8/7/15

Geoje Island, One Day Trip - Winter in South Korea Day7

Mesti siapa yang menyinggah blog aku terkejut.. Eh.. Tiba-tiba timbul balik. hahah.. ni kerja dah berkurang, project dah stabil sikit.. aku pun free, boleh le nak type blog semula.. wahaha.. Jujur aku cakap, aku buat blog ni sebab hobi.. Bukan mencari populariti, dah tua-tua ni . wahaha. tua?Aku cuma nak bagi information, mana yang nak pergi tempat aku pernah pergi.. Jadi , harap maklum begini le orang yang sibuk dunia.. bila nak sibuk akhirat nina oiii??

8 January 2014 :8am

Hari ni merupakan hari 7 kami di South Korea.. Lenguh badan kami tak payah nak cerita.. Kerja gila kot dari Busan naik ke Seoul turun balik.. wahhaha.. Nasib baik kami satu geng , satu kepala.. Kami ni bukan banyak duit, jadi sekali pergi.. memang merata.. cuma ada juga tempat-tempat kami plan tak sempat pergi.. Tak mengapa. Ada rezeki pergi lagi. hehe! Kena tunggu bonus 10bulan laa.. in a dream!

Oklah kembali tujuan asal.Pernah dengar Geoje Island?? Sapa tak pernah.. sila angkat tangan tinggi-tinggi. .. Tapi kalau mereka yang kaki travel di South Korea.. Confirm tahu.. 
Sila lihat peta dibawah ni untuk tahu kedudukan Geoje Island...

Geoje Island, South Korea
Source: Google Maps

Dah nampak kan Geoje Island dekat mana? Kedudukan dekat dengan Busan tapi nak kesana mengambil masa dua jam juga.. Asalnya kami cuma nak make it trip ni different from others.. Akak aku la google-google ternampak pamphlet "Geoje Healing Tour"..

Tapi waktu kat Malaysia macam 50% sama ada nak pergi, cuma dari awal kami still keep some money kalau tetiba nak tukar plan ke.. Bila sampai Pop Corn Hostel, kami borak dengan Mr.Han and tanya best ke pergi Geoje ni? Dia cakap ada banyak tempat menarik dekat situ.. Tapi ada satu sebab kenapa kami ni nak pergi sangat ke sana?? Guest what? Anda boleh lalu tunnel dalam laut ..   Tunnel??

Tak dapat lalu tunnel kat Europe, kat South Korea pun jadi lah kan?  Tapi dia pesan tak ada la boleh nampak ikan dekat tepi jalan tu.. hahah.. Siap dia bagitahu tak boleh berhenti.. Ada aku kesah?? Janji kami semua dapat lalu.. Kami ni dah teruja la sangat..So, we all decide nak ikut trip pergi Geoje One Day Trip.. Price dalam 90,000Won (minimum 4 orang).


Terkedu Mr.Han bila kami nak keluar ke Gamcheon Culture Village, kami minta tolong dia call travel agency untuk trip ke sana.. Kami dah penat nak naik public transport... Gamaknye mesti dia cakap.. Budak-budak ni betul ke idok?? Banyak tempat kami pergi .. tapi aku letak la dulu , few pictures sebelum cerita lebih detail. hehhe.


Geoje Island |misznina17

Kalau peminat cerita korea, yang betul-betul fans drama korea mesti dapat teka tempat atas ni.

Geoje Island |misznian17
Sikit je lah aku letak gambar.. siapa suka laut.. tempat ni memang sesuai.. oh suka sejarah? lagi bagus datang sini.. hehehe


To be continue..

15 comments:

  1. Hi Nina,

    Goeje mmg ada dlm list saya utk trip Nov ini..selain dari Windy Hill Nina ada singgah di Haegeumgang dan Oedo tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zilla, unfortunately nina tak dapat pergi Haegeumgang dan Oedo sebab waktu nina pergi tu sangat Windy and laut bergelora sebab patutnya turun salji, tapi turun hujan pula.. hehe... Then, port tutup.. sedihkan :( Infact, waktu kat Windy Hill sangat kuat angin, payung siap patah.. hehe

      Delete
    2. uihh sampai patah payung, mmg kuat sgt angin tu..utk pakej yang nina ambil tu derang bawa ke mana aje? sorry ya byk sgt tanya hehehe

      Delete
    3. Heheh.. takpe-takpe..next entry nina cerita mana pergi..tapi supposed memang pergi Haegeumgang dan Oedo ..Nak wat macam mana dah panggilan alam.. huhu.. but the package berbaloi juga.. sebab kereta, parking fees, makan, ticket entrance, minyak semua dia orang tanggung.. huhu..

      Delete
    4. hahaha...baiklah, sabar menanti next entry :D makan pun dah termasuk kira ok lah kot..tak payah nak pening2 kepala lagi nak pikir pasal makan...

      Delete
    5. nina, lupa pula nak tanya...90,000won tu harga utk satu kepala atau harga utk korang satu group ya?

      Delete
    6. 90 000won tu tak silap nina untuk per person.. Bukan satu group.. sebab dia include , food, transport and entrance ticket

      Delete
  2. pernah tengok bdr Togyeong dm citer kt KBS...ada jambatan merah ke Geoje Island..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh really? tak perasan pula..sebab dari busan memang akan lalu Underground tunnel.. laluan bawah laut.. tapi kami ingat lagi dekat Busan ada mega-structure.

      Delete
    2. silap info, jambatan merah tu ke Namhae Island...baru teringat, bukan citer kt KBS tapi channel One, tajuknya 'Cheongdamdong Scandal', hero & heroin, dua2 asal dari Togyeong..

      Delete
    3. haha.. tu pening tadi.. puas pikir.. tak pe2 excited..ngeee

      Delete
  3. pernah plan ke sini dalam trip di Busan last ye tapi x cukup masa nak terjah...so boleh masuk liast lah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila-sila plan .. nanti ada masa singgah la kesini. hehe

      Delete
  4. Nina, ada cara lain x nak book agen yg Nina join utk ke Geoje Island tu sbb nanti JM x stay di Popcorn Hostel jika x leh minta tlong Mr Han uruskan. Ada gak survey Blue city Tour tp bus tu beroperasi di Gohyeon bus Terminal, Geoje Island..satu hal plak nk ke sana huhu..any sugesstion tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM ada few options you can do:

      1. Rasanya bleh bertanya hostel yg JM bakal duduk.. minta tlg dia booking any Geoje Island tour.. inform nak pergi mana.. selalunya, dia orang okay je nak tolong. Never know, if we didnt ask kan? hehe
      2. My bad, i didn't ask Gina punya email or her travel agency name. Tapi standard package , memang akan pergi ke tempat-tempat yang nina bagitahu.
      3.One of tour package that i found, you may contact them http://www.toursbylocals.com/privateguidegeoje

      Hope this help! :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...