8/12/15

Geoje Island, One Day Trip (Part 2)- Winter in South Korea Day7

8 January 2014 :7am- 7pm

Wah.. wah.. ada good feedback from readers hehe. Thanks Zilla .. I malu lah!Menyampah ko!    menanti cerita part 2 Geoje Island.. Maaf lah ye kalau saya tak dapat nak olah cerita dengan menarik.. I try my best! Ok sambung semula ke trip to Geoje Island..

Seperti yang aku cerita dalam last entry -click here. Kami cuma minta Mr.Han tolong call and reservedkan place dari travel agent untuk ke Geoje Island. Harap maaf memang trip ke Geoje Island aku tak backpacking atau travel sendiri. Sebab kami kurang research on Geoje Island, badan dah penat gile. Jadi malas nak naik public transport. Gedik!

Tapi kalau korang nak pergi sendiri pun boleh, aku google ada "Geoje City- Tour" travel package. Menarik la juga tu kan.. Banyak tempat boleh cover n one day. Click here to read more on "Geoje City Tour"

Basically, kami sangat beruntung sebab ada 2 tour guide yang cool, driver and only us dalam satu harrier!. Private sangat..Dalam pukul 7pagi , mereka dah sampai ke Pop Corn Hostel. 
Kat luar kami dah nampak hujan renyai-renyai dan awan mendung dah melanda. Dalam hati, macam mana nak pergi island ni kalau hujan..Tapi tak pe lah, sama juga kalau pergi kawasan sekitar Busan pun hujan.. Sebenarnya kalau ikut forecast, patutnya hari tu turun salji. Dah nasib kami, bukan salji turun tapi hujan yang turun. 

Naik je dalam kereta our tour guide - Gina cakap "All of you looks tired.." Kami gelak jelah, nak buat macam mana short time cuma 8 hari nak round South Korea ni.. Dia cerita la, biasanya kalau dia bawak tourist.. Kalau dalam bus je mesti mereka tidor.. All of us just laugh..Tak sampai berapa minit waktu kat highway, sedar-sedar je kami semua dah terlena. ye .. terlena. heheh

Dalam mamai-mamai rupanya kami dah sampai Geoje Island. Almost 1hour plus aku tidor dalam kereta.. Wahaha.. Dah terlepas tunnel bawah laut.. Tapi Gina ada mention, tak pe balik nanti kita lalu tunnel tu balik semula .. fuh! Lega.  So where is the first place we go??


1ST: Historic Park of Geoje POW Camp (포로수용소유적공원)

Peminat sejarah? Anda digalakkan untuk ke sini.. Nasib baik la kami ni minat juga sejarah.. Boleh la layan sejarah kewujudan Geoje POW Camp ni. Selain tu , dapat memahami dengan lebih details mengenai Korean War. 


Historic Park of Geoje P.O.W Camp , Geoje Island, South Korea |misznina17
Sepanjang kami berada di Geoje POW Camp ni hujan renyai-renyai.. Dah la winter, hujan pula tu tambah dengan angin.. memang la sangat sejuk.. wahaha. 

The Park of Geojedo, P.O.W Camp was built to hold prisoners during the Korean War. 
Out of a total of 170,000 prisoners of war, 20,000 were from China and 150,000 were from North Korea. 

The camp was closed upon the signing of the 1953 armistice which ended the war. Remains of the war, such as tanks, trucks and other relics are on exhibit here. 
The camp was turned into a park in 1997 to ensure that the Korean War is not a forgotten war. 
It takes approximately one hour to walk the park grounds.


Source: VisitKorea


Kronologi sejarah Korean war, disaat North Korea menyerang South Korea.. Sebenarnya dah habis kawasan South Korea ni di ambil oleh North yang tinggal sampai kawasan Busan tu.. Tapi dengan bantuan US tu dapat kembali kawasan mereka.

Kronologi Korean War
Historic Park of Geoje P.O.W Camp ,
Geoje Island, South Korea |misznina17


Historic Park of Geoje P.O.W Camp ,Geoje Island, South Korea |misznina17
 Sebenarnya aku ada sikit meragui, dengan kewujudan Geoje POW Camp ni. First word aku dekat along.. "Macam  pelik je.. Tak kan lah mereka layan tahanan baik gile.". Meraka tunjuk keadaan sebenar camp ..Apa aktiviti tahanan.. Tapi yelah setiap negara tu ada agenda masing-masing. Setakat ni setiap negara aku pergi mesti pergi War Camp.. Jadi singgah lah sini untuk menambah pengetahuan perang anda.. wahahha. Kalau nak pergi sendiri, boleh rujuk details dibawah:

Address
61, Gyeryong-ro, Geoje-si, Gyeongsangnam-do 
경남 거제시 계룡로 61 (고현동)
Local Transportation
Geoje-do -> Historic Park of Geoje, P.O.W. Camp: 
  1. From Gohyeon Ferry Terminal or Gohyeon Intercity Bus Terminal, taxi takes 5 min. 
  2. From Okpo Ferry Terminal, Jangseungpo Ferry Terminal, taxi takes 20-25 min.
Operating Hours
Nov-Feb 9:00 a.m. - 5:00 p.m. / Mar- Oct 9:00 a.m. - 6:00p.m.(During summer season or a high-demand season, viewing period usually extended about 30 Min. due to ticketing delay)


Admission Fees
Individuals: Adults 7,000 won / Youths & Military 5,000 won / Children 3,000 won

2nd: Bimbimbap Lunch

Lepas dah pusing-pusing Geoje POW Camp , Gina bawa kami makan lunch di restoran berhadapan dengan Geoje POW Camp. 5 min je naik kereta.. Awal-awal lagi kami dah pesan yang kami semua ni muslim dan makan makanan halal. If, dia tak dapat cari.. Carikan makanan yang tak ada bercampur dengan daging.. Dia inform, sebelum ni dia pernah je bawak orang Islam, orang arab.. orang dari Malaysia.. Ok lega sikit! Dia cakap juga bimbimbap yang akan disediakan tak akan ada daging.. 


Geoje Island, South Korea |misznina17


Fuh! Berselera kami makan, tapi sebelum ambik sesuatu kami tanya. Ni fish ke gogi? Dia jawab satu -satu ni fish, yang ni sayur.. wahahha.. Muka dia senyum je tengok kami makan licin.. dah geng kuat makan .. memang la licin gina oiii!


Geoje Island, South Korea |misznina17


Dah kenyang hati pun senang kami teruskan perjalanan.. Tapi waktu ni hujan renyai-renyai tak berhenti lagi..Tak ada gayapun nak berhenti dengan awan mendung..Tak pe kita teruskan ke 3rd place.

Sinseondae Cliff (신선대) 

Jarak dari Geoje POW Camp ke Sinseondae Cliff tak ada lah jauh sangat , lebih kurang dalam 15- 20 minute.. Sampai sahaja di  Sinseondae Cliff angin dah sangat kuat.. Ditambah hujan renyai-renyai sampai dah basah aku punya kasut..


Geoje Island, South Korea |misznina17


Kami tak ambil masa yang lama, cuma dalam 15 minit je ambil gambar.. Turun pun separuh je .. Yelah ni kan cliff, kalau tergelincir.. Nauzzubillah! Aku cadangkan kalau nak pergi area Busan dan Geoje ni eloklah pergi musim Summer. Cuma harap bersabar, mesti ramai orang dekat area laut-laut ni. Sebab Korean suka makan makanan laut..wahah. 


Geoje Island, South Korea |misznina17


Sebenarnya Sinseondae Cliff ni memang cantik.. Sebab kita dapat lihat pantai yang bersih dan uniknya pasir pantai dia macam batu berwarna hitam.. hehe.. Jadi kalau dapat peluang .. Spend the time, cuma kalau cuaca tak mengizinkan kena ingat ye.. Berbahaya.. 


Geoje Island, South Korea |misznina17


p.s: Baru aku sedar, pergi Natural Bridge dan The Gap di Australia pun musim winter.. Duh! Kami ni memang suka cuaca extreme gamak nye. hahah.

The Hill of Wind (바람의언덕) 


Sebabkan tak boleh lama di Sinseondae Cliff , kami ke The Hill of Wind.. Gina ada sempat pesan dekat kami kemungkinan tak dapat nak naik boat pergi Oedo Island sebab keadaan cuaca , dan port pun tutup waktu ni.. Rasa kecewa sikit lah, tapi dia cakap.. Since tak dapat bawa Oedo dan perjanjian sampai pukul 6/7 lebih dia akan bawa jalan-jalan dekat mall di Busan untuk shopping.. Hhahaa.. Macam memahami je kami suka shopping. kah kah.. 


Geoje Island, South Korea |misznina17

Sinseondae Cliff ke The Hill of Wind pun tak jauh .. Cuma dalam 10-15 minute sahaja... The Hill of Wind ni kita menghadap pemandangan laut..  Cantik! Boleh refer post aku sebelum ni, click here. Cuma nasib tak menyebelahi kami.. Waktu aku ambil gambar dekat sini.. Macam berperang nak pegang payung, nak pegang camera, nak elak camera basah.. End up! Payung gua patah.. haha.. Payung hostel yang aku patahkan, balik tu aku ganti dengan payung Malaysia.. Ye. aku bawa payung bila travel.
Geoje Island, South Korea |misznina17

Kalau korang kaki-kipas-mati korean movie . Suka tengok Garden of Eve, Wooden Horse Carousel and Romance. Elok datang dekat The Hill of Wind sebab mereka buat pengambaran dekat sini.. heheh  Haram satu pun aku tak pernah tonton. wahah

Real situation, hujan , angin,payung dan camera
Geoje Island, South Korea |misznina17

Haegeumgang dan Oedo



Maaf aku tak dapat pergi sini sebab port tutup dan keadaan cuaca sangat tak mengizinkan.. Bahaya! Jadi please plan baik-baik, kalau nampak cuaca dan laut gelora. Simpan niat atau schedule next day... Keselamatan adalah lebih penting.. Tapi tempat ni memang sangat cantik 

Haegeumgang is a rock island known for its stunning scenery. There’s a small cave in the center, that you’ll go inside by boat. The photos here don’t do the island justice. It’s a large piece of rock, but there’s something very awestrucking and grand about it.

DSC01788
Haegumgang
Source: Koreaonthego
Oedo is an annexed island of Geojedo that is now privately owned. It contains Botania which is a marine botanical garden that has a great view of the South Sea. It’s located about 4 km from Geoje and it holds a western style garden with some pretty amazing landscaping that was built over 30 years by a couple starting in 1969. You will have exactly 90 minutes to explore the island garden, or else you will miss the boat. You don’t need to hurry though, because that is plenty of time. Also fyi, this island was the setting of the final scenes in the tv drama, Winter Sonata (겨울연가.)
DSC01731
Oedo
Source: Koreaonthego
Source: koreaonthego

Boleh juga refere blog ni click here kalau nak merancang perjalanan sekitar Geoje Island.. So enjoy ? Enjoy juga la kami walaupun hujan.. Yang penting berjalan! wahah.. Oh yeah balik tu kami sempat rakam keadaan tunnel dalam laut.. Semua bawa 80km/h jadi tak sapa boleh pecut.. cool kan? 

Gina bawa kami duk lepak dekat Busan Mall. Entah mall mana dia bawa, sambil makan Lotteria Shrimp Burger. wahah.. Dia cakap, driver tu ingat kami semua budak sekolah menengah.. Macam mana boleh jalan sampai ke Busan.. wahahha.. gelak gila-gila kami..Gina bagitahu la kat drive - they not even high school student, college student or uni student.. But all of them work.. Dia kata Gina tipu sebab muka kami muda.. Bangga sungguh kami semua. whehe

Balik tu dia hantar kami sampai ke PopCorn Hostel.. and sadly, tomorrow is our last day at South Korea :(


Ada macam akak dengan adik? Nina and Gina
Geoje Island, South Korea |misznina17

7 comments:

  1. hi, first time drop komen sini :)
    geoje island ni salah satu tempat yg mrs teringin nak sampai kalau ke busan lagi.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.. InsyaAllah. pergi sini musim panas is the best.. kalau tak bosan juga kena hadap hujan renyai2

      Delete
  2. Geoje Island ni kurang menariklah kan kalau pegi on Winter..gloomy je tapi yg best mesti x ramai orang...SEJUK!!!

    yes!!! betul cakap driver tu...sbb bila tgk gambar Nina ni mmg nampak seperti budak sekolah menengah! bukan bodek tapi ikhlas dari hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer.. orang memang tak ramai.. dan sangatlah sejuk.. hihi.. wahhh.. i take it as a compliment.. thank you :)

      Delete
  3. In shaa Allah mmg ada plan nk ke Geoje Island ni...tgggu Zilla balik dari sana dulu pastu baru i menyusul hihih...masih mencari cara backpacking ke sana...klau pegi ramai leh ambil pakej.akalau sorang? mcm x berbaloi je

    ReplyDelete
  4. nina, tak perlulah nak sebut nama saya..segan kok hehehe...

    baru2 ne tgk rancangan tasty road, minah tu ada singgah di tonyeong..kiranya tmpt tu pun ala2 geoje ne jugalah...best part, keluar je van angin giler menderu...plan dia nak naik bot pun tak lepas sebab amaran laut berbahaya...lepas tgk rancangan tu, memang saya pikir balik plan nak singgah goeje ne..nak p/tak nak...apa pun, la ne saya masukkan je dalam iti..ada rezeki, sampailah..kalau tak saya buat plan B...lagi pun p time winter, pepahamlah keadaannya mcm mana; tak salji, hujan yang turun huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo.. segan ke.. hehehe..

      yup, sesuai g geoje ni waktu summer.. sebab pantai kan.. winter ni bukan salji turun, hujan turun.. lagi2 kedudukan geographical geoje dekat bawah.. memang hujan je la kan turun

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...