2/7/13

KHM Strawberry Farm,Tanah Rata, Cameron Highlands

Banyak tempat menarik di Tanah Rata yang boleh diterokai . Kali ni  KHM Strawberry Farm, Taman Sedia, Cameron Highlands.

Sebelum bercerita lebih panjang mengenai tempat ni, mesti anda semua nak tahu kedudukan Farm ni:


Alamat KHM Strawberry Farm:
KHM Strawberry & Jams
No 9, Taman Sedia
39000 Tanah Rata
Cameron Highlands



Macam mana nak sampai ke sini? Melalui laluan jalan Tanah Rata, anda akan dapat lihat pintu gerbang (rujuk gambar dibawah). Kalau tak jumpa juga cari landmark laluan ke Kem Tentera Darat tak silap aku kompeni bravo. Boleh rujuk  steventeng.com  untuk jalan ke KHM Strawberry Farm ni.
Credit Photo : steventeng.com
Entrance from Tanah Rata


Credit Photo  : steventeng.com
KHM Stawberry Farm
Peta ke KHM Strawberry Farm
Click :For Large Image
Credit Photo : cameronhighlandsinfo


Kenapa aku suka dengan KHM Strawberry Farm ni?Bila teringat KHM Strawberry Farm mesti teringat ice cream and strawberry deep chocolate. Terbaik lah dengan scones with strawberry jam. Yummy.  Kalau cakap hal makanan nape bersemangat

Strawberry with Choclate
Photo by : Seth Akmal


Strawberry with Choclate
Photo by : Seth Akmal

Menarik mengenai KHM Strawberry Farm , kita dapat makan home made ice cream serta petik buah strawberry di tempat yang sama. Selain itu, dapat menikmati pemandangan kebun strawberry yang comel bersama keluarga. 


Home made Strawberry Ice Cream
Photo by : Seth Akmal

Sedikit info mengenai KHM Strawberry Farm 


KHM Strawberry and Jam had been operational in the late year 2000 as a simple hobby of the owner. The breeds and hybrid of strawberries was imported from Holland as a starting of a small experiment. After a few trials and error on the quest for the perfect system of planting, the successful fertigation system was created. The success had naturally gotten the attention of the agricultural department and MARDI which in turn provided help in form of advice and guidance from strawberry experts.


In 2002, the famous homemade jam and topping had started to fill up the shelves at the farm and other gifts shops around Cameron Highlands. While in 2003, other products like the concentrated juice, ice-cream and dried strawberry starts to contribute to the array of products.

And now, expanding as it has always been, KHM is now looking into strawberries as an integral content for cosmetics and medical.



7 comments:

  1. aku takpenah teroka cameron ni... since dlu lagi teringin nak pegi. walhal org lain dh berpuluh kali pegi cameron. huhuhu... mana scones?

    ReplyDelete
  2. @Henry Fox Belum sempat aku nak ambil gambar, scones tu dah habis ibarat ikan phirana.. hehe

    ReplyDelete
  3. cantik gambarnya..jelas
    follow sini..jemput singgah ke blog

    ReplyDelete
  4. wah... namapk sedap je strawberi dengan coklat tu.. huhuhu...
    btw, gary follow sini... selamat berkenalan.. :)

    ReplyDelete
  5. sedapnye strawberi coklat tu. nak jugak!!! hehee

    ReplyDelete
  6. @Yumida Huda Nikon D40. terima kasih utk gambar

    @fatin aziz mari2.. sila ke KHM Strawberry Farm

    ReplyDelete
  7. Suka Cameron Highlands! Rindu nak ke sana lg.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...