8/5/15

Gamcheon Culture Village, Busan Winter Backpacking in South Korea Day 6

Maaf lama meninggalkan blog ni. Terasa ganjil. Tambah ganjil, bila aku nak habiskan cerita ni? Padahal berderet lagi tak tulis. sigh. hahaha.. dan lama gile aku tak type. Biasalah a lots of thing can change .. But Alhamdulillah.. No worries good thing happen to me :)

Tak pe kita teruskan dengan Busan stories ke Gamcheon Culture Village. Semua yang suka tonton Aku Ada Wali mesti perasan tempat yang Siti Saleha berdiri  refer gambar bawah ni.  Pengambaran di Gamcheon Culture Village la.. Cantik .. rumah atas bukit, depan ada laut!. Bila winter angin laut yang sejuk menerpa. Tapi sebab kena banyak jalan dekat area sini.. Dari sejuk terus berpeluh.. wahhaah


Gamcheon Culture Village,Busan
Korean Santorini


How to go Gamcheon Culture Village, Busan?

Bus

  1. Take bus infront of GS25 area Jagalchi Station Exit1
  2. Important : Take bus No 2 or No 2-2 -Price: 800 Won (Used T-Money
  3. Stop when hear Announcement :  'Gamcheon Munhwa Maeul' 
Aku sebenarnya refer Blog Azra click here.. Tapi tak berjaya,sebab aku anak murid yang tak study betul-betul.. hehe.... Last sekali waktu kita orang tengah kalut-kalut.. Tetiba , ada hamba Allah tanya kami "How can i help you?" Aku rasa macam nak sujud syukur je dekat situ.. Dia cakap ambil bus no lain.. Tapi tempat yang sama infront of GS25, aku ikut je la cakap dia.. hahah.. Tapi sampai juga kami.. Dia sempat explain yang "Gamcheon Munhwa Maeul tu maksud dia Gamcheon Culture Village.. 

Naik bus , kami sempat tanya driver " Gamcheon?".. Dia angguk.. lega kami.. 
Tapi waktu kami berhenti tu mendaki juga la nak ke sana sebab kami ikut orang Korea.. Rupanya dia orang pun bukan orang Busan.. Datang melancong, patut le cam blurrr je.. Takpelah, janji kami sampai tempat dituju.


Inside the bus to Gamcheon Culture Village,Busan

MRT 
  1. Taking Busan MRT line No. 1 to Toseong Station 토성역.
  2. Coming out from Toseong Station Exit 6, walk straight and turn right. Then walk straight. Take note of the small bus station board infront of the Pusan National University Hospital building (Block C, Cancer Centre)
  3. Take the buses1-1 or 2-2 (green bus) and the bus driver will announce when you reach Gamcheon Cultural Village.




Source: Google

Ramai mungkin tahu mengenai Gamcheon Culture Village ni sekitar tahun 2012. Tapi tahukah korang sejarah kawasan ni? Mula-mula aku tak tahu juga, rupanya ada kisah disebalik Gamcheon Village ni..

Gamcheon has long been home to the city’s poorest residents. In the 1940s, only 20 or so houses dotted the hillside, but that number swelled dramatically at the beginning of the Korean War in 1950. War refugees fled their homes for the relative safety of Busan, the only area of the peninsula that remained free from fighting. Within a year, Busan’s population grew from 880,000 to 1.4 million people, and a half million homeless refugees needed a place to live–and fast. Approximately 4,000 people moved from the crowded port areas surrounding the Jagalchi Fish Market to nearby Gamcheon, erecting some 800 makeshift homes using scrap iron, wood and rocks.

Sebenarnya waktu kat Gamcheon ni aku terfikir satu perkampungan di Bentong,Pahang. Kalau lalu highway pantai timur, mesti korang perasan kan? Ada Chinese Village di bina macam Gamcheon Village kerana perang dan juga berada diatas bukit.. Kalau Bentong pandai sikit, boleh amek idea Gamcheon ni. hahaha.. Just a dream :P


Note: History of Gamcheon Village from this website - click here


Gamcheon Culture Village.

Dah sampai ni apa lagi, bergambar la masing- masing disemua landmark/checkpoint.. Aku panggil landmark. selambe.. Aku cadangkan beli la peta tu satu , dan chop setiap landmark .. Untuk elakkan korang tersesat..  Disebabkan kami ni ada 5 orang , jadi agak lama juga kami spend time disini.. Sampai sakit-sakit kaki turun naik bukit.. waahhaha



Gamcheon Culture Village. 

Gamcheon Culture Village. 


Tak susah nak jalan area sini, ikut je lah arah ikan tu.. Tak pun kau ikut la crowd yang ramain-ramai tu.. hehehe Tapi ikut kaki juga la ye. Kalau putus kaki jangan marah gue.. 

Gamcheon Culture Village. 

Gamcheon Culture Village. 
 Jangan lupa dekat this landmark, korang ambil gambar tau.. Mula-mula kita orang pelik apalah korean ni buat depan tu.. Rupanya ambil gambar, nanti dia akan hantar dekat email korang.. Aku still keep that email.. haha
Gamcheon Culture Village. 

Us. Gamcheon Culture Village. 



Vandalism? Normal in Gamcheon Culture Village,Busan
Balik tu kami jalan sedikit, nampak macam ada perhentian bas.. Disebabkan kami nak pergi Busan Station.. Kami nampak bus tu ada sign board to Busan Station.. Terus naik.. pergh lega! Jap lagi nak kena fikir mengangkut beg kami yang ditinggalkan pagi tadi di Busan Station.. wahahhah

p.s: Ye saya tahu cerita dah basi.. Tapi nanti aku takut dah tua, aku lupa semua benda ni.. Baik le aku cerita.. Please note, kalau ada changes on this place.. Refer la orang yang baru pergi this year.. whahah

2 comments:

  1. windu ngan Busan...gittew ayat kah kah kah kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah rindu Busan..ada sesiapa tertinggal disana?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...