7/8/12

Winter at Leeuwin-Naturaliste National Park, Australia 2012 - Part 8

Selepas keluar dari The Copse, Augusta pada pukul 10 pagi, hujan renyai-renyai mengiringi kami. Sejuk dan mengigil lebih kurang 3-5 degree Celsius. Aku pun tak tahu macam mana kalau kena hadapi -5 degree celcius. hehehKami bergerak dari Augusta menuju ke Leeuwin-Naturaliste National Park. Apa yang menarik sehingga tempat ini telah menerima pengunjung yang paling tinggi berbanding National Park yang lain? Reason nya,sebab ada Cape Leeuwin Lighthouse
Cape Leeuwin Lighthouse by Seth (my brother)
The Leeuwin-Naturaliste National Park is located on the south-west coast of Western Australia, 261km from Perth. The park lies in the Aboriginal land of the Wardandi (people of Warden, the ocean spirit). The wardandi are one of the fourteen Nyungar tribes that live in the South-West. Their land extends from the coast at Stratham to the sea at Augusta.  The park stretches for 120km, from Bunker Bay in the north to Augusta in the south. Cape Naturaliste is the northern most point in the park. The first noted Europeans to have sighted the area were the Dutch, in 1622. They named the southwestern tip "t Landt van de Leeuwin" meaning the land of the lioness. It was later explored byMatthew Flinders , in 1801, who renamed it Cape Leeuwin with respect to the Dutch who had first sighted the rocky headland.The area became a popular place for whalers and sealers to collect fresh water and to seek protection from the storms that whipped up off the southern ocean. 
Source: Margaret River



Cape Leeuwin
Ketika kami sampai, hujan renyai-renyai dan awan  gelap menyambut kami. Maaf ya picture aku dah edit, tu nampak terang-benderang.. hehehe.. Cuaca sangat sejuk, dan angin yang kuat sama macam di Natural Bridge and The Gap. Seperti yang pernah aku tulis di post yang dahulu winter di Perth adalah hujan, angin yang kuat dan cuaca yang lebih sejuk. Refer to my picture below.
With Abah @ Cape Leeuwin Lighthouse
Post kali ini paling susah untuk aku tulis, aku tak tahu kenapa. Dua tiga kali tutup dan buka. Tulis sikit padam. Tulis mengenai travel trip kadang kala boleh jadi benda paling mencabar. Susah nak menggambarkan ciptaan Allah . Aku terkedu sebentar, begitu kagum dengan kuasa Allah S.W.T, kejadian yang sungguh nyata sehingga tercatat di dalam Al-Quran

What so special about Cape Leeuwin Lighthouse?  

South ocean and Indiana Ocean


مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ
19. He has let free the two bodies of flowing water, meeting together:
بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَا يَبْغِيَانِ
20. Between them is a Barrier which they do not transgress:
فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ
21. Then which of the favours of your Lord will ye deny?
Surah Ar Rahman (19-21)

Kalau anda dapat lihat di tengah-tengah lautan ada satu garisan(ombak) yang menunjukkan berlakunya pertembungan antara South Ocean dan Indiana Ocean (jangan tengok yg di tepii,lihat di tengah). Sememangnya benar setiap kalimah Allah adalah benar dan nikmat apa lagi yang anda ingin dustai?. Then which of the favours of your Lord will ye deny?? 


Left: Two oceans meet
Right: Ada lembu nak jaga..
Terasa kecil apabila berada di sini, membuat aku terfikir. Nikmat apa lagi yang aku ingin dustai? Kesihatan yang di berikan, peluang untuk ke luar negara,akal fikiran untuk berfikir yang baik dan salah. Sesungguhnya, aku sangat bersyukur.



Cape Leeuwin pertembungan antara South Ocean dan Indiana Ocean with Family



Adli Ilyas yang comel
Alhamdullillah, peluang ke Cape Leeuwin membuatkan aku sedar. Bahawa, bersyukur dengan setiap nikmat yang Allah berikan. Jangan lah ego, bongkak dan sombong. Sedangkan Allah lebih berkuasa hingga mampu mengasingkan antara dua lautan. 

Info: Nak masuk Cape Leeuwin Lighthouse ni kena bayar : 
  • Adults: $5 
  • Children(up to 16 years old):$3. Memandangkan muka aku macam budak-budak lagi, tipu la sikit bayar $3 je, lagi pun dia orang tak minta passport for verification.huhuu.


More info on margaretriver

3 comments:

  1. dia dah advance gi aussie! kita baru nak melangkah setapak ke negara jiran :P

    ReplyDelete
  2. @syauqi: alahai.. dia dulu duduk lama uk.. takpe2.. nanti around the world wokey :)

    ReplyDelete
  3. I want to ask about car rental for family.where do you get the car? And how much? If you dont mind lease reply my message to my email at ivone_fang@yahoo.com thank u

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...