10/30/14

Gyeongbokgung Palace :Winter Backpacking in South Korea Day 2

Ini cerita awal tahun, tapi disambung pada pertengahan tahun and end of year. Yup, patut habiskan semua cerita ini. Atau simpan sedikit? Tanggungjawab pun dah bertambah. Life change 360 degree. Need to be matured! Dah tak boleh hidup macam budak umur 17 tahun. hahaha. Yeah, its so hard to find a real definitions of maturity. 

Sudah.. sudah.. Aku rasa aku perlu siapkan post South Korea ni! hehhe.


*********************


3 January 2014 (Petang)

Setelah berehat sebentar dalam 2/3 jam. Sempat solat dan makan branch . Buka tentative plan kami. Cadangan, petang ni plan ke Gyeongbokgung Palace, Bukchon Hanok Village and Gwanghwamun Gate.. Tapi kami cuma berjaya ke dua tempat sahaja Gyeongbokgung Palace and Bukchon Hanok Village.. Mungkin sebab dah penat and waktu siang lebih pendek.. Jadi kami nak cepat balik Guest House untuk tidor.. wahahhaha.
.
Kami punya tentative senang sahaja....  Asalkan kami dapat singgah satu istana cukup la.. Tak payah sampai 100 istana dekat Korea nak singgah... Wahaha.

How to go to Gyeongbokgung Palace?

There are two choice to go there.

  1. Gyeongbokgung Station (Line 3- Exit 5)
  2. Gwanghwamun Station (Line 5- Exit 2)
Admission Fees : 
-Adults (ages 19-64) : 3000 won


Kalau nak senang turun dekat Gyeongbokgung Station, sebab keluar-keluar je dari train station dah boleh nampak Gyeongbokgung Palace. Jadi tak perlulah korang nak jalan kaki sampai 2/3 km ke sana.. Aku tahu azab naik dan turun tangga di Subway Korea ni.

Keluar dari station nampak dah istana.

Jadi apa jelah kami buat disini?

Sampai-sampai sahaja, baru nak start upacara panglima. Tak ingat apa nama upacara tu.Jadi kami melayan je lah aksi panglima korea. Dengan bunyi gendang yang kuat, dan aksi dari masuk sampailah mereka keluar ke gate istana.
Gyeongbokgung Palace Guard , Seoul, South Korea 

Dah keluar tu kami ambil peluang bergambar dengan panglima-panglima istana. Tinggi mak aihhh macam pakai kasut tinggi pula mereka ni.
Gyeongbokgung Palace Guard , Seoul, South Korea 

Macam aku cakap awal-awal, memandangkan kami ni memang nak singgah satu sahaja istana. Jadi kenalah juga masuk ke dalam istana. Charge dikenakan 3000won per person. Dekat korea ni kami semua kira , cheapskate sangattt! 
Gyeongbokgung Palace , Seoul, South Korea 

Jadi aktiviti kami dalam istana bergambar- bergambar dan bergambar.. Apa yang aku dapat rumuskan, ciri-ciri istana/kuil di Korea dan Jepun banyak persamaan. .. amboi ayat !!! Istana/kuil di Jepun dan Korea ada sedikit persamaan pada corak bunga di tiang bumbung mereka... 
Gyeongbokgung Palace , Seoul, South Korea 


Jom kita lihat corak-corak bunga mereka.. Lihat jelah aksi kami bersama tasik beku, wajah tahan sejuk dan muka penat. hehehe. Bila minta pak guard ambil gambar ada je aksi kami. as usual haha
Gyeongbokgung Palace , Seoul, South Korea 
Gyeongbokgung Palace , Seoul, South Korea 


Sebenrnya dah tak tahan kesejukkan petang tu. Jadi sebelum matahari terbenam, baik kami bergerak ke satu tempat yang dituju iaitu Bukchon Hanok Village. heehehe.. Tunggu ya untuk next post ye.


Aku tahu dah berabad aku tak type dekat sini. Maaf ye!

6 comments:

  1. dh lama punya.. nasib baik ingat lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa. dah tulis lama. tp tak sempat nak upload.huhhu. plz enjoy my story .

      Delete
  2. pendek sgt Nina..x puas baca hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemalas.. memang pendek lah hasil nya. hahah

      Delete
  3. Nasib aku chantek dlm ni. Narcicistic

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...