8/23/11

Cornflakes Honey My Mum Recipe

My mum bukanlah orang yang suka buat kuih. Maybe sebab mak kerja tak sempat nak buat kuih macam-macam like others mother. Tapi setiap tahun sudah menjadi kewajipan mak buat kuih cornflakes honey because cornflakes honey mak paling sedap di bumi ini. Perfecto! hyperbola pula aku 
Cornflakes honey kalau buat awal, mesti habis cepat lari macam pisang goreng.Meh aku bagi Cornflakes Honey My Mum Recipe


Ingredients
Cornflakes (2 Kotak)
Butter (1 1/2buttercup size sederhana)
Sugar 150gm (1 cawan besar)
Honey( kalau boleh kasi honey banyak sikit ) kalau guna madu tualang pun boleh


Preparations
  1. In a saucepan, melt butter, sugar and honey until thicken or until it mix together. Jangan biar terlalu lama takut nanti jadi caramel pula .hehehe
  2. Stir in cornflakes and mix well. Kalau macam terlalu basah tambah cornflakes.
  3. Arranged mixture into small paper cups and place on baking trays.
  4. Bake in preheated oven at 160 degree for 10-15minutes or until golden brown. If my mum , dia tengok macam dah berbuih sikit.
  5. Remove form oven and let stand for 20 minutes.
Cornflakes honey rahsia dia mesti kena banyak Honey baru mixture dia boleh melekat and bila dah sejuk dia akan mengeras. Easy rite. Tak perlu tepung atau apa-apa. Then, kuih nie cornfirm laris sebelum raya. Jadi buat lambat-lambat sikit. heheheh



Teringat pula waktu dekat Australia dulu. Kami bawa sikit je cornflakes honey nie coz pakcu memang minat kuih ni. Bila dah tiba sana kawan pakcu dok bantai makan kuih nie macam kenduri. Jadi tak nak buat dia orang kempunan, mak aku buat lagi sekali cornflakes honey. Tapi tak best sikit sebab paper cup yang paling kecik tak ada kat sana, yang ada cup cakes sahaja. Jadi kena pakai jelah cup cakes yang besar. Then, honey dah habis, kami pakai susu pekat manis, lawak nye susu pekat manis dia ada punya packaging macam colgate.  Hahahha .Kalau tak ada gula and honey boleh juga ganti dengan susu pekat manis. .


Aku gelak-gelak waktu tengok condensed milk nie. hahahah. More stories berhari raya di Australia anda boleh baca di sini..

p/s:selamat mencuba!

3 comments:

  1. biskut cornflakes nih mmg sedap di makan dikala kelaparan. tak sedar.. tahu2 dah habis.

    ReplyDelete
  2. aah. ada satu balang kat rumah tinggal suku je lagi dah nak habis. padahal ada lagi 6 hari nak raya. huhuhu

    ReplyDelete
  3. feveret lah biskut cornflakes nie :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...