest House is a large Tudor bungalow that overlooks the trunk road from Kuala Kubu Bharu, perched on a slope just before the Gap Road entrance gate to Bukit Fraser. A popular hotel run by the government in the eighties and nineties, it was closed momentarily for a refurbishment exercise in the twenties, but work mysteriously stopped as it neared completion. Today, it remains unfinished; the paintwork still looks new and the walls remain intact, but the halls and rooms inside lie in disarray, strewn with broken glass windows and scattered tiles. Unfenced, it's a curious attraction for visitors to explore while waiting at the Gap, perhaps to reopen one fine day.


Jam Fraser Hill

Paling utama, mestilah bergambar di mercu Fraser Hill serta bergambar di taman yang berdekatan dengan jam. Berangan la sekejap macam dekat oversea. wahaha
Mama
Photographer : Seth
Jam Fraser Hill
Photographer : Seth


Flower
Photographer : Seth
Dah ada idea nak bercuti di mana? Sekarangkan cuti sekolah, aku sarankan bawa pergi tempat-tempat bersejarah dan alam sekitar. Sambil mereka bercuti, paling tidak dapat ilmu geografi dan sejarah. Macam tu la cara family aku ajar geografi dan sejarah. heheh


Note1 : Most of the information from this website : http://www.fraserhill.info/

Note 2: Collection Picture 2010

2 comments:

  1. Assalamualaikum....memang negara kita Malaysia bumi bertuah..bnyk tempat yg menarik..

    ReplyDelete
  2. @Kampung Balimbang: cuti-cuti malaysia.. huhu. tq following me.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...