5/11/13

Q&A: Supir di Surabaya, Indonesia.

Sebenarnya benda ni dah lama dah nak share. Tapi selalu lupa. Haritu, ada seorang readers tanya mengenai supir di Surabaya. Jadi, aku share la apa yang aku reply dekat dia. Sesi soal jawab boleh refer to this post: Travel Itinerary Surabaya 

Dear Bee,


First of all, thank you so much sudi baca blog saya. I will try to answer your question one by one based on your comment at my blog  hehehe ..

Q: uols pegi ritu sewa kereta aje ke?

A: Yup, memang pakai sewa kereta(supir).. tak guna travel agency. means everything sendiri for the whole trip.

Q:so tix nak masuk zoo semua kene bayo sendiri ke supir incharge semua?

A:  If you refer to this post : http://misznina17.blogspot.com/2012/10/surabaya-indonesia-day-2-part-1-taman.html I ada mention yang harga ticket memang kena bayar sendiri for Entrance Fee, harga akan lebih murah kalau naik kereta  Indonesia, compare naik tour bus, harga yang dikenakan agak mahal dua kali ganda. 
Refer to this website for entrance fee + car : http://www.eastjava.com/tourism/pasuruan/taman_safari/about.html
Banyak tempat yang menarik di Surabaya

Q:sorry, saya try email dgn setia-abadi tanya quotation harga sewa kereta dgn package Taman Safari.. nampak mcm harga dia mahal dr apa yg dia ckp kat website... so nak tau arrangement uols mcmane..

A: Last year, waktu saya pergi harga yang dikenakan Transportation (Kereta + Supir+Minyak+Tol) : RP1800 000 (RM600) for 3 days . Tapi tahun ni bila my family nak pergi, harga yang dikenakan memang berbeza mcm u cakap. So, kami change daripada guna Setia Abadi, and one of my blog travelling friend Zara AB suggest Pak Ashirin. My relative and my family pergi Surabaya this year guna perkhidmatan Pak Ashirin and highly recommend!

Supir Details 
Supir Name     :           Pak Asyirin / Pak Marji
Contact No      :           +628123247347 / +6281553295353
Car rental (Type: Toyota Innova)
Per day in town (Surabaya area): IDR 500,000
Per day in town (e.g: Batu/Malang /Bromo): IDR 600,000
Airport transfer: IDR 350,000
(*Including car rental, petrol, driver, parking and toll fees)

Pak Ashirin Offer
Supir  + Car  + Apartment (3 bilik) + Included (Madurah + Taman Safari ) 
for 4hari 3 Malam = RM 1500++

My itinerary tu boleh je tekan-tekan link yang saya bagi. so boleh baca full story for each place i go :)

Sincerely,
Nina

9 comments:

  1. okay2.. understood..
    Comel pulak pak ashirin tu hehehe.. :D

    ReplyDelete
  2. Pak Ashikin yang baik hati, susah dpt supir yang tak smoking. Kakak nina

    ReplyDelete
  3. uit.. pak ashirin ler.. bila masa jadi ashikin

    ReplyDelete
  4. Thanks Nina...good info..kalau JM nak ke Surabaya nanti (entah bila tapi ada angan2 mahu ke sana)..boleh refer kat entri ni eh :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah one day kalau ke sana, boleh je refer to entri ni.. ehehe.. blog biasa2 sahaja

      Delete
  5. Replies
    1. Biasanya bayar dekat sana bila dah sampai.. tp boleh contact Pak Ashirin utk further details.. boleh cakap kata tahu dari kenalan nama Hamidah dari Malaysia (Kakak Saya).. :)

      Delete
  6. hi Nina,

    thanks for all the infos yg sangat berguna, but i got 1 question yg u bagitahu Pak Ashirin offer 1500 tu per head atau bagaiamana

    thanks again Nina

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am not so sure dear.. Tapi my relative minta 5juta - 2 kereta, rumah dan masuk safari untuk dia satu famly (9 orang) .. Further information, just msg pak ashirin.. sorry lambat reply been busy lately..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...