2/24/14

Winter Backpacking in South Korea Day 1: Gimhae International Airport, Busan

Alhamdulillah setahun yang lalu dengan perasaan bersemangat kami membeli ticket ke South Korea. Dengan harapan yang tinggi menggunung agar kami dapat menikmati snow flakes ketika kami disana. Trip kali ni memang boleh dikatakan 80% backpacking trip lah, lagi 20% tu non-backpacking sebab ada 2 kali kami ikut tour .. Aku tak focus hanya satu tempat sahaja, sebab banyak tempat aku jelajah selama 8 hari tu sebabnya aku namakan Backpacking in South Korea.

Trip kali ni disertai oleh Nina (Me), Along, Kak Syam , Kak Fiza dan Kak Murni . Waktu cuti Christmas kami sempat berkumpul untuk sesi taaruf. Aku ditugaskan untuk membuat itinerary jadi kenalah brief mereka tentang situasi dan perancangan aku dan along. Tapi aku tanya juga pendapat mereka, if they have better place to go... heheh
5 Orang anak dara yang tak minat K-Pop. Tak tahu sangat pasal artis K-Pop. Cuma tahu 2/3 cerita Korean Drama. Tak kenal muka Lee Min Ho. Tapi teringin nak kesana sebab Snow Flakes. uhuk!
Preparation for South Korea Trip: 
  • Flight ticket promo: RM579/person round trip. Beli waktu promo Air Asia.
  • Transportation 
    • Busan -Seoul (Round Trip): Mugunghwa Train . Booking online thru Korail
      • Gupo Station -Seoul Station : RM 80
      • Seoul Station - Busan Station : RM83.50 
    • Seoul City: Metro 
    • Busan City : Metro and bus
  • Booking Hostel 
Nanti aku buat review untuk hostel! 
Update: Just click at Hostel name.. ada 5 star review untuk kedua-dua review. hehe 

2 January 2014

Flight untuk hari tu pukul 8.30 pagi, jadi tak ada la serabut sangat pagi tu nak naik bus ke LCCT. Pukul 4.30 pagi baru bertolak dari KL Central ke LCCT. Satu jam sampai, baggage drop. Naik kat boarding hall,terus pergi surau. Fuh nasib tak ramai orang kalau flight pukul 7pagi gerenti ramai orang beratur nak solat subuh. huhuh. 


"Nasi Lemak Kami Lengkap "-Air Asia
Gimhae International Airport, Busan ,South Korea 2014

Alhamdulillah flight smooth sepanajang perjalanan ke Busan  . Seperti biasa aktiviti mula-mula kita makan pre-order food .. Baca novel Ariana Rose "The Wedding Breaker" waktu ni cerita Ariana Rose baru mula kat tv. Dah sampai tengah, aku start rasa bosan. Then tidor.. Lebih kurang pukul 2 petang waktu Malaysia.. Solat jamak atas flight zohor asar. Continue balik tidor.. huhuu 

Buku Merah Jangan Lupa Bawa
Gimhae International Airport, Busan ,South Korea 2014
Sampai di Gimhae International Airport Busan lebih kurang jam 2.30 petang waktu Korea..Perbezaan waktu ialah Malaysia awal sejam..Sebutan Gimhae ialah Gim-mey. Selesai urusan angkat beg dan kastam.. Perut dah berbunyi kruk-kruk .. Jumpa Dunkin' Donuts kami beli secawan Hot Chocolate dalam harga 3000won .. Kongsi 3 orang..  Sempat juga kami masak maggie cup .. Nak cari water ' dispenser punya lah payah sebab 7E  and Dunkin' Donuts tak faham apa kami cakap.. Entah macam mana dia faham lengok bahasa , dia kata ada dekat 2nd level. Rupa-rupanya, water dispenser memang ada disetiap level.. Thanks to Chawanna,mostly aku dapat info pasal Gimhae Airport ni dari dia.. Khamsamida!


Maggie Dulu!
Gimhae International Airport, Busan ,South Korea 2014

Water Dispenser
Gimhae International Airport, Busan ,South Korea 2014

Di Gimhae Airport kami selesaikan semua benda yang sepatutnya..Topup untuk T-Money...Kami ni punya cheapskate masing-masing pinjam T-Money kawan-kawan yang pernah pergi South Korea.. Kami topup 60 000 Won.. Sebenarnya aku galakkan topup dalam 30 000won je.. Kalau korang tak sesat, sure less than 30 000 won korang guna sebab balik tu kami ada balance dekat 257 000won..Akak aku terbaca sorang blogger tu topup 30 000 won tak cukup, yelah sebab dia orang Johor tak selalu naik train.. Jadi kalau korang selalu naik train.. aku rasa tak ada problem sesat di Korea nyer subway... wahahha 

 Then kami solat jamak maghrib isyak di Exchange Room.. Update-update family dengan free wifi.. heheh..Dah selesai semua kerja kami.. Lebih kurang pukul 8 malam baru kami gerak naik LRT untuk ke Gupo Station.

Solat dulu dalam Exchange Room
Gimhae International Airport, Busan ,South Korea 2014

Sebab apa aku ke Gupo Station? Nantikan cerita seribu satu malam kami dalam Mugunghwa Train
.. hehehhe

Seribu satu cerita di Gupo Station
Maaf dengan salah setting Camera
Gimhae International Airport, Busan ,South Korea 2014

5 comments:

  1. Apee??? Tak kenal Lee Min Ho? Lelaki yg HOT itu??? Sentap aku nih hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Azra.. non of us know Lee Min Ho.. hahaha.. Jgn sentap sangat babe.. ngee.. Tak de la nak berebut Lee Min Ho dengan Azra :P

      Delete
    2. Ehh cop korang kat namdaemun guesthouse tu sampai brape aribulan? Adekah korang yg tingg megi berpeket2 tu? Kitorang terkujat tgk satu plastik penuh megi..

      Delete
    3. On behalf: kami stay 3-6 hb , bukan kami sbb makanan kami semua kami angkut ke busan lepas tu. rasanya gp anak bujang yang tinggalkan lepas kami n diaorang ramai

      Delete
  2. Sesi taaruf macam tu memang best .. mesti excited sesangat.. tapi kalau diri sendiri kene briefing tu.. siap sedia kene soal la hahahaa... pape pun trip korang memang meletop :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...