6/27/12

Winter Australia 2012- Part 5

Memandangkan kami mengikut tentatif plan pakcu,  kami semua bergerak menuju ke Augusta untuk bermalam di sana.Peta menunjukkan jalan yang kami lalui dari Tondirrup National Park ke tempat yang sama negara seperti negara eropah (kalau korang rajin cuba la gerakkan peta tu, aku embed code dari google maps je .. sonang).Korang scroll ke bawah.. hehe
*

**

***

****

******


"DENMARK"
Memang betul pun ada tempat nama Denmark di Australia.


Sebenarnya , Denmark ni cuma small town di Western Australia. bukan smallville   Kami singgah di sini, hanya untuk lepaskan penat dan juga singgah toilet di park mereka. Walaupun, toilet mat salleh ni jenis yang tak menyediakan air dalam tandas mereka (sinki ada air) , tapi yang aku suka toilet mereka akan tetap bersih walaupun kawasan tu tak ramai orang datang. Kadangkala, aku keliru negara bukan islam ikut sunnah Rasullullah jaga kebersihan, tapi negara Islam tak jaga kebersihan. haish..


Denmark, Western Australia
Seperti yang anda dapat baca Denmark telah mendapat anugerah sebagai Australia's Tidiest Town in 1998 and Denmark is a world health organisation designated safe community. No pollution and clean for people.
Kalau nak rest sebentar sebelum meneruskan perjalanan aku cadangkan singgah lah ke sini.

Photographer @ Seth (my brother)

Photographer @ Seth (my brother)

Denmark is a charming town, located on the banks of the beautiful Denmark River. With its rugged coastline and towering forests, Denmark offers visitors unforgettable scenery, quality wineries and plenty of activities. The Valley of the Giants Tree Top Walk in the tingle forest near Denmark is a must. The picturesque and serene beauty of Denmark is a draw-card and inspiration for many artists who reside in the area. Browse through galleries of furniture, pottery, glass, sculptures, paintings and even jigsaws. The standard of fresh gourmet food and quality wine offered here is exceptional, with the surrounding wineries producing superb semillon sauvignon blanc and bold shiraz. Denmark's highly acclaimed wines have distinct characteristics and most can be tasted at the cellar door. The natural sweeping vistas and remote landscapes around Denmark make it a favourite getaway for those seeking a romantic interlude or a chance to appreciate nature. There are so many options when it comes to finding a place to stay in Denmark, with everything from luxurious retreats to budget style accommodation.Denmark, Western Australia...so much more than just a weekend

Kalau anda perasan, nama tempat di South Western Australia ni lebih kurang nama mat salleh berbanding nama di North West Australia dah nama macam orang Ebo mereka je. Mungkin sebab faktor Denmark yang berdekatan dengan Albany (pelabuhan) jadi orang Denmark yang membuka tempat ni. (Pendapat aku je ni). Jadi, kalau  tetiba rasa nak pergi Denmark. Datanglah, Denmark Western Australia . wahahah.

Updated: The name of Denmark has nothing to do with Denmark in Europe, although many workmen in the wood trade migrated from Scandinavia to the region when milling became a booming business. -Source: Wikipedia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...