12/23/13

Ho Chi Minh City- Day 1 : Half Day City Tour Saigon

** Entry ni banyak gila gambar, harap maaf jangan muntah!Aku malas nak buat entry berbeza. Tu buat satu entry je.


Continue from previous entry: Ho Chi Minh City- Day 1 : Cho Ben Thanh dan Tips Bershopping serta Formula Currency. Kami dah berjanji dengan Cik Odah dan Cik Su dalam pukul 2 petang jumpa semula untuk balik ke hotel dan makan tengah hari. 

Actually nak balik hotel, cuma nak ambil kunci bilik lagi satu. Pagi tadi, kami cuma dapat satu kunci sahaja, sebab lagi satu bilik tengah kemas.. Jadi sebelum balik hotel. Kami singgah makan tengah hari dekat Basiroh yang berdekatan dengan kawasan area jual baju kurung manik. . Kedai Basiroh ni memang dah sangat famous untuk orang Malaysia yang pernah pergi area sini. Sempat makan "Pho Mee", mee vietnam yang berkhasiat dan lagi sedap. Nanti aku buat review makanan yang aku makan disini. okay 


Lepas makan kami balik hotel, Cik Odah dan Cik Su macam penat bershopping tadi. Kami yang muda-mudi ni minta kebenaran nak buat" Half Day City Tour Saigon @ Ho Chi Minh City" ni.  Korang jangan pula fikir kami amek pekej ke atau naik taxi. Tak ye! 100% menggunakan kudrat kami sendiri , iaitu kaki. Alhamdulillah , masih lagi ada kekuatan untuk berjalan kaki.

Kami sempat minta map dari Receptionist Hotel. Tanya dia landmark dan tempat-tempat menarik nak pergi. Dengan berpandukan map tu lah kami round area Ho Chi Minh City. Best kot!!



Sampai lunyai map ni kami guna
Ho Chi Minh City 2013

Kami berjalan ke arah Opera House , ternampak Statue Ho Chi Minh kami bergambar la gambar disini. FYI, kawasan yang kami berjalan ni semua area-area bangunan tinggalan sejarah France. Jadi banyak bangunan mempunyai seni bina France, sampai nama pun sama macam dekat France . 








"Sisters-Along and Nina"
Ho Chi Minh City Statue
Ho Chi Minh City 2013


Belakang Statue Ho Chi Minh
Ho Chi Minh City 2013


Then kami bergerak ke arah Revolution Museum , tapi dalam perjalanan kami terserempak dengan President House. Dulu Ho Chi Minh pernah duduk di dalam Rumah ni. Sekarang dah jadi museum. Cuma waktu kami sampai tu, President House dah tutup. Tapi aku dengan along pula boleh selamba masuk ambil gambar area luar sebab nampak gate dia terbuka, cuba tengok gambar bawah ni.

President House Ho Chi Minh
Ho Chi Minh City 2013
Dari jauh kami memang nampak ada mak cik dua orang memandang kami, macam cakap sesuatu . Tapi bajet aku faham ke? Aku keep continue amek sekeping dua, then sorang mak cik datang ke arah kami cakap dalam bahasa Vietnam. Kami pun assume la, yang President House ni tutup. Sila la keluar dari sini. ahhahah

President House Ho Chi Minh
Ho Chi Minh City 2013

Back to plan kami ke Revolution Museum.Ticket price perentry: 15,000VND. 
Revolution Museum ni banyak juga memberikan info-info mengenai Bandar Saigon @ Ho Chi Minh City itu sendiri, cuma sebab tak ada tourist guide. Aku rasa a bit lost disini,sebab tak tahu mana satu nak tuju. Tapi aku suka dengan seni bina Museum ni, sebab sangat cantik dan klasik. Even waktu tu ada pengantin tengah buat prewedding photo. 

Senibina  Rumah
Revolution Museum
Ho Chi Minh City 2013

August Revolution 
Revolution Museum
Ho Chi Minh City 2013

Senibina  Pintu 
Revolution Museum
Ho Chi Minh City 2013



Senibina  Rumah
Revolution Museum
Ho Chi Minh City 2013


Senibina tangga yang menarik
Revolution Museum
Ho Chi Minh City 2013

Rolls Royce?
Revolution MuseumHo Chi Minh City 2013
Puas pusing-pusing dalam Revolution Museum dan ambil gambar, kami bergerak ke arah Saigon Notre-Dame Basilica. Walaupun ianya adalah gereja, tapi aku kagum rakyat Vietnam ni masih kekalkan lagi seni bina peninggalan France dan masih dijaga rapi. Sehinggakan nama pun mereka tak ubah, sebiji macam dekat Paris!


Notre- Dame
Ho Chi Minh City 2013

Tak jauh dari Notre-Dame ada lagi satu bangunan bersejarah peninggalan France, iaitu Bangunan Post Office. Tapi sebabkan kami dah penat nak melintas, dan gerak cuma ambil gambar dari jauh sahaja le.. Sebenarnya seni bin adalam Post Office ni pun menarik juga. 
Post Office
Ho Chi Minh City 2013
Rasa macam dah jauh sangat kami gerak, kami ada singgah di kedai kopi untuk lepaskan lelah kepenatan berjalan , tapi nanti aku buat special post untuk itu ye. So gambar di bawah ni antara yang sempat aku ambil dalam perjalanan pulang semula ke hotel. 


Motor
Ho Chi Minh City 2013

Wayar yang berselirat
Ho Chi Minh City 2013

Antara Kedai Kopi
Ho Chi Minh City 2013

Aku rasa berbangga dengan pencapaian, mampu berjalan di Ho Chi Minh City! Yeah!!
Untuk pengetahuan semua, jarak antara satu tempat yang aku pergi ni tak dekat pun. jauh kot.. Cuma aku tak tunjuk arah dan laluan, coz aku berpandukan peta yang hotel aku bagi. Lagipun tak complicated jalan di sana, dan senang untuk faham. 

12/20/13

Ho Chi Minh City- Day 1 : Cho Ben Thanh dan Tips Bershopping serta Formula Currency.

Continue from previous entry. .Ho Chi Minh City- Day 1 :Tan Son Nhat International Airport Saigon, Vietnam ...Entry kali ni cerita pasal Ben Thanh Market je ye.. next baru cerita tempat lain.. . 


*****
Setelah sampai di Hotel, kami berehat sebentar, sebab badan dah penat. Pagi tadi bangun pukul 3 pagi kot.. pengsan! Plan asal nak terus pergi ke Chu Chi Tunnel punya trip, sebab Chu Chi Tunnel cuma half day trip. Jadi dapatlah hari esok kami pergi trip ke Sungai Mekong. 

Tapi kerana penat, plan kami bertukar. Petang ni adalah masa bershopping di Pasar Ben Thanh..Dari Hotel straight je dah sampai Pasar Ben Thanh..  Lepas solat zohor, kami bawa Mak Cik Odah dan Cik Su ke Pasar Ben Thanh .. Bestnya kalau nak lintas jalan, kat sini ada petugas khas untuk lintas jalan. Jadi kalau muka anda yang tak confident langsung nak lintas.. Minta je tolong orang tu lintaskan... 

Cho Ben Thanh
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Photo Courtesy: http://hcmtrails.com/

Dalam Pasar Ben Thanh kami berpisah dari Cik Odah dan Cik Su. .. Waktu tu aku dengan along belum minat lagi nak shopping dalam tu.. Dalam hati kami, tertanya-tanya mana kedai yang jual baju Kurung manik yang cantik tu..Kedai tu rupanya di luar dari Pasar Ben Thanh.. Kami keluar dari Pasar Ben Thanh mencari lorong ke Kawasan orang Malaysia selalu duk bagi review tu. Senang sahaja, kedai tu belakang Jalan Le Lai. Sila lihat map di bawah.. 



View Larger Map


So sempat la kami shopping di area ni baju kurung untuk family. Pendapat aku kat sini memang lah lagi murah dari kat Malaysia tu. Cuma aku pesan sila pandai mengcovert mata wang. Kalau tak nak kena tipu. ye. 
Laluan Hotel , Kedai Baju Kurung dan Restaurant Halal
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Along sedang tawar-menawar
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

 Lepas dah shopping di luar, kami masuk balik dalam Pasar Ben Thanh. Kai ni baru beli kopi dan kacang teratai. Sedapp!!!

Kopi dan Kacang Teratai..
Cho Ben Thanh
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

5 Perkara tentang Pasar Ben Thanh
  1. Panas: Memang panas, aku rasa taraf panas dia sama macam dekat Central Market Phnom Penh, Cambodia.. panas sebab ramai orang dan tak ada aircond.. ada kipas je.. Tapi memang syurga la kan untuk kaki shopping..
  2. Tarik- menarik : Anda kena sedia menghadapi perang tarik menarik, sebab penjual di sini memang suka tarik dan tunjuk-tunjuk barang depan anda semua.. Tapi sabar je lah,sebab aku dah biasa waktu dekat Indonesia.  Kalau tak suka, senang je caranya, korang jalan straight je.. wat selamba je...
  3. Tawar -menawar: Part tawar menawar ni kalau siapa yang bijak pandai.. Memang aku kagum.. Tapi ada secret aku nak bagitahu,.. apakah? Continue baca
  4. Harga: Sebenarnya kalau nak di bandingkan harga dalam dan kedai di luar area ke Opera House tu harga kat luar lagi murah dari dalam Cho Ben Thanh ni aku tak tipu. Tapi kalau korang pergi pasar malam, aku tak galak sangat ..sebab lebih mahal dari harga siang.. Tapi kalau dah dapat murah tu .. Beli je la ye..
  5. Bahasa : Bahasa tak jadi masalah sebab penjual kain memang pandai sikit-sikita cakap malay.. They love to say " Tengok dulu kakak " in their slang. Tapi dalam slang dia jadi " Tengok lolu kakak".. hahaha.. "Dah murah tu kak".. Tu je la ayat aku selalu dengar.. Lain takde..
Biasanya penjual keychain or merchandise ni kurang bijak menggunakan duit ringgit. Hahaha..Lebih-lebih lagi kalau sebut duit puluh sen tu.. Lagi dia pening.  akak aku dah berjaya memanipulasikan seoarang penjual dompet.haha. kejam kami kan. Sehingga berjaya dapat jatuhkan harga dompet kecil tu dalam brapa puluh sen sahaja. 

Antara Kapal yang cantik, tak tahu macam mana nak bawa balik
Cho Ben Thanh
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Penjual kain dalam Pasar Ben Thanh dah sangat bijak menggunakan duit Ringgit. Sebab ramai rakyat Malaysia shopping dekat sini.. Jadi tak nak buat korang tertipu sila bijak mengconvertkan duit Dong ke Ringgit dan duit Dong ke USD.  


Inside Cho Ben Thanh
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013

Kedai-kedai baju kurung (bukan di dalam Pasar Ben Thanh)pun sangat bijak memanipulasi kita dengan menggunakan wang ringgit dan duit Dong. At the begining aku pun tak tahu macam mana nak kira, tapi waktu dalam bus dari airport ke Ho Chi Minh City ni aku dengan along berjaya dapatkan formula mengira duit USD, DONG dan Ringgit.

Formula Currency.


USD -RM
RM-DONG
DONG-USD
1USD –RM3
RM3- 20 000 DONG
1USD- 20 000DONG

Contoh 1

Bila peniaga sebut 3 USD untuk harga sehelai baju, apa yang anda perlu buat. 
  1. Dalam otak kira harga ringgit  ,3 USD * 3 = RM9
  2. Dalam otak kira harga Dong pula? 3USD * 20 000 = 60 000 Dong
Jadi bila nak tawar menawar anda perlu tanya tiga harga : USD, RM dan Dong
Bila dia sebut harga sehelai baju ialah 3 USD, RM 7, 70 000 Dong. Jadi anda akan pilih untuk bayar guna which currency?? Mestilah guna ringgit sebab kurang seringgit dan lebih menguntungkan.

Contoh 2

Kali ni dia sebut pula harga Dong. Ha.. aku tahu ramai dah pening tengok nombor besar-besar kat belakang ni..start la pening .. Ada caranya, katakan harga untuk sekilo kopi dalam 200  000Dong  .. Contoh je ye, aku tak ingat sangat harga dia berapa sekilo. 
  1. USD: 200 000Dong / 20 000= 10 USD . Nak senang kira padam tiga kosong kat belakang tu.. 
  2. RM: 10 USD * 3 = RM30
Bila tanya harga, macam biasa tanya USD, RM dan Dong. Kalau dia sebut harga in USD 8, RM 20, dan 200 Dong.. Silah lah bayar dalam harga RM20 atau USD 8 . 

Jadi tips ialah setiap kali nak beli dapat dalam harga Dong bahagikan dengan 20 untuk dapat USD. Manakala dapat dalam harga USD darab dengan 3 untuk dapatkan harga Ringgit. 


p.s: Next ke mana kami pergi setalah masuk Cho Ben Thanh?

12/19/13

Ho Chi Minh City- Day 1 :Tan Son Nhat International Airport Saigon, Vietnam

Kita skip sekejap trip ke Sarawak 2013, kita terbang pula ke Ho Chi Minh City . Sebenarnya jarak antara trip Sarawak and trip ke Ho Chi Minh City tak lama pun, minggu ni terbang ke Sarawak, minggu depan pula terbang ke Ho Chi Minh City. amboi macam anak orang kaya pula ko. tiap-tiap minggu terbang!

Plan ke Sarawak tu mengejut, manakala plan ke Ho Chi Minh ni dah lama aku plan, jadi aku relaks-relaks la.. Sebabnya, ramai kot Orang Malaysia ke Ho Chi Minh dah buat review tempat tu. ..Jadi aku rasa relaks je la.. wahahhaha. 

Preparation for Ho Chi Minh City Trip:
  1. Flight ticket promo:
  2. Transportation : Bus and Kaki
  3. Hotel : Song Anh 324 Le Lai, District 1Ho Chi Minh CityVietnam
19 October 2013

Macam biasa kalau dah ticket promo flight mesti pagi buta la kan, dari rumah ke KL Central then naik Bus Merah (Air Asia ) ke LCCT Airport pada pukul 4 pagi. Sampai LCCT , cuma baggage drop sebab dah check-in di rumah beberapa hari sebelum. Alhamdulillah lepas solat subuh naik flight . Begins our Vietnam Journey! 


Trip kali ni aku, along, Mak Cik Odah (kawan parents aku) dan juga adik Mak Cik Odah ( Chek Su). Tapi sebenarnya aku banyak bergerak dengan along, sebab Mak Cik Odah and Chek Su tak berapa larat sangat nak jalan kaki.. Disebabkan aku and along jenis kedekut nak naik teksi, jadi kami banyak menggunakan kaki untuk round sekitar bandar Ho Chi Minh City.. Bila kami keluar Mak Cik Odah pula dengan aktiviti lain iaitu shopping di Ben Thant. Tu yang sampai dia risau sebab dah lewat malam baru kami balik.. Sorry ye Cik Odah ! Anak muda dua orang ni nakal sangat.. hehe I know you read my blog. heheh

Ho Chi Minh City  , Vietnam 2013

Sampai je Ho Chi Minh City, lepas amek luggage.. Kami keluar je pintu keluar terus belok kanan dan nampak sign board menunggu bus.  Betul-betul depan Burger King . Tunggu tak lama pun , sebab bus tu memang tunggu  penumpang . Dari situ ,naik bus no 152 untuk ke bandar Saigon @ Ho Chi Minh City. Bus tersebut akan berhenti  di Station Bus berhadapan dengan Pasar Ben Thant. Jangan risau ye, sebab tu last station, landmark nak tahu dah nak sampai akan nampak statue Kuda di roundabout.. Ramai yang turun kat situ.

Bus 125: Airport Tan Son Nhat to Bus Station Ben Thant
Photo Courtesy :  gjale.files 
Bayaran untuk naik bus 5.000 VND untuk orang dan 5.000 VND untuk beg. Pesanan penaja! Sila sediakan duit kecil dari Malaysia  atau beli air mineral atau apa-apa sahaja dekat airport terlebih dahulu . .Nanti bila dah naik bus, mereka tak akan pulangkan duit anda ya! Rugi je nanti.. 


Pesanana penaja ke 2! Tolong catat alamat atau jalan hotel yang korang stay. Susah nanti bila korang nak tanya area celah mana hotel yang anda stay. Alhamdulillah aku and along sempat print map dan alamat untuk ke hotel. 

Waktu sampai tu macam lost juga la sebab tak pasti which road nak lintas padahal dah print map.. Tanya seorang wanita tu dia macam tak reti nak cakap English, jadi bila dia duk bantai cakap Vietnam kita orang tak keep continue tanya la. Tapi dari jauh nampak dia berusaha nak tolong dengan cari orang yang boleh cakap English.Alhamdulillah, wanita tu jumpa sorang pak cik boleh cakap English. Pak Cik tu tanya kami nak pergi, cakap Le Lai terus dia tunjuk jalan depan. Argh .. Lega! Sebenarnya dari  Station Bus kami cuma perlu lintas jalan besar dah sampai ke Jalan Le Lai,  di seberang jalan terus along nampak Song Anh 3 Hotel.



View Larger Map
Laluan ke Hotel Song Anh 3 dari Station Bus.
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013.


Menjadi masalah, kami semua ni first time sampai Ho Chi Minh .. langsung lah tak ada pengalaman nak lintas jalan dekat sini, Cuak Takut semua ada sebab kami tak dapat lagi rentak nak melintas jalan disini.. Alhamdulillah, ada dua orang anak muda lelaki datang bantu kami lintas jalan.. Bersyukur sangat kot ada orang nak tolong., sorang bawak aku dengan along lintas jalan.. Sorang lagi bawa Mak Cik Odah dan Cik Su. Rakyat Vietnam memang baik hati nak tolong orang lintas jalan..

Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Le Lai, District 1
Lepas lintas  jalan besar , kena lintas satu lagi jalan untuk sampai ke Song Anh 3 Hotel. Tapi disebabkan dah tahu skill nak lintas ..Tak de la nak risau sangat,. Pentingnya, korang kena berani dan jangan teragak-agak.. Selain tu, kena slow and steady sebab orang sana , memang bawa slow . Jaranglah aku tengok accident kat sana.. Sampai Song Anh 3 Hotel, terus minta pekerja dia amekkan Cik Odah dan Cik Su yang masih di seberang jalan lagi. 

Song Anh Hotel 3
Ho Chi Minh City, Vietnam 2013
Le Lai, District 1

Oh yeah! Sebelum tiba Ho Chi Minh City, kami dah buat reservation dekat Agoda. Jadi memang confirm dapat bilik yang selesa. Nanti aku akan buat review pasal Song Anh 3 Hotel. Basically pekerja dia memang baik dan hospitaliti hotel ni pun bagus serta berpatutan harganya... :)

Tiba di hotel,rehat-rehat dan makan dahulu. Let's shopping!

p.s: To be continued.. 

12/4/13

Food Hunting at Kuching, Sarawak - Day 1 :Swee Kang Ice Kacang & Sotong Kangkung

Saat aku menulis entry ni aku rasa sangat.. arghh.. aku rindu nak rasa White Lady Swee Kang. tak pe kejap lagi aku nak buat anda semua meleleh air liur sambil membaca entry ni.wahahha. gelak kejam! Sekarang tengah lunch hour sambil makam mee hoon goreng bekal aku type benda ni.Motif sangat la ko pakai internet office.


Setelah pulang membeli Kek Lapis Sarawak, kami patah balik semula ke Waterfront. Actually kami  parking kereta depan Waterfront sahaja. Senang nanti nak pusing-pusing area Kuching. Sebelum tu sempat Kak Ima, whatsapp Along suruh pergi ke Swee Kang Ice Kacang dan try Whitelady. Dalam hati,kat mana lah Swee Kang tu??

Set GPS , terus jumpa Swee Kang Ice Kacang di Jalan Hj Taha. Berpusing-pusing jugalah kami, sebab tersalah jalan and landmark nampak Shell tapi tak jumpa. Tapi nasib kami baik, jumpa juga Jalan Hj Taha. Ingatkan kedai, rupanya bahagian depan rumah yang dijadikan gerai.

Address:
Swee Kang Ice Kacang
Jln Hj Taha (Lot 176, Ground Floor)
KuchingSarawak 93400.
Dihadapan Swee Kang Ice Kacang
Wajah gembira
Kuching Sarawak 2013


Sampai je dekat situ , terus order White Lady and ABC Special. Aku suka keadaan dan suasana di kedai Swee Kang ni sebab melambangkan keharmonian rakyat Malaysia. Kalau kat KL tak dapat suasana macam ni. Jadi apa rasa White Lady? Sedap, manis cukup nikmat and variety. hahaha. Apakah rasa itu? Anda kena cuba sendiri.

ABC Special dia standard macam ABC di Semenanjung, tapi boleh tahan sedap sebab cukup bahan  dan nikmat!.

Swee Kang Ice Kacang
Kuching, Sarawa 2013

White Lady
Swee Kang Ice Kacang
Kuching Sarawak

ABC
Swee Kang Ice Kacang
Kuching Sarawak

Kak Ima pesan juga mesti cuba Sotong Kangkung di Swee Kang. Kalau nak order, terus pergi ke Stall Sotong Kankung. Dari arah gate masuk ke Swee Kang tu boleh terus nampak Stall Sotong Kangkung tu. Jadi apa rasa Sotong Kangkung? Sotong yang direbus dengan kangkung dengan kuah. Kuah tu tak silap aku, kuah yong tau fu. Boleh tahan juga la, nak alas perut dipetang hari. wahhaha.
Stall hujung -Stall Sotong Kangkung
Swee Kang Ice Kacang
Kuching, Sarawak 2013
Sotong Kangkung dan Ice Kacang, with White Lady
Swee Kang Ice Kacang
Kuching, Sarawak 2013


Hari semakin gelap sebab dekat sini, malam dia cepat. Jadi kami pulang ke hotel dahulu untuk siap-siap sebab malam ni nak makan dekat tempat special. Dekat mana? Tunggu our next food hunting!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...