10/31/14

Cheonggyecheon Stream 청계천:Winter Backpacking in South Korea Day 2


Sepatutnya kami ke Gwanghwamun Gate (광화문) tapi sebab mengingatkan Gwanghwamun Gate tu near by our hostel area. Jadi kami tukar plan ke Cheonggyecheon Stream.. Sebenarnya nak ke sungai ni tak susah.. Banyak train station sepanjang area sungai ni. Sila rujuk peta di bawah. Cuma, yang tak seronok nyer nak kena berjalan kaki jauh. Haha.
Cheonggyecheon Stream during Winter
Salah pilih train station jadi macam kami, kena jalan jauh... Nasib la orang-orang korea ni baik. Bila aku tunjuk itinerary aku yang ada bahasa korea. Terus dia tunjuk jalan straight lagi. kami andai kan aje jalan straight. Kalau tak memang macam ayam dengan itik je la bercakap. Hahahha


Nearest Train Station to Cheonggyecheon Stream

Dibawah ni pula antara pilihan subway station terdekat dengan Cheongyecheon Stream oleh Visit Korea website:

[Subway]
  1. City Hall, Jonggak, Jongno 3-ga, Jongno 5-ga, Dongdaemun, Sinseol-dong (Seoul Subway Line 1)
  2. City Hall, Euljiro 1-ga, Euljiro 3-ga, Euljiro 4-ga, Sindang, Sangwangsimni (Seoul Subway Line 2)
  3. Jongno 3-ga (Seoul Subway Line 1, 3 and 5)
  4. Dongdaemun History & Culture Park (Seoul Subway Line 4)
  5. Gwanghwamun (Seoul Subway Line 5)

Okay cut the story of subway station. Tujuan kami ke sini , memang nak menikmati keindahan sungai pada musim winter. Kalau dah buat banyak research,mesti tahu sungai ini pada asalnya dah tak wujud. Tapi disebabkan mereka rakyat korea begitu perihatin dengan alam semulajadi. Maka mereka buat semula Cheonggyecheon Stream.


Until it was restored in 2005, Cheonggyecheon Stream existed only as a neglected watercourse hidden by an overpass. Today, it has been transformed into a haven of natural beauty amidst the bustle of city life. 

Narae Bridge, expressing a butterfly in flight, and Gwanggyo Bridge, symbolizing the harmony of the past and future, are just two of the more than twenty beautiful bridges that cross the stream. The ‘Rhythmic Wall Stream’, lined with fine marble, sculptures, and Korea’s 8th stone building, Palseokdam, adorn the Cheonggyecheon Stream. 

Cheonggyecheon Stream passes close to Deoksugung Palace, Seoul Plaza, the Sejong Center, Insa-dong Street, Changdeokgung Palace, and Changgyeonggung Palace, allowing visitors to easily visit major tourist sites after a leisurely stroll along the stream. 

Cheonggyecheon Stream 
Tapi janganlah anda harapkan ada festival lantern pada musim sejuk ni. Tak ada siapa pun datang nak lalu tepi sungai ni. Nasib baik la sungai tak beku. huhuh. In fact, yang ada cuma rumput-rumput kering pada musim luruh je. Jadi layan je lah ye gambar kami di bawah.

Cheonggyecheon Stream 

Sekejap sahaja kami disini,cuma sekadar nak lepaskan lelah kepenatan. Sambil duduk-duduk minum kami melihat air sungai mengalir. Sungguh menenagkan .. Dah hilang penat, kami teruskan perjalanan. Next!!! Shopping dan makan. oiiitt dah lapar sangat ni. Last sekali makan ahjumma punya baked egg near by Bukchon Hanok Village. 

Cheonggyecheon Stream during Winter 

11 comments:

  1. Salam, awak pergi bila ni? Kalau bulan November ada Seoul lantern Festival, cantik , lantern dia orang besar-besar dan boleh bergerak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I go early January, furing winter. musim sejuk

      Delete
  2. sejuknyer..p dec pon da mengigil sejuk..hehhe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. December rasanya lagi sejuk dari January. Tapi memang sakit la muka sebab kena tahan sejuk. huhuhu

      Delete
  3. Cheonggyecheon Stream ni panjang kan sampai boleh stop di Gwanghwamun. Ri tu JM stop di Dongdaemun semata2 nk g mkn ikan bakar yg femes di kalangan blogger tu..pergi waktu mlm so mmg x bersantai lah kat stream ni..maybe next year akan try pegi waktu siang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang panjang.. kami nyer style, yang penting anda puas .. tak perlu nak terkejar-kejar.. heheh

      Delete
  4. Replies
    1. Aah tak ada waktu kami pergi.. yang ada tinggalan salji turun sahaja. :(

      Delete
  5. Aku dah start kene study pasal Korea nie.. sebab tahun depan last target nak kene pergi hahaha... so mmg semua entry aku nak baca.. nnti tak faham boleh ajukan soalan kan :D

    ReplyDelete
  6. wahh.. Korea is my travel list. Will visit there one day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Should come to korea. very unique and beauty country.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...