3/28/12

Bangkok,Thailand 2012 Part 3

 Kali ni, aku tak nak tulis panjang-panjang macam aku buat dekat post Cambodia. Mati orang nak baca. So, aku decide, kalau dah  agak macam panjang. Aku stop and continue part yang seterusnya. Tu sebab untuk trip kali ni akan ada banyak series. Jadi harap bersabar . Ngeh2...

Selepas puas mengambil gambar di Jim Thompson House. Kami bercadang untuk ke Royal Palace. Memandangkan kami akan menggunakan perkhidmatan BTS Skytrain sepanjang hari, jadi kami beli kad perjalanan satu hari berharga 120Baht/RM12 untuk jimat cost. Kiranya, kita boleh turun naik BTS Skytrain sebanyak 120 kali, sebab mereka akan tolak 1Baht setiap kali  keluar masuk station. Sangat jimat bila guna kad ni berbanding kita kena bayar 35Baht untuk setiap perjalanan. Kad ini hanya boleh di gunakan untuk laluan BTS Skytrain warna hijau dan hijau tua dan sah sehingga pukul 12malam sahaja. Refer back to map.

Daripada  BTS Skytrain Station National Stadium kami turun di Station Saphan Taksin untuk interchange with Chao Phraya Express Boat untuk ke Royal Palace, harga ticket 30Baht/RM3(single trip)  . Mula-mula aku macam tak percaya, biar betul ada interchange dengan boat. Tapi rakyat disini masih lagi menggunakan perkhidmatan boat sebagai pengangkutan utama. Teringat balik waktu belajar Geografi, Sungai Chao Phraya nadi masyarakat Thailand.


Chao Phraya Express Boat
Turun di Station Saphan Taksin, kita akan terus nampak Station Central Pier untuk menaiki Boat. Perkhidmatan boat disini sangat efficient dan cepat. Selain itu, mereka turut menyediakan tourist guide yang boleh berbahasa Inggeris dan Thailand. Sepanjang perjalanan, tourist guide akan menunjukkan bangunan bersejarah dan  tempat-tempat menarik yang boleh di lawati di sepanjang Sungai Chao Phraya.


Arun Temple
Dari Station Central Pier ke Royal Palace turun di Station 9 Maharaj Pier. Sampai di Maharaj Pier kami  keluar dari kawasan parking dan belok kanan. Dari situ, kami jalan straight sehingga nampak tembok berwarna putih Royal Palace kemudian belok kiri straight sampai nampak pintu gerbang Royal Palace. Sepanjang jalan, banyak gerai yang mejual barang-barang antik dan duit syiling lama. Perjalanan berjalan kaki mengambil masa selama 10/15minit.  Kita orang sebenarnya tak tahu jalan sangat, main ikut je orang berjalan ramai-ramai. huhuhu. Tapi waktu dekat sini memang sangat panas, jangan lupa bawa payung!

Pesananan untuk mereka yang mahu melawat Royal Palace. Sila pakai pakaian yang sopan dan menutup aurat. Bagi rakyat Thailand, Royal Palace ni macam tempat suci. Jadi kalau nak masuk, umpama masuk tempat ibadat. Bagi yang lelaki kalau boleh pakai seluar panjang. Wanita, jangan pakai skirt pendek dan baju yang menampakkan lengan. Tapi bagi mereka yang tak tahu peraturan, ada perkhidmatan rent cloth. Harga rent cloth aku tak tahu, sebabnya kami semua dalam kategori menutup aurat. Alhamdulillah, indahnya bila Allah menyuruh umat islam menutup aurat. Di mudahkan dalam pelbagai urusan.


Rules and Regulations

Kami sampai di Royal Palace 1pm waktu Thailand, waktu tu kami dah kelaparan, kepenatan dan kehausan.  3 daripada 4 botol air yang kami bawa dah habis. Jadi kami berniat nak makan di taman hadapan Royal Palace. Kami nampak satu spot yang best. Bawah pokok rendang dan redup. Mula-mula tak berani juga nak makan di situ, tapi nampak ada pekerja Royal Palace makan di area situ, terus kami berpicnic. Kami cover-cover dengan payung takut kena marah dengan pekerja Royal Palace, tapi mereka buat tak kisah aje. Sepanjang kami berpicnic, ada gak dua tiga mat salleh datang dekat bagi makanan dekat anak, orang Taiwan datang berehat. Mungkin ramai takut nak makan disitu, tapi dah nampak kami terus datang dekat kami dan berpicnic depan taman istana. wahahha.
Selamba berpicnic



Royal Palace

Sebenarnya, tak ramai orang Melayu atau Islam nak datang ke Bangkok, kalau yang ada mungkin orang Islam dari Selatan Thailand yang tahu berbahasa Thai. Jadi, apabila mereka melihat kami yang memakai tudung dan beragama Islam. Timbul rasa pelik , kerana kebanyakan tourist yang datang ke Bangkok dari Eropah. Bila mereka datang dekat dan datang dari mana, mesti mereka fikir kami dari Indonesia. Cepat-cepat cakap, kami dari Malaysia.


Di bawah pokok kami berpicnic
Habis makanan yang kami tapau dari hotel. Kami berkemas dan bersiap-siap untuk masuk ke Royal Palace. FYI, taman di hadapan Royal Palace ni free je masuk, kalau nak ambil gambar. Tetapi, kawasan dalam Royal Palace harus bayar sebanyak 400Baht/RM40. Pergi je dekat kaunter dan tengok harga sampai 400Baht terus kami tak jadi nak masuk dalam Royal Palace. Kami ambil gambar di hadapan Royal Palace dan duduk ditepi kedai dan rancang semula plan trip kami.
You are FOREIGNER


View at Royal Palace
Lepas tengok peta,kami bercadang untuk melihat Sleeping Buddha Temple di belakang Royal Palace. Kami berjalanlah dengan keadaan panas terik dan membahang. Mujur diantara pintu- pintu Royal Palace kami berjumpa dengan guard (tak tahu guard atau apa, tapi dia pekerja Royal Palace) yang boleh berbahasa Inggeris. Guard tu kata sebenarnya, pukul 1-2 lebih adalah waktu mereka beribadat, jadi kawasan temple ditutup buat sementara waktu. Wajah kami yang dah penat dan kepanasan mesti lah berasa hampa, penat jalan jauh tapi tutup pula. Jadi guard tu lintaskan kami jalan dan bagitahu kami tempat menarik yang kami boleh lawati. Map train yang kami ambil banyak-banyak tadi sangat membantu.


Pakai tie tu guard yang terangkan kami mengenai servis tuk-tuk
Guard tu bagitahu kami boleh naik tuk-tuk dan round sekitar bandar lama Bangkok. Kami cuma di charge sebanyak 100Baht/RM10. Sangat worth it, sebab kami round sekitar bandar lama Bangkok selama 1 jam. Jauh juga tuk-tuk ni bawa kami pusing ada jugalah dari KLCC sampai ke Pudu/ Bukit Bintang. Sepanjang perjalanan, kita boleh lihat bandar Bangkok yang lama dengan lebih dekat. Kami sangat puas hati, sampai lenguh dalam tuk-tuk.

Pemandu tuk-tuk ni boleh communicate in English kiranya faham jugalah dia cakap apa.Selama 1 jam, kami di bawa ke tempat-tempat menarik  dan kedai-kedai menjual dan memproses permata, jade, dan barang-barang cenderamata. Konsep tuk-tuk disini, apabila mereka bawa tourist ke kedai-kedai , mereka akan menerima coupon mengisi minyak. Cukup 5 coupon mereka boleh isi 5 liter minyak. Bila dah tiba di kedai 3, kami dah mula bosan,tapi pemandu tuk-tuk meminta kerjasama kami agar dia boleh dapat lagi dua coupon.


Inside tuk-tuk

Dalam hati, takut gak kalau kena tipu ke apa. Tapi bila dia cakap "You help me, just look-look , you don't have to buy anything , just look-look i will get the coupon (sambil membuat mata terbuka dengan menggunakan jari) You understand me right? " - pemandu tuk-tuk yang cakap tu bahasa tungang-langgang Jadi kami pun bersetuju, tak pa lah guna concept. You help me , i help you. Abang aku yang lawaknya, fikir dia kena minta dekat kedai tu coupon. Sampai 2/3 kali pula orang kena terangkan, "bukan kita ambil coupon tu,pemandu yang dapat coupon tu". hahahha. Sepanjang menaiki tuk-tuk , driver tunggu kami sewaktu berada di dalam kedai. Habis kdai yang ke-5 pemandu tuk-tuk bawa kami semula di tempat mula-mula kami naik tuk-tuk dan baru kami bayar 100Baht/RM10. Pemandu tuk-tuk ni tak ada sangat nak menipu pelancong.


Driver Tuk-tuk
p/s: Tuk-tuk dekat Thailand kecik berbanding di Cambodia lagi besar. :P..To be CONTINUED.




2 comments:

  1. wahh.. tak tahu pula bolh guna khidmat tuk2 utk round bndar bangkok lama..bagus ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup , boleh.. tapi kena banyak tawar-menawar dengan mereka ni.. Kena tunjuk yakin sikit.. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...