1/14/15

Namsan Seoul Tower (Part 1), Winter Backpacking in South Korea Day 3

Namsan Seoul Tower by misznina17
Kasi up satu gambar dulu!
Lepas balik dari DMZ Tour tu kami balik hostel dulu, nak solat jamak Zohor Asar siap-siap nanti tak lah susah kan.. Then makan tengah hari dulu sebab pagi tadi sikit je makan.. Dah ler, lemak kami dah terbakar pagi tadi waktu naik dari Third Tunnel.. heheh. Sempat lagi kami beli Bungeoppang "Fish Bread" filled with read bean.. Sedap nye.. Jamu korang dengan gambar bawah ni ye.. Ada pakcik depan Hoehyeon Station jual ni, depan Exit 1.
Bungeoppang, "Fish Bread"


3pm,4 January 2014

Masih lagi pada hari ke-3, sebenarnya kalau nak bercerita mengenai Namsan Tower ni.. Aku rasa akak aku lagi sesuai sebab dia ada misi tersendiri apabila ke korea. Oh bukan misi menceri k-pop artist ye! Mati gua nanti kena bantai dengan k-pop fans..  Misi akak aku, misi berjumpa office-mate dia yang berasal dari Korea dan pernah bekerja di Malaysia.. Further boleh read from her blog, this "post".  Aku memang dah lama dengar nama kawan dia ni dari dulu lagi, cuma tak berkesempatan nak berjumpa.. 

Well, kawan akak aku pun dah jadi macam kawan aku juga, sebab aku selalu hang-out dengan dia.. Cut the story, nama Korean girl ni is Ahran Yoo. Tapi aku pangil dia Kak Ahran. Oh sweet.. Unnie Ahran..

Macam mana nak ke Namsan Seoul Tower?

Banyak cara nak ke Namsan Tower ni, boleh "baca disini " atau "ini".Tapi guide yang aku bagi ni ikut cara aku ye.. Sebab aku rasa ni paling senang nak ke Namsan Seoul Tower, kalau korang rasa ada cara lain. Terpulanglah ye...  Refer peta bawah ni Jarak Namdaemun Guest House dengn Namsan Tower sangat dekat 17 min walking kata dia, aku rasa 10 min walking je.


Jarak Namdaemun Guest House ke Namsan Park.
Click for large image

  1. Dari Namdaemun Guest House/ Hyeohyeon Station. Cari exit 3 Namsan Tunnel
  2. Since kami dari Namdaemun Guest House,untuk ke Namsan Tunnel, kami lalu laluan celah-celah kedai .. Sebenarnya aku dengan Kak Syam main ikut rasa hati dan logic akal yang lain ikut, sebab memang boleh nampak dari hostel untuk ke Namsan Tower
  3. Nampak ada terowong laluan bawah tanah, turun ke terowong untuk menyeberang jalan highway.  
    Keluar dari Namsan Tunnel, naampak laluan ke Horizontal Lift
    Namsan Seoul Tower by misznina17
4. Jalan sikit lagi,dah nampak horizontal lift dan tugu (seperti di bawah) untuk ke cable car ticket counter. 



Cable Car.

Ada beberapa cara lagi kalau nak sampai ke Namsan Tower lepas naik horizontal lift ni. Sama ada naik cable car atau jalan kaki.. krik.. krik.. Confirmlah orang pemalas macam kami tak nak pecahkan lemak kan.. Jadi end-up kami beli Cable Car ticket return untuk ke atas. FYI, Cable Car ni tak termasuk dengan sky deck ye.. Kalau nak naik sky deck, beli ticket lain pula. 

[Cable Car]
- Operating hours: 10:00-23:00
- Fare:
Individuals (return ticket): Adults 8,500 won / Children 5,500 won
Individuals (one-way ticket): Adults 6,000 won / Children 3,500 won 
Groups (return ticket): Adults 7,000 won / Children 4,500 won 
Groups (one-way ticket): Adults 5,000 won / Children 3,000 won

Nak tunggu untuk cable car memang lama, maklum le masing-masing tunggu untuk Sunset view. Dekat sejam lebihlah kami beratur, muka dah bosan nak beratur. Sebelum kami gerak ke Namsan Tower, sempat bagitahu dia kami dah gerak .. Tapi lepas tu dah tak ada internet,jadi tak dapat nak bagitahu dia yang kami beratur lama untuk naik cable car... Kesian dia ,mula-mula tunggu kami kat luar. Sebab lama tunggu and dah kesejukkan dia masuk dalam.. 


Punyalah lama beratur baru lah dapat naik, waktu kami naik ni memang dah nak dekat sunset.. Walau berhimpit dalam cable car, berjaya juga la ambil gambar.. haha .. Eventhough, not a best view tapi SubahanAllah cantiknya matahari bila nak terbenam..
Cable Car view
Namsan Seoul Tower, Seoul
p.s: Berjayakah kami berjumpa dengan Kak Ahran?? Bersambung next story, hehehe.. 
p.s.s: Siapa tak faham explanation aku cara nak ke Namsan Tower, sila angkat tangan..eh bukan.. drop message.. Nanti aku boleh update entry ni.. hehe
p.s.s.s: Aku dapat tengok juga Sunset dari Namsan Seoul Tower.. hehehe.. Nanti aku upload satu gambar..

13 comments:

  1. cantik2 nya gambar..

    nnt i ingat kalau nak ke Jepun, i just nak singgah kejap je ke Korea... jejak kaki je.. heeeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. you singgah area Busan la.. Sebab dari Busan boleh naik kapal terus ke Japan.. hehehe

      Delete
  2. Takjub aku bleh komen dkt kau. Boleh blogwalking lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku buat yg kena approval tu after one week post entry aku.. So, dalam masa seminggu sapa2 nak comment tak perlu approval, after a week baru kena..

      Delete
  3. Replies
    1. Yer dah xde approval lagi nak komen hehee.. best.. setuju dgn hamidahhamdan.. wiii korea tu...

      Delete
    2. Please read comment above carefully, as mentioned earlier the approval comment will appear after one week entry has been posted. thank you.

      Delete
  4. wahhhh... tetiba nk berkenalan dengan Korean skrg ni.. mane nk jumpe kak Ahran tu?.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhaha.. Kak Ahran ni teman lama kakak sulong nina.. hehe.. dia stay di Seoul.

      Delete
  5. Hai, ada sesiapa nak gi seoul+jeju tak hujung mei ni?
    Ni bukan under travel agency. Saya cari rakan travel. Kalau boleh perempuan.

    email : arene_amelia@yahoo.com
    fb : aleen aiden

    Sorry interrupt tuan page. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. its okay.. maybe u should try at FB Page: Backpackers Buddy tak silap i..
      Dekat sana, u may try to post this message and find travel partner.

      Delete
  6. hai awk...ritu stay kt namdaemun guest huse ye?? kita akan stay kt sana nnt..boleh ke kalo kita nk tanya & mnta beberapa panduan ? hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tanya apa tu? can sent email to me at misznina17@gmail.com

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...