7/20/20

Pantang Melayu Moden : Breast Pump and Breastfeeding Tools


Assalamualaikum and Hi All,

 Its been a while i haven't write here. Teringin nak kongsi pengalaman aku sebanyak dua kali secara pantang melayu moden. Kenapa aku cakap melayu moden? Hahahah. Ibu-ibu sekarang ni dah pandai menilai mana baik dan buruk. Google je, info and details dari reliable source - from  doctor. .Jadi aku suka classified yang pantang aku melayu moden. Sebab aku masih lagi T kekalkan sestengah amalan nenek warisan melayu kita, cuma aku modernize kan sikit ikut cara yang mementingkan penjagaan kesihatan ibu dan anak. Kiranya aku tak ikut secara melulu la! My mum pun pandai jaga, sebab dia suruh i makan benda sihat-sihat. Ok back to our topic - Breast Pump.

 Breast Pump 

Kenapa topic pertama aku pasal Breast Pump? Apa kaitan dengan pantang melayu moden? Sebabnya breast pump akan jadi peneman setia anda sepanjang pantang. Untuk elak dari engorged breast (bengkak susu). Kena rajin-rajin pump. Waktu anak kedua, Alhamdulillah rezeki banyak jadi every morning memang kena pump dahulu susu. Heheh. Jadi bakal ibu bapa, Breast pump investment is the good investment!! Kenapa bapa sekali ni? Yelah dah tu anak hang kena la menyimpan duit for investment. 

Spectra 9+

Antara benda paling mahal nak kena beli and need good investment before bersalin is breast pump and others breastfeeding tools. For me mother yang still pregnant or yang still breastfeeding - nak success for 2 yeas perlu faham what tools that can help them along this journey. Waktu pregnantkan anak first, dari 3rd trimester lagi aku dah buat research about BreastPump dan juga dah buat comparison price and  functions. Jadi apa ciri-ciri utama bila nak beli Breast Pump ni?

  1.  Manual pump atau electric pump chargeable? Bagi aku beli ke dua-dua pump ni sebab kalau apa-apa berlaku , kita masih lagi ada choice, dan dapat teruskan lagi sesi pump. Ada banyak brand yang dijual sekarang ni. Just google it! Among top brang is Medela, Spectra and Lacte . Kadang-kadang ada sesetengah brand akan jual sekali electric pump dengan manual pump . Dah jimat kan! Kalau dijual bersangian , boleh juga beli silicione pump refer to my picture above silicone pump with lid pink tu. Senang sangat nak guna. Cuma kalau guna silicone pump ni dia take times . I selalu guna waktu tengah menyusu sambil tu sebelah lagi guna silicone pump ni. 
  2. Dual or single pump? Kalau beli electric pump chargeable, i would go dual pump. Those yang bekerja atau work from home . I prefer dual pump because , lagi cepat nak pump. Compare to single, takes time nak pump kejap kanan than tukar pula kiri. 
  3. Handsfree pump?  Ni untuk yang ada extra budget. Atau kalau dekat office tak ada tempat nak pump atau orang question bila ko berlama dalam bilik mothers room. 
Tiga je tips untuk pemilihan Breast Pump. Kalau dari segi function most of breast pump sama je function. Mungkin perbezaan mode dan kekuatan suction of the pump tu yang berbeza. Jenama , jenis breast pump dan function yang menentukan harga . 

Lepas dah buat comparison price dan juga function. Aku decide beli electric pump chargeable. Setelah difikir masak-masak, waktu anak first i decide to buy Spectra9+ . Tahun 2015 - Spectra9+ tu baru lagi keluar. Suction spectra memang ramai tahu kuat. Kenapa good investment?  Imagine i boleh guna sampai anak kedua lahir 2017. Now , i dah stop pumping and pass to my cousin.Dah almost 5 years masih lagi baik digunakan.

Rosak cuma sekali je, waktu bulan ramdhan tahun 2018 . I terus call servis centre Spectra dalam satu hari je dah dapat balik. Bestnya sementara kita tukar , dia bagi kita pinjam others pump on-loan cuma perlu bayar RM100. Part yang dia tukar tu deduct from on-loan . Kita tak perlu pun pergi servis centre, ada rider boleh pickup. Cuma kena bayar extra la ya. 

Breastfeeding Tools 


Dah beli Breast Pump kena ada tools lain juga bukan pump semata-mata ya. 

Breastmilik Storage 
  • Boleh pilih bottle or plastic. Asalkan its BPA Free!
  • Plastic jimat space berbanding bottle. Biasanya aku akan beli sekali banyak - 5 ouz, 7 ouz and 10ouz . Lagi jimat beli banyak sebab dapat murah. 
  •  Kenapa beli mix size? Sebab waktu awal-awal pengularan susu kita tak banyak jadi simpan dahulu dalam size 5 ouz. Bila dah makin banyak kita boleh simpan ke size lain.  
  • Waktu pantang is the best time untuk kita buat stock EBM banyak- banyak sebelum masuk kerja. Biasanya saya pakai plastic untuk stock EBM. Untuk practic anak pakai bottle baru simpan dalam bottle. 
  • I will trained anak pakai bottle dari pantang lagi, sebab takut bila dah masuk kerja tak nanti anak tak reti hisap botol. 
Breast Milk Storage


Bag Clamp.
  • Waktu anak first tak ada lagi benda ni. Bila anak kedua baru ada. I think this is genius inovation. Sebab apa? Kita cuma perlukan pasang bag clamp pada breast milk storage plastic dan sambung pada corong pump. Then terus boleh pump. Refer gambar bawah untuk manual cara pasang. 
  • Secondly, bag clamp ni dapat elakkan masalah susu tumpah bila tuang dari botol ke storage plastic. Every drop of milk is precious yeah! Tak perlu nak tuang susu lepas habis pump dari botol ke storage plastic. 
  • I beli Malish Bag Clamp. Tapi tak semua brand pump boleh attached dgn Maslih Bag Clamp ni ya, sebab dia sesuai untuk wide neck mcm Spectra 9+ boleh. Tapi benda ni kira optional je nak beli boleh tak beli pun tak pe. I learned from previous experience, kadangkala lupa nak bawak storage bottle. Jadi dgn malish ni tak perlu susah hati sebab boleh sambung terus ke plastic, dapat jimat space.
Malish Bag Clamp
Malish Bag Clamp

Malish Bag Clamp Instruction

 Pen and tape 
    •  Ni pun penting ya , kita perlu catit nama,tarikh dan masa EBM. Jadi kita boleh tahu susu mana yang perlu kita gunakan terlebih dahulu.FIFO (first in first out) . Biasa i tulis nama anak, senang dekat rumah baby sitter nak refer susu siapa .
    • Guna tape lutsinar  lagi senang untuk tampal pada botol. Boleh cabut bila nak basuh. Refer gambar dibawah.
Pen and Tape
  


Dah ada tools ni semua apa yang paling penting kena rajin pump dan happy. Remember happy is the keywords!! Nanti kita share pula makanan to boost the milk waktu pantang. Alhamdulillah dah menempuh tempoh dua tahun menyusu tu! Good luck mum out there. Usaha tangga kejayaan. Banyak berdoa ya 

Rindu pula mereka waktu bayi. 
#AH
#AA

No comments:

Post a Comment