9/28/12

Surabaya,Indonesia-Part 4: Museum Kapal Selam Surabaya dan Tugu Surabaya

Pengumuman: Ramai yang pening lalat dengan aku punya travel trip.Expecially yang dekat Western Australia .panjang yang amat! .Jangan risau, lepas aku habis Surabaya trip ni aku akan buat new post untuk setiap negara yang aku pergi iaitu : my travel itinerary. So korang boleh follow and lebih faham... Ok. Have a nice trip everyone. 

Selepas rehat dan solat di Narita Hotel, perut dah berkeroncong tinggal tak nyanyi lagu je. Maka kami singgah ke Depot Anda fit -Kapal Api. Pak Tri cakap restaurant ni selalu masuk rancangan macam "Jalan-Jalan Cari Makan"

Restaurant Depot Anda at Surabaya
Photographer: Syahidah Adnan

Waktu tu aku tak rasa lapar sangat, jadi aku bantai makan pecal itu pun tak habis sebab ada Daun Cekur.Sangat tak suka. Kalau refer kembali dalam post Bandung 2011-Part 4, aku sebenarnya masih lagi fobia dengan Indonesian Food. Jadi kali ini , aku sangat alert dalam pemilihan makanan kali ini. Hehehe

Bersama pak tri
Photographer: Kak Meng
Perut kenyang hati senang, maka kami minta Pak Tri bawa kami ke Museum Kapal Selam a.k.a Monkasel.Ticket bayaran untuk masuk ialan RP5K/person. Mula-mula masuk kami diminta ke Bilik Tayangan. aku tak sure betul ke nama bilik ni. untuk tayangan video dan dokumentari mengenai sub-marine dan navy di Indonesia. Tayangan dalam bahasa Indonesia,nasib baik aku faham kalau tak tertidor dalam bilik tu. bahasa jiwa bangsa,sangat memartabatkan bahasa mereka.
Monkasel .MuseumKapal Selam
Photographer: Syahidah Adnan

Habis sahaja tayangan, kami ke Kapal Selam yang dahulunya digunakan oleh Tentera Laut Indonesia. Kapal Selam ini dijadikan museum demi menghargai jasa dan pengorbanan tentera mereka pada zaman awal kemerdekaan. Selama ini tak ada peluang nak masuk kapal selam, dekat negara orang baru la tahu. hehehe Jom, layan picture-picture kami di Monkasel.

Tempat torpedo
Photographer: Nina Hamdan
Along, Kak Syahidah, Kak Meng, Me
Photographer: Syahidah Adnan+ Nina Hamdan(Me)
Ruangan tidur krew
Photographer: Syahidah Adnan

Kompas
Photographer: Syahidah Adnan
Sudah menjadi kewajipan kalau pergi negara orang mesti ambil gambar dengan mercu tanda atau tugu. Sebagai bahan bukti kami dah sampai ke Surabaya, mesti lah kami bergambar dengan Tugu Surabaya iaitu ikan yu dan buaya. Sebenarnya ada dua tugu yang sama dibina, satu berhampiran dengan Monkasel dan lagi satu berhadapan dengan Kebun Haiwan(zoo).

Memandangkan kami memang berada di Monkasel, selesai menerokai kapal selam kami terus ke Tugu Surabaya .walking distance. Dari Monkasel ke Tugu Surabaya lebih kurang 4/5min sahaja, kalau lari dalam 2 min pun boleh. huhu.


Nama ibu kota wilayah Jawa Timur itu sebenarnya diambil daripada perkataan Suro(Ikan Yu) dan baya(Buaya) yang merupakan dua binatang yang paling berkuasa di kawasan itu pada masa dahulu.. Pendapat lain mengatakan, bahwa nama Surabaya juga diambil dari istilah Sura Ing Baya, yang berarti "berani menghadapi bahaya".Selain itu, ianya  melambangkan sifat keberanian putra-putri Surabaya yang tidak gentar menghadapi sesuatu bahaya.

Ada juga kisah lagenda mengenai Patung Sura dan Baya ni. Rajin-rajin baca lah di sini



Note1: Malaysia ada "kapal selam" ke? hehehe 
Note2: Hehehe. Tetiba update pasal tugu tu .. ngee. pemalas sugguh!

2 comments:


  1. Hai geng travel...byk jugak tempat you dah travel yea....i likeee!!

    ReplyDelete
  2. @Leez M.Saaid: hehehe.. tak ada la... belum around the world in 40 days lagi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...