11/11/13

Unplanned Journey to Kuching, Sarawak - Day 1 : Kuching International Airport , Sarawak

Dua Minggu Sebelum 

Semuanya berlaku secara tiba-tiba,tak dirancang dan tidak dijangka. Semuanya sebab aku dapat wedding invitation di Facebook dari kawan aku -Lat , untuk attend her wedding at Kuching Sarawak. 

Like i said in one of my post- "Delicious food at Muar", yang aku sangat merindui Kuching, Sarawak. First time naik flight pun aku ke Sarawak and last time aku menjejakkan kaki ke bumi Kenyalang ni,pada tahun 2009 .Menghadiri majlis cukur jambul adik sepupu aku yang baru lahir disana. Yup! Banyak benda aku rindu tentang Sarawak, antaranya makanan mereka yang lazat serta suasana dan masyarakat mereka disana. I missed it damn much!

Nampak je wedding invitation tu akan berlangsung lagi dua minggu. Cepat-cepat aku ajak along aku and en.ahmad beli ticket ke Kuching. Tengok flight MAS and Air Asia, lepas tolak budget and segalanya. Akhirnya kami beli flight ticket Air Asia! Seperti biasa kami ni kan pengguna tegar Air Asia .. budget trip.

Aku tahu , kalau amek cuti secara tiba-tiba nanti team project aku bising. Jadi trip ni weekend trips Sabtu dan Ahad. Maka, kami beli flight pagi-pagi buta, Sabtu  pukul 6.30pagi dan akan pulang hari Ahad, 8.30malam. Heheh. Jadi pagi Sabtu tu sempatlah kami sampai wedding Lat before 10am. Sebab majlis Lat dalam pukul 10pagi.

Well perancangan kami hanya :

  1. Sewa kereta :Sempat call banyak Syarikat Sewa Kereta, tapi nasib baik dengan bantuan best friend Aunty aku , Kak Ima dapat la special price.  Harga untuk kereta sewa MyVi ialah RM180 kira rate 1 and half day dari Jam 9 pagi (Sabtu) sampai 6 petang (Ahad) . Interested? Call Robin at 0168711213. ,.Kalau nak rate sama macam kami, klakar (cakap) bahasa Sarawak yeah.
  2. Reservation Hotel: Grand Supreme Hotel .Please , click the link for futher info. Nanti aku bagi review pasal hotel ni. High recommended untuk budget trip!


12 October 2013

Hari yang ditunggu telah tiba, macam biasa dari rumah aku naik bus Air Asia di KL Central menuju ke LCCT. Yelah pukul 4 pagi dah naik bus, bantai tidor dalam bus dengan nyenyak nyer. Sampai-sampai sahaja terus menuju ke Terminal Dalam Negeri sebab aku dah check-in di rumah 2 hari sebelum. Lagi pun, kami tak beli luggage pun, cuma dengan sebiji beg deuter dan beg tangan sahaja. Cukuplah untuk dua hari trip, bukannya pergi sebulan. hehhe

Sementara tunggu di Terminal Dalam Negeri, kami menunaikan solat Subuh sekejap, sebab flight pukul 6.30pagi. Entah macam mana, boleh pula  tersalah tengok gate. Deng! Nasib baik aku sedar, "Along kenapa flight dia AK5505? bukan AK5502?". Cepat-cepat Along tanya pegawai Air Asia, dia kata dah boarding but belum closing. First time in  our life, kejadian ni berlaku . hahha. Memang pengalamanlah  kami berlari kat situ, boleh pula flight ke Kuching yang paling hujung dan dah dekat dengan parking lot tepi highway tu . Exhausted kot waktu panjat tangga AirAsia tu! hehehe. Nasib kami bukan last passanger, ada lagi yang lambat. Fuh!


Sempat lagi En.Ahmad snap picture
LCCT Airport, Kuala Lumpur , Malaysia


Well dalam flight everything is smoothly. Cuma bila dah nak dekat sampai Kuching, flight terbang dengan lebih tinggi dan first time in my life aku kena syndrom sakit telinga sampai aku rasa gegendang telinga nak pecah. Serious sakit terlampau! Aku siap imagine, dah sampai nanti aku akan pekak dan akan keluar darah di gegendang telinga. Tapi tu sekadar imagination, Alhamdulillah tak de la darah-darah keluar, cuma aku pekak for temporary je la.. Nasib baik juga, akak aku bawak ubat sakit telinga sebab dulu di Surabaya dia kena benda yang sama. So, kalau tak nak sakit telinga tu ,sila-sila beli  dan bawa ubat telinga tu ye.


Photo Courtesy :  earnosethroatdoc
More info about the pain: Telinga Rasa Sakit


Kami sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching , Sarawak. Selesai je urusan imigration, terus sahaja keluar dan call orang sewa kereta. Tak sampai 5 minit, mereka sampai dan menunggu kami di gate 2. Kereta yang kami sewa ialah MyVi dan macam mana kami gerak? Nasib baik En.Ahmad bawa GPS , jadi tak de kami sesat barat untuk ke Majlis pekahwinan Latifah Adni (Lat) dan Mohd Faiz! Our journey begins..


Excited gila aku type. wahahha

3 comments:

  1. macam cerita ape tu.. bangun2 jer ada kat tempat lain hahahahahaa.... tak planpun sampai Kuching kan.. kalau plan mau sampai ke USA hahahaa.. amin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lah sikit.. itu pun plan last minute .. nsb jadi

      Delete
  2. ark,.. saya x pernah kena lagi dan harap2 xkan kenala sampai bila2.

    Kalau x keberatan sudi2 la lawat blog baru saya
    http://sifusempoi.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...