12/5/12

Cameron Highlands, Pahang, Malaysia

Kali terakhir aku pergi Cameron Highlands waktu aku umur 10 tahun! Yer , bayangkan 13 tahun yang lalu dengan sekarang mestilah berbeza! Sangat lah berbeza. 

Apa yang pasti perbezaan yang sangat ketara ialah suhu Cameron Highlands sekarang  tidak sesejuk dengan dahulu. Tapi masih lagi sejuk di sesetengah tempat. Kalau dulu Brinchang lebih sejuk berbanding Tanah Rata, tapi aku dapati Brinchang kurang sejuk berbanding dahulu. Reason of this matter sebab banyak pokok ditebang dan hotel dibina ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Oh Skema. Dah jadi terbalik la Tanah Rata sejuk pula.

Macam mana nak ke Cameron Highlands?Terdapat 4 laluan utama ke Cameron Highlands
  1. Tapah Perak – Cameron Highlands
  2. Simpang Pulai Ipoh Perak – Cameron Highlands
  3. Gua Musang Kelantan – Cameron Highlands
  4.  Simpang Masuk(Sungai Koyan) ke Cameron Highlands


Kalau dari KL aku cadangkan guna laluan Tapah- Cameron Highlands, kerana kita dapat kurangkan 4 jam perjalanan berbanding melalui jalan Simpang Pulai- Cameron Highlands. Walaupun jalan melalui Tapah lebih mencabar kerana jalan yang bengkang-bengkok mengakibatkan ramai yang mabuk tetapi masa yang diambil adalah lebih cepat. Family aku ambil laluan Tapah sebab nak cepat sampai, lagipun kami semua kental dan kaki jalan. Kalau muntah dalam kereta memang lawak wei.. Naik Berastagi di Medan lagi mencabar berbanding Cameron. hehehe

Kita cerita yang nie dulu la ye. Next entry, baru update aku ke mana. lalala.

2 comments:

  1. aku sebetolnya penah jejak 2 kali je pegi sana tu pn time skolah rendah. tak reti nak appreciate alam. kalo aku dpt pegi this time, aku nak pegi berlari dlm ladang teh tu pastu makan scone and teh kat restoran menghadap ladang teh. hahaha insyaALLAH.

    ReplyDelete
  2. John: hahaha.. zaman sekolah rendah tu mst cameron sejuk.. sekarang ni pakai nipis pun boleh releks lagi.. enjoy la trip dekat kawasan Ombak Rindu.. haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...