3/10/13

Kea Farm, Brinchang, Cameron Highlands

Entry tertunggak.. Maaf la sejak start practical ni macam nak pengsan balik rumah.. Sabtu ahad lak sebolehnya tak nak buat apa-apa..wahahah.. tu terbengkalai blog ni. :P

Kea Farm is one of most popular shopping destinations in Cameron Highlands, located 3km after Brinchang town. While mostly an agricultural district, the center of activity lies in a day market next to the main road, just before Equatorial Resort. Every morning till evening, traders and farmers sell their crops here to visitors and locals alike. Flowers, ornamental plants, souvenirs and handicrafts are other products sold in the market besides fruits and vegetables. On holiday weekends and national festivals, the road that leads past Kea Farm Market may be cluttered with cars parked (or parking) along the sides, causing a massive jam that stretches all the way to town.
Credit to :Cameron Highland

Pasar yang aku pergi bukanlah Kea Farm, tapi Pasar ni berhampiran dengan Kea Farm. Kalau dah singgah ke Cameron Highlands, tak sah kalau tak beli strawberry , sayur-sayuran yang dijual dengan harga lebih murah dan ianya segar dari ladang. Aku cadangkan lebih baik pergi area Kea Farm berbanding di Pasar Malam Bandar Brinchang kerana senang nak parking dan harga adalah lebih murah. Jadi layan gambar lah ye semua. 

Strawberry Pickles dan segala jenis bernama jeruk
 Setelah berborak dengan mak cik diatas ni, rupanya dia dari Sumatera. Terus tukar language ke bahasa Indonesia. Itu pun , susah dia nak bagi harga murah sebab dia bukannya owner.

Mat Bangla Jual Sayur.
 Mat bangla ni cuma jadi pembantu kedai sahaja. Owner dia berbangsa TiongHua, tapi cakap Melayu kelas A. Aku sendiri tergamam dengan bahasa dia yang hebat gile.. Go Green Organic! Murah juga la sayur yang dijual. 

Buah-buahan dan Sayur-sayuran
Tak pula kami berbual dengan akak ni , sebab adik aku yang snap picture ni.wahahahah.. Tak ada benda nak cerita .. Itu aku merapu sampai bercerita tentang peniaga di Pasar. 

Note: Gigih dan tabah itu perlu untuk banyak travel. hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...