3/26/12

Bangkok, Thailand 2012 Part 1

Minta maaf last post mengenai Fraser Hill, Malaysia aku terpublish. Padahal tak habis buat pun review pasal tempat tu. Nanti aku continue ye. Buat masa sekarang , enjoy dgn travel trip aku yang the latest. wahahahha. Gedik.

21/3/2012

Trip kali ini bersama Along ( partner in crime travel),Kak Syahidah  (my cousin), and Aiman (my big brother). Asalnya, 6 orang untuk trip kali ini. Tapi jadi 4 orang sebab lagi dua orang tu nak kahwin. Hehehe. 
Perjalanan bermula pada pukul 12 tengah hari menaiki bus dari KL Central  ke LCCT. Price for Ticket flight RM 100 kami beli waktu zero fairs setahun  yang lalu.. Flight pukul 3 petang kenalah sampai 2 jam awal.Kami sampai lebih kurang pukul 1 , terus baggage drop dekat counter sebab dah check-in online last night. Habis urusan baggage drop, kami makan di Marry Brown dan baru masuk dekat tempat kastam. Siap solat jamak zohor asar dan solat sunat musafir . Lebih kurang pukul 3 dah calling for FD 3524 flight to Bangkok , Thailand. Perasaan? Tak sabar!!!.

Kalau anda teringin ke Thailand, dengan menaiki kereta api.. Boleh baca dekat blog cousin aku ni. Dia pernah pergi sana, naik train.

Lebih kurang pukul 5.30p.m waktu Thailand kami sampai di Airport Suvarnabhumi, Bangkok, Thailand (sebutan sebenar ialah Suvarnabhum tiada "I"). Airport ni design dia macam KLIA sikit. Tapi lagi besar daripada KLIA. Lepas daripada kastam dan ambil beg.Kemudian,kami beli simcard bagi memudahkan urusan call orang Malaysia. Kami memilih DTAC, harga simcard bersama topup 100Baht = RM10. Tapi sebenarnya, untuk orang yang suka travel dan harga murah lebih sesuai pilih TRUE.Sebab limit expired date dia 1 year tanpa anda perlu topup, jadi kalau nak datang lagi boleh guna simcard yang sama. Tapi line TRUE hanya sesuai dekat dalam bandar, tak berapa sesuai digunakan luar bandar di Thailand.

Information: Waktu Solat di Bagkok, Thailand boleh kita ambil di Muslim Prayer Times
Agak kegemukan di situ. Airport Suvarnabhumi

Settle beli simcard, kami menaiki Airport Rail Link iaitu Suvarnabhumi Airport City Line (SA CITY LINE) dan turun ke Ramkhamhaeng Station. Harga ticket 30Baht = RM3. Kami turun di Ramkhamhaeng Station kerana hotel kami di kawasan Ramkhamhaeng.  Hotel Regent Ramkhamhaeng  merupakan hotel muslim dan menyediakan makanan halal. 

SA CITY LINE .Photographer :Kak Syahidah

Turun daripada Ramkhamhaeng Station kami menunggu Muhammad suami kawan Kak Syahidah , untuk menghantar kami ke Hotel Regent Ramkhamhaeng . Tapi Muhammad lambat sikit sebab traffic jam dari tempat kerja. Lebih kurang pukul 7.30pm Muhammad sampai , dari Ramkhamhaeng Station straight sahaja sampai ke Jalan Ramkhamhaeng 22 untuk ke Hotel Regent Ramkhamhaeng . Bilik di Hotel ini sangat besar dan boleh menempatkan 5-6 orang untuk double bed room . Harga untuk double bed room ialah 1100baht/night = RM110/night .Manakala, abang aku tinggal di single room dan di beri king size bed, harga untuk single room ialah 800baht/night = RM80/night.  


Hotel Regent Ramkhamhaeng Photographer : Kak Syahidah

Kalau nak makan di gerai luar pun boleh. Biasanya, makanan halal boleh di dapati dengan ada sign bulan bintang depan gerai dan mempunyai tanda halal. Kalau di food court, mesti ada 1 gerai makanan halal yang mempunyai sijil halal Thailand. FYI, kakak aku cerita sewaktu dia belajar mengenai halal food, sijil halal Thailand di sahkan di dunia sebab mereka mempunyai makmal yang canggih. Lagipun majoriti di sini tak ramai orang islam berbanging selatan thai, jadi kalau gerai tersebut halal mereka tak akan menipu orang ramai.

Depan hotel, ada 1 gerai yang menjual makanan goreng bermula pukul 6 petang- 12 malam. Ada satu kejadian lawak dekat gerai ni. Waktu nak order makanan, kami yang tak reti baca tulisan thailand ni cakap sahaja dalam Bahasa English. Memang susah sebab, makcik dengan abang ni tak reti sangat communicate in English. Dah macam ayam dengan itik je kami cakap, tapi entah macam mana kita boleh faham.hahaha .
Tapi mereka masih boleh faham setakat cakap Fried Rice Seafood, Mee. Mujur kami nie selalu makan makanan Thailand, pakai sebut aje la Phad Thai (kueh teaw goreng ala thai), Mee Ladna, Pakapau, Tomyam. Orang Thailand punya masakan memang SEDAP GILER. Tak pernah aku makan dengan penuh selera. hahhehe. Ke aku tengah lapar??
Nasi Goreng Seafood 

Gerai depan hotel


Kami gelarkan abang di gerai ini - abang sopan-santun sebab sangat sopan bila berjalan depan pelanggan . Mak cik tukang masak pula kami panggil mak cik racist, sebab dia buat untuk rakyat Thailand dulu, baru untuk kami. Tapi memang ramai orang islam beli dekat sini tu sebab lambat. BTW, dekat Thailand ni kita tak boleh cepat marah sebab rakyat mereka ni sangat lembut. Jadi kalau lambat sikit korang relaks jelah. Tak boleh marah-marah sangat sebab rakyat mereka bukan pemarah.

Dah kenyang kami berjalan-jalan di sekitar jalan Ramkhamhaeng, setiap malam ada night market di sini. Cuma mereka tutup awal lebih kurang pukul 11 malam. Sekadar windows shopping tengok-tengok apa yang menarik di night market. Tapi aku suka dengan night market di sini sebab banyak sangat jual baju korean cute yang korang tengok ada jual dekat Facebook tu.. Pukul 12 waktu Thailand  mata kami dah mula mengantuk dan memerlukan rehat untuk jelajah Bandar Bangkok!

Night Market food.

Yosh.. To be continued.

7 comments:

  1. pernah pegi sekali je bangkok ni. dpt la pegi tempat menarik, damn saduak, world largest germs gallery, world largest restaurant, world longest night market, cruise restaurant, temple dn ntah apa-apa lagi. tak nak pegi lagi dah sbb masa tu susah sgt nak cari mknn halal. Org thai tak pandai bahasa inggeriss lak tu.

    ReplyDelete
  2. @Nick : it was great!

    @Norasikin : wah semua largest place ye awak pergi. memang tak banyak gerai halal. tapi saya duduk di kawasan muslim, jadi banyak gak makanan halal di situ :)

    ReplyDelete
  3. ~Reagent hotel ni ada website ke? kami ingat nak book kat situ

    ReplyDelete
  4. @Syahid nss: macam tak ada, tapi you may get the information here at Regent Ramkhamhaeng Bangkok Sorry la, haritu pun kawan kami dari Thailand yang tlg tempahkan.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum.. singgah sini seb nak buat iti untk jalan2 bangkok. thanks so much sebab sudi share :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam, ur welcome.. Terima kasih juga sudi singgah..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...