9/25/12

Surabaya, Indonesia- Part 2: Korban Lapindo, Sidoarjo

Korban Lapindo,Porong, Sidoarjo.


Seperti yang dijanjikan untuk last post. Kami ke Korban Lapindo, Porong, Sidoarjo. Dari Juanda International Airport ke Korban Lapindo mengambil masa selama 1 jam. Tetapi di tambah dengan macet (jam) dan juga keadaan jalan yang kurang baik ,perjalanan mengambil masa selama lebih kurang 1jam 30 min.

Sampai sahaja disini, mangsa Korban Lapindo meminta agar pengunjung membayar RP10k seorang dan RP5k untuk parking. Aku tak berapa pasti kalau semua orang dikenakan charge atau tak, depends le.Tapi pak supir tolong bayarkan untuk kami. Tak mengapalah cuma RM3 sahaja, kira sedekah dan amal jariah, kerana kebanyakan mereka sudah hilang pekerjaan dan pendapatan akibat kejadian banjir lumpur ini. Harus mendaki tangga terlebih dahulu
Photographer: Syahidah Adnan
Kawasan disini agak berhabuk dan juga kering, kerana asap banjir lumpur. Based on search, aku dapati ramai yang sakit akibat daripada menghirup gas beracun dari lumpur Lapindo.
Please click here, for more information.
Kelihatan seperti laut, tetapi sebenarnya adalah lumpur
Photographer: Syahidah Adnan
Bagaimana Korban Lapindo mendapat nama?

 Korban Lapindo mendapat nama dari syarikat  PT Lapindo Brantas  yang melakukan cari gali gas dan petroleum di kawasan tersebut. Pada asalnya, mereka mendapati ada gas dikawasan tersebut tetapi bukan gas yang keluar sebaliknya banjir lumpur yang keluar. PT Lapindo menegaskan bahawa kejadian tersebut merupakan bencara alam. Namun mengikut kajian yang dilakukan oleh pihak geologi mereka mendapati bahawa ianya berpunca daripada kesilapan manusia. 


Korban Lapindo
Photographer: Syahidah Adnan

Banjir lumpur Lapindo telah menenggelamkan lebih kurang 1000hektar tanah iaitu 16 buah kampung dari 3 kecamatan di sekitarnya.Ketika kami berada disini, kami sendiri menyaksikan asap lumpur keluar dari kawasan banjir lumpur. Bayangkan dari  26hb Mei 2006 sehingga kini letusan lumpur masih keluar tanpa henti.  Mereka harus sentiasa menambak tanah bagi mengelakkan banjir lumpur merebak ke kawasan seberang. 


Letusan Asap
Photographer: Syahidah Adnan


Demonstrasi Lumpur Lapind


Kebanyakan kedai-kedai yang berada disini, terpaksa tutup. Ramai juga penduduk di sekitar kawasan tersebut terpaksa berpindah, kerana mereka sendiri tidak pasti akan nasib mereka. 
Kini pekan tersebut sudah menjadi pekan mati. Namun,masih ada saki baki penduduk  yang tinggal disini. Harapan mereka agar wang pampasan dilunaskan dan mereka dapat hidup bahagia seperti orang lain. Ada mangsa korban Lapindo yang berjalan kaki untuk bertemu presiden mereka. Sila klik disini, for more information.


Kesan Korban Lapindo
Photographer: Syahidah Adnan
Sebenarnya bila aku kena update mengenai cerita duka sesuatu tempat amat payah . Seriously, bila melihat kawasan yang berdekatan dengan letusan lumpur ini membuatkan aku rasa sedih. Mereka hilang segala-galanya hanya kerana MAN MADE DISASTER. Teringat kembali sewaktu aku berada di Cambodia ketika melawat ST12 dan Killing Fields. Perasaan yang sama datang kembali .Dalam Al-Quran ada menyebut 


Surah Al-Qasas ayat 59;


Maksudnya; "Dan tidaklah menjadi kebiasaan Tuhanmu membinasakan mana-mana negeri sebelum Ia mengutus ke ibu negeri itu seorang Rasul yang akan membacakan kepada penduduknya ayat-ayat keterangan Kami; dan tidaklah menjadi kebiasaan Kami membinasakan mana-mana negeri melainkan setelah penduduknya berlaku zalim".
          
Ayat-ayat ini menjelaskan bahawa kita sentiasa dalam pemerhatian Tuhan yang mencipta kita.  Jika kita benar-benar beriman dan bersyukur, maka tiada sebab Allah mahu menyiksa kita.  Sebaliknya, apa sahaja musibah yang menimpa manusia, pasti ada sebabnya. Mungkin ia diketahui atau disedari.  Mungkin juga ia belum dikenal pasti dan difahami puncanya.  Namun, tiada kebinasaan yang ditimpakan selain kerana kezaliman manusia.

Source :JAIS

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...