2/23/14

Ho Chi Minh City- Day 2 : Rice Paper Mission at Saigon@Halal

Balik dari Puppet Show, kami ingin melaksanakan misi terakhir iaitu Misi Mencari Kak Leha? eh.. bukan-bukan Misi Mencari Kertas Beras ..google translate.. aka Rice Paper.

Dengan hanya berpandukan dengan memori along yang dia teringat ada rakyat Malaysia makan Rice Paper di kedai Islam iaitu Saigon @Halal  berdekatan dengan Sheraton Saigon Hotel.. Ada yang cakap Masjid di Ho Chi Minh City dekat dengan Hotel Sheraton.. Tapi,seriously aku rasa teruk sangat tak tahu Masjid Ho Chi Minh tu di mana.. Cuma disebabkan Hotel Sheraton tu agak tinggi dan ada dalam peta hotel kami.. Gagah juga la kami berjalan.. Bayangkan dua orang budak perempuan berjalan tengah gelap, tapi entah kenapa aku rasa selamat.  Aku bergantung pada doa supaya Allah membantu sepanjang perjalanan aku..
Night View at Ho Chi Minh City
Vietnam 2013

Sempat dalam perjalanan kami singgah ke kedai membeli tudung . Sebenarnya nak tnya jalan, tp beli je tudung untuk ole-ole . Kalau dah berkenan beli saje, tap inak tergelak gak la aku tengok banner kedai ni sebab dia tulis Tudung Fareeda , dan segala jenis tudung awning yg famous.. Maksudnya kedai tudung kat Malaysia beli dekat Vietnam la ye.. Sempat tnya dekat owner kedai tu mana kedai Saigon@Halal  tu dari kedai dia. Dia tanya aku.. Berjalan kaki ke? Aku jawab yelah ... Terus dia jawab kalau jalan kaki setengah jam lagi baru sampai.. Tak beragak tu jawapan dia.. Memadamkan semangat aku pula tu..

 Tapi tak pe la, demi Along tercinta aku sanggup jalan jauh. dasar suruh beli ticket flight for free!. Janji dia tak kempunan makan rice paper ni.. Makin lama, makin dekat dah dengan Sheraton Hotel bila nampak Opera House.. Berjalan lah lagi dekat 1km... 


Opera House
Ho Chi Minh City,Vietnam 2013
Kaki dahi lenguh sebenarnya sebab aku rasa ada 5/7km aku jalan dah ni.. Bila dah lepas Sheraton Hotel aku dah pelik mana pula kedai makan Saigon@Halal? Alhamdulillah, dari luar ada pula mamat India Muslim jual karpet kat luar kedai  dia.. Terus aku tanya "Where is.... " Then dia jawab... "Hasanah halal,.... halal".. Aku dah pelik dia nak kaitkan dengan Hasanah /baik ke? Sempat dia tambah"Did you knowwhere is the mosque?"..Dengan rasa sedih aku dengan along jawab.. "No, can you show to us?".. Terus dia tunjuk arah...Mujur lah jalan kami perlu ambil itu cuma perlu menyeberang  sahaja dari kedai dan jalan terus ...

Memang betullah  Masjid Ho CHi Minh City belakang sahaja Sheraton Hotel.. patutlah tak nampak,..hahahah.. Bila dah nampak kedai Makan Hasanah.. baru aku faham rupanya dia nak kata Kedai tu halal.. Tapi aku masuk gak kedai Saigon@Halal, betul-betul menghadap masjid Ho chi Minh City... 

Jadi apa ganjaran berjalan lebih dari 7km?


Ladna Seafood at Saigon@Halal
Ho Chi Minh City,Vietnam 2013



Rice Paper at Saigon@Halal
Ho Chi Minh City,Vietnam 2013

Rasa memang sedap! Berbaloi kau jalan lebih dari 7km semata-mata nak makan makanan Vietnam. Memang kenyang kau.. Rasa ladna seafood memang sedap .. Rasa rice paper roll memang terbaik.. Only in Vietnam! Btw, ada 2 keping Rice Paper Roll aku tapau bawa balik Malaysia bagi parents aku merasa.. Paper beg Saigon@Halal pun cantik..hehe


Alhamdulillah.. dah kenyang, dah rehatkan kaki.. dah complete our Rice Paper Mission .. 
Kami decide, singgah masjid.. Nasib lah tak kunci lagi, nampak ada sekmpulan pak cik-pak cik duduk di hadapan masjid sedang berehat.. Tak pe lah,kami teruskan niat ambil whuduk dan solat.. Nak jadi cerita pula waktu nak solat aku dah nampak la ada sorang wanita ni duduk berteleku tepi dinding... Tapi gaya dia dah pelik.. argh sudah.. lantak le, jangan ko kacau aku sudah,.,kalau tak bawa telekung takpe, sini telekung high class bersih.. huhu...


Pakcik-pakcik muslim
Ho Chi Minh City,Vietnam 2013

Ho Chi Minh Mosque
Ho Chi Minh City,Vietnam 2013

Pulang dari masjid, kami teruskan perjalanan ke Hotel. Dalam 2km lagi kena jalan.. hahaha. Sebenarnya trip kali ni adalah latihan untuk next trip. huhuhu.. Tapi disebabkan kami ni 2 orang perempuan berjalan.. Entah lah dari tepi aku dengar ada suara orang Malaysia cakap

"Adik , hati-hati jalan.. Cepat ya balik hotel.. Anda dua orang perempuan sahaja tak ada lelaki". 

Aku berterima kasih dia bagi nasihat kat aku. Memang betul perlu ada seseorang yang care. Tapi cara dia tak betul, nak bagi nasihat dekat aku. Tapi mata tak pandang aku dengan along.. Aku dengan suara orang mumbling je, along je dengar apa dia cakap. hahaha..

Anywhere, kami puas hati kerana MISSION ACCOMPLISHED!

10 comments:

  1. the ladna noodle is awesome, nampak sikit tapi senak perut nak habiskan berdua siap tapau yang tak habis tu. Penuh sotong,udang,kupang segala seafood dlm tu. Mana aku tak stress dgn penjual kain tu, diulang ayat hasanah , hasanah halal . dalam hati aku memanglah halal tu baik , baik =hasanah. manalah aku tahu hasanah tu restoran . dah aku terus translate. tapi terbaik mencari rice paper hingga puncak jaya siap boleh bawak balik malaysia. yes aku sudah craving dengan ini semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang awesome gile.. berbaloi lah kan berjalan lebih dari 7km .. hahaha..
      Nasib sedap , kalau tak menyumpah aku.. waa.. rindu makanan Vietnam!

      Delete
  2. Best nye.. your blog definitely gonna be my guide if I were to visit Vietnam.. Best nye Nina. Jeles I. hihi.

    I don't know if it's me yang tak pasan or mmg u didnt include your budget in your post. Almaklum le, nak juga tau overall budget in order nk estimate ketermampuan utk travel ehehehehehe.

    Anyway keep writing and sharing your wonderful journey here.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much Chi for your comment.. Will improve my writing skills and everything.. haha..

      Actually , Chi.. kadang-kadang aku je malas nak update budget sebab aku ni suka overbudget.. wahaha.. but next trip akan diupdate semua .. Aja-aja fighting!

      p.s: Chi.. lama ko menyepi..

      Delete
    2. Budget is the beginning of all la Nina, no money no travel, hehe. Please do so in your next coming entries. Looking forward to it.

      p.s. menyepi ye.. huhu may Allah gives me courage to start over and mula membebel. Thanks Nina, for whatever reason.. just, thank you. huuuuu

      Delete
    3. Hehehe.. baik bos! no money no travel! ngeee...... doakan la aku boleh continue mengarang pasal travel2 ni ... wuuuu..

      p.s: Chi yg cute suka buat orang melting.. hahaha

      Delete
  3. yay terbaca entry ni pasal rice paper kat saigon...kebetulan nak g sana bln 4 ni.
    harus nak coba rice paper tu .. sure as yummy as our popiah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, among the foods we should try at Vietnam.. sedap , best dan berkhasiat..
      :)

      Delete
  4. kalo naek teksi berape ye dri hotel song anh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teksi dari hotel , Charge dikenakan lebih kurang VND120,000-150,00 .

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...