1/30/14

Ho Chi Minh City- Day 2 : Cu Chi Tunnel Half Day Tour

Lepas balik dari Tour  sempat aku dengan along survey harga Cu Chi Tunnel Tour di hotel-hotel sekitar Ben Thanh. Satu-per satu hotel kami berdua masuk dari hotel mahal berbintang sampai hotel murah untuk mendapatkan harga yang murah ke Cu Chi Tunnel.. Range price untuk Half Day Tour Cu Chi Tunnel biasanya dari USD 6- USD10.  Kena rajin-rajin lah korang berjalan, ada tour included harga ticket masuk ke kawasan Cu Chi Tunnel, ada yang tak .. Jadi kena juga tanya, price included admission or not.

Setelah ditolak bahagi darab.. Finally kami ambil pakej dari Hotel yang kami stay iaitu Song Anh 3, price yang kami dapat USD7 (Not included admission fee) .hahhaha. Tu je paling murah kami dapat, tak kisahlah kan. Janji mereka ambil depan hotel and dalam tour tu ramai foreigner. erkk?? motif?. 


20 October 2013


Bersemangat kami pagi ni bangun awal nak pergi C Chi Tunnel. Semuanya disebabkan Cu Chi Tunnel ni masuk tempat top listed place to go bila sampai di Ho Chi Minh City. Tunggu punya tunggu dekat 10 minit tak sampai lagi bas kami, rupanya mereka lambat sikit sebab sebelum ambil kami patut ambil mamat Philippines, tapi boleh pula dia tak bangun. Tu terlewat ambil kami, tak mengapalah . Kami maafkan. hehehe



Nguyen
Tourist Guide to Chu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Perjalanan ke Cu Chi Tunnel dari Ho Chi Minh City mengambil masa selama 2 jam. Tourist guide kami bernama Nguyen (sebutan "win"). Kami cuma menaikit coster van, ada dalam 20 orang . Kami suka sebab dalam van ni pelabagai bangsa dan negara ada. hahah. motif?

Dalam perjalanan ke Cu Chi Tunnel, kami berhenti sebentar di Handicapped Handicrafts di mana mangsa-mangsa Agent Orange ketika Vietnam War ditempatkan disini.Rasa kasihan sangat kerana perang, mereka menjadi mangsa kekejaman askar Amerika.Hasil kerja tangan mereka sangat unique, cantik dan kemas. 100% handmade, dan dilakukan dengan teliti. Kalau berminat boleh sahaja membeli, membeli sambil beramal. Harga berkadar langsung dengan kualtiti .mahal gak le.


Handicapped Handicrafts
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013


Handicapped Handicrafts
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Kebiasaanya memang akan berhenti disini, kira kawasan rehat sebelum sampai ke Cu Chi Tunnel. Jadi kalau nak melepaskan hajat, buatlah dekat sini. Mula-mula aku fikir, tak ada pili air dan kotor. Rupanya tidak, tandas mereka bersih dan juga mempunyai pili air. Kira ok juga lah.. Kalau nak beli air atau terasa lapar, ada sebuah stall makanan disini . Tapi aku dengan along dah bawak bekal banyak-banyak tak ada rasa lapar. dasar cheapskate!


Pekerja di Handicapped Handicrafts
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Dari kawasan Handicapped Handicrafts ke Cu Chi Tunnel lebih kurang setengah jam sahaja. Sampai di Cu Chi Tunnel, Nguyen tolong belikan untuk kami ticket masuk. Sebenarnya boleh je kalau nak beli sendiri, tapi aku tengok harga sama sahaja. Nguyen tak ambil duit lebih pun,jujur orangnya. Harga untuk dewasa ialah VND90 000.

History of Cu Chi Tunnel



In order to combat better-supplied American and South Vietnamese forces during the Vietnam War, Communist guerrilla troops known as Viet Cong (VC) dug tens of thousands of miles of tunnels, including an extensive network running underneath the Cu Chi district northwest of Saigon. Soldiers used these underground routes to house troops, transport communications and supplies, lay booby traps and mount surprise attacks, after which they could disappear underground to safety. To combat these guerrilla tactics, U.S. and South Vietnamese forces trained soldiers known as "tunnel rats" to navigate the tunnels in order to detect booby traps and enemy troop presence. 
Source: History 


Famous mamat ni
Cu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Bersama patung askar Vietkong
Cu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Penerangan mengenai jerat
Cu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Sudah habis pusing, pusing dan mendengar penerangan dari Nguyen. Kami ke padang sasar menembak. Aku ingat nak juga join menembak, seronok sebab dulu pernah juga aku menembak M16 ketika National Service. Kalau nak tahu, peluru yang mereka gunakan adalah peluru betul, bukan peluru kapur ye.. heheh. Tapi disebabkan kena beli minimum 10 biji peluru. Malaslah aku nak bazirkan duit untuk menembak je.  Jadi aku dengan along round-round area situ. Nampak pula ada mak cik tengah tunjuk proses pembuatan Rice Paper, jadi kami join la tengok step by step buat Rice Paper.

Rice Paper Making
Cu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Tujuan utama kami ke sini , cuma nak masuk Cu Chi Tunnel tu je. Untung badan kami ni kecik jadi tak perlu nak merangkak sangat..wahaahha. Cukup 100 meter, semua keluar.. sebab tak sanggup duduk lama-lama. hihihi .. Mana yang takut gelap dan tempat sempit. Anda tidak digalakkan masuk ye.  Dah nak dekat keluar tu, kami minta orang depan ambil gambar. Tapi aku rasa ada mat salleh bengang dengan pondan belakang dia terjerit-jerit. Jadi dua keping gambar je lah ada.. Dalam tunnel memang tak de la kan, sebab gelap gulita.. 



Cu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Perasaan? Best sebab aku dah masuk Cu Chi Tunnel. Walaupun pada mulanya tak berapa yakin, tapi bila fikir balik. Mat Salleh badan besar pun masuk, tak kan aku yang badan kecik tak nak masuk.. hehehhe

Lepas masuk ke tunnel, kami dihidangkan dengan ubi kayu. Aku memang tahu mereka akan hidangkan kita makan ubi kayu based on review others bloggers. Disebabkan setiap kali travel, kami akan bawa sambal ikan bilis mak yang sangat sedap. Jadi untuk ke Cu Chi Tunnel, sanggup kami bawak sambal ikan bilis.. hahahah .. Jadi orang Malaysia yang lain dapatlah share sambal ikan bilis dengan ubi kayu. ngee..  


Sambal Ikan Bilis with Ubi Kayu
Cu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Lepas makan ubi kayu, maka berakhirlah trip kami di Cu Chi Tunnel, Vietnam... Balik tu semua dah kuyu dan penat. Mana tak nya, dah buat jungle tracking dalam hutan.. hihihi.. Sampai di Ho Chi Minh City lebih kurang pukul 2 petang.. Nguyen berhentikan kami berdekatan dengan Ben Thanh Market.. 

Berminat nak try Nguyen punya travel agency boleh try email them :

An Travel 
Email: annhutravel@yahoo.com.vn 
tuyet_antravel@yahoo.co.vn
Website: www.antravel.com.vn

An Travel.
Click for Large Image
Cu Chi Tunnel
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Petang tu kami ke mana? Tunggu..!!!

11 comments:

  1. apsal gambar tak senonoh aku kau letak? nasib tunnel 20 meter bleh keluar , buat mcm dkt DMZ 400 meter ada gak aku diamkan dia dengan M16. jerit macam langsuir. motif dalam bas mamat espana itu kacak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... sebab tu je gambar yang cantik.. lain takde..wahahha

      Delete
    2. waduh bahasanya sulit saya pahami komentar di atas ni :D

      Delete
  2. Mamat yang di katakan famous tu real ke tau orang plastik jer?
    Kira besar jugak la tunnel tu korang boleh masuk sekali arung.. nak try ni huhuhuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. real bukan plastik , tapi yang lubang kecik tu aku confident kau tak muat

      Delete
    2. hampeh... dia nak kata kita ni gemuk sbnrnye long.. hahah..

      Delete
    3. Asal lak tak muat hahahahaa.. akan aku buktikan muat tunnel tu :D

      Delete
  3. Replies
    1. ya asyik sekali .. coba deh masuk terowong nya.. !

      Delete
  4. Total tiket nk ke chi chi tunnel berape RM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga pengangkutan (pergi-balik) : USD 6- USD10, lebih kurang RM18-30 ringgit.
      Harga ticket masuk lebih kurang RM15-16.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...