3/30/12

Bangkok, Thailand 2012 Part 4

Cerita untuk hari ke-2 kami di Bangkok masih lagi tak habis. Sebabnya, kami conquer the whole Bangkok city dari pukul 9 pagi sampai 11 malam. Jadi banyaklah tempat yang aku nak cerita dekat korang semua. wahahah



Selepas puas kami naik tuk-tuk sampai nak kematu kami di buat nya. Kami jalan kaki selama 5 minit ke Station N8 Tha Tien Pier untuk patah semula ke Station Central Pier. Station N8 tu simple je, nampak macam bukan jeti boat . Tapi ramai orang tunggu kat situ,jadi kita orang pun tunggu sekali. Harga ticket di bayar dalam boat.
Sebelum berjalan pekena air kelapa pandan RM2 je

Seperti yang di rancang , kami nak pergi ke Mah Boon Krong a.k.a MBK Mall untuk solat dan bershopping. Sampai di Station Central Pier, kami naik semula BTS Station Saphan Taksin dan turun di Station National Stadium. Dari, Station National Stadium , ada jejantas untuk terus masuk ke MBK Mall. 

Halal
Tiba di MBK Mall, kami terus ke food court level 5 dan mencari makanan halal. Ada satu gerai halal menjual mee dan nasi ayam di sini. Kami yang dah kebulor, makan dahulu. Kemudian , kami naik ke level 6 untuk ke surau. Surau terletak di exit carpark 6A /6B berdekatan dengan orang menjual Pashmina dan Kain sutera Thailand. Kami solat jamak asar dan zohor di surau. Sementara nak tunggu waktu maghrib, kami sempat sopping di Level 6 sebab banyak menjual baju t-shirt dan barang-barang cenderamata. Jadi dekat sini kita boleh bargain sampai penat. Hahaha. Standard harga t-shirt 100Baht/ RM10 . Jadi kalau dia letak lebih pandai-pandailah bargain.
Surau
Operasi Pulut Mangga


Dari MBK mall , kami ke Station National Stadium dan turun ke Station Siam untuk ke Madam Tussauds Muzium di Siam Discovery Mall. Jarak antara National Stadium ke Siam cuma 1 station je, memandangkan kami dah beli ticket one-day pass jadi sangat rugi kalau kami tak gunakan sebaik mungkin. Dari Station Siam, jalan kaki selama 5 minit untuk sampai ke Siam Discovery Mall. Madam Tussauds Muzium terletak level 6th floor

Patung -Photo by Kak Syahidah
"Madam Tussauds is the world's favorite wax attraction with over 80 wax figures and brimming with interactive experiences this is so much more than just a wax museum. Every figure can be photographed an you will be able to step into the Royal Room, mingle with the A-list on the red carpet, challenge your sporting heroes as well as get on stage with your favorite pop stars. Copy paste dari map ."

Sampai di Madam Tussauds terus kami ke kaunter ticket, sekali tengok harga. Mahu terbeliak mata, harga untuk rakyat Thailand sahaja 600Baht/RM60 , untuk foreigner tak silap aku dekat RM120++. Apa lagi seperti biasa, kami ambil gambar di depan Madam Tussauds Museum, sama macam di Royal Palace. Hahahah.. Walaupun, tak masuk janji dah sampai dekat situ. hehe

Malam di Siam Center agak meriah dengan night market di tepi jalan. Ada gak dekat 2/3 km panjang night market disini. Seperti biasa aku cuci-cuci mata tengok baju cute korean yang di jual kat facebook dengan harga lebih murah. Tapi bila orang tengah ramai ni, rasa macam malas nak beli. Bila dah sampai Malaysia baru lah rasa rugi. Tak sampai 1 km kita orang jalan dah rasa penat, kami pun naik balik Station Siam.

Night Market
Sewaktu kami di Saphan Thaksin Station , kami sempat singgah di Tourist Information Centre, untuk tanya tempat yang boleh beli cenderamata dan t-shirt. Pekerja tu suggest kami ke kawasan MBK mall, Siam Center tapi dia sempat bagi cadangan untuk kami ke Siam Paradise Night Bazar di Punnawithi. Dari Station Siam, kami pun straight ke Station Punnawithi untuk ke Siam Paradise Night Bazar, waktu tu pukul 8 malam
.
Tiba di Station Punnawithi, kami jangakakan Siam Paradise Night Bazar tu terus boleh nampak. Tapi tengok sunyi sahaja, orang pun tak ramai nak turun dekat situ. Dalam hati rasa macam dah pelik, tak kan orang tourist information tu nak menipu. Kami pun pergilah tanya pak guard dekat Station Punnawithi. Tapi dia tak berapa reti sangat nak cakap English, tiba-tiba muncul hamba Allah yang boleh berbahasa English untuk membantu kami. Waktu tu, memang rasa happylah.

Untuk ke Siam Paradise Night Bazar, dari Station Punnawithi masa berjalan selama 20minit. Waktu tu, kaki kami  dah penat sebenarnya, jadi masing-masing dah tak larat. Tapi terpaksa teruskan juga perjalanan, dalam hati rasa nak patah balik. Bila dah sampai separuh jalan tak kan nak patah balik, jadi kami teruskan juga sehingga sampai di pintu gerbang Siam Paradise Night Bazar. Sampai je, agak terkejut sebab kawasan tu tak meriah langsung, dan tak ramai pun manusia, anjing dekat sini pun pemalas..

Sebenarnya, kawasan jualan disitu agak tersusun, mungkin faktor jauh menyebabkan orang tak ramai nak pergi.Bila dah masuk rasa simpati pula kalau tak beli,  kami yang suka bargain tetap bargain sampai murah barang kat sini. Banyak je cenderamata , key chain , t-shirt dijual di sini. Tapi kesianlah, mungkin kurang promosi menyebabkan tempat ni "Hidup segan, mati tak mahu".

 Habis kami round di night market, waktu tu lebih kurang pukul 10 lebih, kami dah penat nak jalan . Nampak je teksi, terus tahan untuk bawa kami ke Hotel Regent Ramkhamhaeng. Dari Punnaiwithi ke Ramkhamhaeng, harga teksi meter 89Baht/RM8.90. Waktu sampai, badan memang dah kepenatan tapi kami sempat lagi makan di gerai muslim depan hotel sampai aku tambah nasi 2 kali. wahahhaha


To be continued- Day 3.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...