2/6/14

Ho Chi Minh City- Day 2 : Golden Dragon Water Puppet Theatre

Balik dari Cu Chi Tunnel Tour  kami singgah dahulu kedai makan Kampung Melayu sebelah je kedai Basiroh. Saje nak cube kedai lain, nak tukar taste. Lepas makan,kami balik ke Hotel untuk solat dan rehatkan badan.

Lebih kurang pukul 4 baru kami keluar dari Hotel. Plan untuk petang ni kami ke Golden Dragon Water Puppet Theatre. Seperti biasa, kami minta lagi peta dari receptionist Hotel untuk ke Water Puppet Theatre.

Plan asal nak ambil last show pukul 7p.m, tapi takut lambat sangat kami decide pergi untuk show pukul 5p.m Alhamdulillah, nasib baik kami tukar plan sebab sekarang ni last show pukul 6 p.m yang pukul 7 dah tak ada lagi.. 

Maka berjalanlah kami berdua ke Water Puppet Theatre dengan berpandukan peta sahaja. Nak cari landmark, Water Puppet Theatre ni berdekatan dengan Reunification Palace next to Gym/Stadium sahaja. Disepanjang jalan kami lalui taman dan dapat lihat orang Vietnam melakukan aktiviti petang mereka iaitu menari beramai-ramai. Patutlah dia orang ni kurus kering dan sihat.


Taman di Vietnam
Ho Chi Minh City , Vietnam 2013

Dah nak dekat sampai ke Water Puppet Theatre, tiba-tiba pula hujan turun dengan lebat. Nasib baiklah aku ni jenis berjalan ke mana-mana mesti bawa payung. Berlari-lari aku dengan along ke sebuah bangunan. Mula-mula ingat nak berlindung je dekat bangunan tu, tapi rupanya kami dah sampai ke Water Puppet Theatre punya building. hahah. Terus kami beli ticket untuk show .


Bangunan Sebelah Water Puppet Theatre
Golden Dragon Water Puppet Theatre
Ho Chi Minh City , Vietnam 2013
Golden Dragon Water Puppet Theatre
55B, Nguyen Thi Minh Khai StreetTel : 84839302196 / 0989370873Show Time : 5.00pm, 6.30pm

Based on others review, aku tengok ramai yang bagitahu harga ticket 6USD. Sampai kami dah buat aksi . hihi. Tapi rupanya dia orang dah naikkan harga jadi 7.5USD bersamaan 150 000VND . Tips untuk semua, lebih baik beli sehari awal sebab kebanyakkan travel agent akan booking tempat ni awal jadi nanti jadi macam kami dapat seat belakang.. uhuk! 


Sit I4
Golden Dragon Water Puppet Theatre
Ho Chi Minh City , Vietnam 2013



Counter Ticket
Golden Dragon Water Puppet Theatre
Ho Chi Minh City , Vietnam 2013
Sesiapa sahaja yang datang ke Vietnam. Memang patut pergi ke Golden Dragon Water Puppet Theatre ni kerana sangat unik dan menarik. Selain itu, show yang dipersembahkan melambangkan kehidupan rakyat Vietnam. Terdapat 17 show yang dipersembahkan sepanjang 45 minit. 
Golden Dragon Water Puppet Theatre
Ho Chi Minh City , Vietnam 2013


Water Puppetry Part of Vietnam’s Cultural Heritage
"Not watching a performance of water puppetry means not visiting Vietnam yet". This is the practical advice appearing in many guidebooks in Vietnam. And it is so true that most visitors to Vietnam try to watch a performance of water puppetry at least once. And after the performance, most of them are excited and always repeat this advice to their relatives who are going to take a tour to the beautiful country named Vietnam. 
Water Puppetry is full of joys, lighting and colors, myriad charms and shocking surprises. This is the feeling of those who are watching a performance of water puppetry. Now, we can watch water puppetry on videotapes, CDs or television programs. However, none of these can replace a real-time performance in which we sit near a sparkling water surface.  
At the village pond, a swimming pool or the water stage in the puppetry theater, colorful puppets dance and perform numerous interesting items accompanied by animated music and singing. They can even perform acrobatics or spectacular acts which cannot be done by modern robots. You will see no puppeteer, no machines or instruments, and even no controlling strings and poles. You only watch the puppets on a shimmering water surface.  
That's Vietnamese water puppetry, an original performing art preserved and handed down for nearly 1,000 years. In Vietnam, traditional water puppetry is performed in rural villages in the Red River Delta. It was not until 1958 that water puppetry was first displayed in Hanoi. And in 1973, the first state-run puppetry troop was established to serve the public audience. Vietnamese water puppetry was introduced abroad for the first time in France in 1984. Since then, the world has come to love this original performing art.can replace a real-time performance in which we sit near a sparkling water surface. 
Gambar Gegar
Golden Dragon Water Puppet Theatre
Ho Chi Minh City , Vietnam 2013

Walaupun tak faham apa yang dia orang cakap, tapi sangat enjoy sebab benda ni tak ada dekat tempat lain.  Kecewa gak la gambar-gambar dalam Puppet Show ni banyak gegar macam tangan tak dibedung. Sebab frust, finally aku tengok je show tu.. hahahha.. Sebab lagi syok tengok dari aku amek picture.. 

Jadi sila lah datang ke Golden Dragon Water Puppet Theatre. Hanya di Vietnam!


Pintu Hadapan, wajah orang happy
Golden Dragon Water Puppet Theatre
Ho Chi Minh City , Vietnam 2013

5 comments:

  1. Menari beramai2.. patut la diorng kurus ek hahaha :D
    ( boleh start buat poco2 kat halaman rumah hahahaha )

    ReplyDelete
  2. riang sbb abang penunjuk arah mau snap satu photo dgn aku, mungkin juga riang sbb sama sama tak faham cerita. juga riang sbb lepas tu aku boleh membaham rice paper yeeeha

    ReplyDelete
  3. wah wah... nanti p nak tgk gak la puppet show tu

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Tak ada dress code.. datang je pakai baju biasa.. hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...