4/19/12

Bangkok, Thailand 2012 Part 6

Amboi nina, sampai Part 6. Macam kau duduk situ aje, detail sangat information. hahahha.. Sabar ya semua ini merupakan post terakhir untuk Bangkok Trip. Alhamdulillah , dah habis juga minah nie tulis.. hahahah

Continue back from Bangkok, Thailand 2012 Part 5

Dari BTS Mo Chit kami turun ke BTS Victory Monument.Lupa pula nak bagitahu, di BTS Mo Chit kami beli ticket One Day Pass- 120Baht = RM12.00. Seperti biasa sebab sangat menjimatkan. Keluar sahaja dari BTS Victory Monument kita akan dapat melihat Victory Monument. Aku pun tak faham sangat apa tujuan Thailand bina Victory Monument, padahal dia orang mana pernah kena jajah. Hurm.. Wondering .. 


Credit Picture by Kak Syahidah @Victory Monument
Credit Picture by Kak Syahidah @Victory Monument
Tapi apa yang menajubkan disini, anda akan dapat melihat jejantas yang terbesar, panjang dan bulat. Kagum sebentar, mungkin kerajaan mereka fikir akan kebajikan rakyat nak lalu lintas susah kalau di jalan raya. Maka mereka bina jejantas yang memudahkan rakyat.  Lupa pula kat Malaysia pun ada , jejantas dari KLCC ke Pavilion . Cuma disini memang gila besar lah.. Kami tak buat apa pun disini, cuma ambil gambar dari jejantas sahaja. Nak turun tak mampu wei, penat dah kami berjalan dengan keadaan panas tropika. Memang boleh dehydrated lah kat sini.


BIG Jejantas
Dari BTS Victory Monument, kami turun di BTS National Stadium untuk ke MBK Mall.. Lagi sekali kami jejak shopping mall tu.. Kalau dah bershopping mana puas, semalam survey.. Hari ni baru beli.. wahahaha. Beli sikit2 je barang sourvenier and t-shirt memandangkan trip kali ni trip budget... Seperti biasa,kalau di MBK Mall mestilah lama. Kami shopping dan juga menunaikan solat jama' Zohor dan Asar. Surau terletak di exit carpark 6A /6B.


Dah puas hati bershopping, kami naik semula BTS National Stadium dan turun ke BTS Sala Daeng...Kami turun di BTS Sala Daeng kerana berdekatan dengan King Rama VI Monumen. Hari ketiga kami di habiskan dengan melawat semua tugu yang berada di Bangkok. Sebab dah tak tahu nak pergi mana lagi. Memandangkan kami dah penat dan kelaparan, kami berehat di Lumpini Park yang berdekatan dengan King Rama VI Monumen. 

Credit Picture by Kak Syahidah @King Rama VI Monumen
Untuk pengetahuan semua, setiap pukul 6 petang. Rakyat Thailand akan  berdiri tegak di hadapan  King Rama VI Monumen sebagai tanda penghormatan. Station-station radio turut memasang lagu kebangsaan mereka. Tapi waktu aku sampai ni lebih kurang pukul 5petang, jadi kita orang decide lepak sekejap, makan-makan then terus balik. Tak yah tunggu ,btw, sementara nak tunggu pukul 6 ramai je datang bagi penghormatan kat tugu nie. 

Credit Picture by Kak Syahidah @King Rama VI Monumen
Credit Picture by Kak Syahidah @King Rama VI Monumen
Memandangkan pada malam tu, kami semua ingin berjumpa dengan Muhammad . Jadi kami decide untuk turun ke Ramkhamhaeng dan makan malam disana. So, kami pergi semula ke BTS Sala Daeng sebab nya kami dah beli ticket one day pass jadi kami perlu turun di BTS Phaya Thai untuk interchange with Airport Rail Link (SA City Line) dari situ straight terus turun Airport Rail Link Station Ramkhamhaeng. 

Ada perkara menarik berlaku di BTS Sala Daeng.. Memandangkan kami rasa tak puas hati dengan portion Pulut Mangga yang kami beli sebelum ni sikit sangat.. Jadi dalam hati, rasa naklah beli yang banyak. Tiba di laluan BTS Sala Daeng, ada night market disitu. Entah macam mana dari atas kami nampak ada kedai menjual Pulut Mangga. Dari atas kami sanggup turun semula semata-mata nak beli pulut mangga yang large portion. hahahha.. Yang bestnya, mak cik ni punya mangga untuk setiap bungkus adalah 1 setengah biji bersama dengan pulut yang banyak dan santan pelengkap rasa. Harga untuk satu bungkus 80Baht/RM8.00 . 
Credit Picture by Kak Syahidah @Pulut Mangga
Tiba di Station Ramkhamhaeng kami metunggu Muhammad dalam 20minit untuk bawa kami makan.Kami di bawa ke Kedai Steamboat Muslim yang terbesar di Bangkok.. Sangatlah murah,100Baht= RM10/seorang... Korang boleh rebus dan bakar makanan, then makan sampai kenyang... Tak kisah berapa lama korang dekat situ.. Tak silap aku ada jugalah 3jam kami melepak dekat situ.. Kedai Steamboat Muslim ni ada dua je dekat Bangkok, salah satu di Ramkhamhaeng. Aku pun tak tahu nama kedai ni in Thailand. Jadi janganlah korang tanya aku ya. Harap maaf ya, Muhammad ada sebut. Cuma aku ni lupa sikit nama dalam bahasa orang.. wahahah..

Credit Picture by Kak Syahidah @ Steamboat

Lebih kurang pukul 10.30 malam, baru kami keluar dari Kedai Steamboat tu.. Muhammad bawa kami ke Night Market Ramkhamhaeng. Waktu tu dah nak dekat 11 malam jugalah. Tapi ingat ya, most night market kat situ bukan macam Late Market kat Danau Kota tu. Dia orang akan siap kemas-kemas barang lebih kurang 10 lebih jadi waktu kita orang sampai semua barang dah siap packed. Tapi terpaksa juga cari beg, sebab barang untuk mak aku tak beli lagi. Matilah kami kalau tak beli barang untuk mak.. Nasib baik jumpa beg yang nak. Tapi seperti biasa, aku nampak baju cute, cantik dan murah .. Aku cuma pandang sahja tak beli.wahahaha.  Dah ada kat Malaysia baru menyesal.

Credit Picture by Kak Syahidah @ Steamboat
Pukul 11 malam kami tiba di Hotel Regent Ramkhamhaeng, dan mengucapkan terima kasih kepada Muhammad yang sudi teman kami makan untuk kali terakhir.Kesian dia , penat-penat kerja terpaksa layan kami semua ni... huhuu.. Malam tu kenalah tidur awal, memandangkan flight kami pukul 7pagi .Mana nak nyenyak tidor malam tu sebab kena bangun pukul 3pagi.

24/3/2012
Pukul 4pagi kami ambil teksi untuk ke Airport Suvarnabhumi. Patutnya , boleh sahaja kami naik dari  Station Ramkhamhaeng tapi train start pukul 6 pagi, jadi kami kenalah naik teksi .Tapi jangan risau ya, kalau teksi disini ada sahaja 24jam .Mereka tidak akan mengenakan sebarang charge tambahan bagasi, orang, dan had kelajuan. Dari Hotel Regent Ramkhamhaeng ke Airport Suvarnabhumi, tambang teksi ialah 89Baht = RM8.90 . 

Siap check-in dan security check, kami solat subuh di surau Airport Suvarnabhumi, Ya, ada surau yang lebih kurang sama besar seperti KLIA . Siap solat , lebih kurang sejam tunggu ke pukul 7pagi. Tiba masa kami mengucapkan SELAMAT TINGGAL BANGKOK. 

4/18/12

Bangkok, Thailand 2012 Part 5

Almost two weeks , without update. Quite busy with my mid term examination, presentation , project paper and camping for my skill Recreation 2. Yeah hectic life, but i get used to it. If i have a free time. I feel like.Is it true? I don't have any work to do today? hahaha.. yeah.. i almost forgot that i still not finish to write about my journey at Bangkok, Thailand 2012.

Yosh... jom continue semula to Bangkok , Thailand 2012 Part 5

23/3/2012

Hari ini merupakan hari ke tiga kami di Bangkok. Kami bangun agak lewat sedikit, mungkin kerana semalam kepenatan berjalan sampai pukul 11malam  . Hehehe .Pukul 8pagi baru turun untuk sarapan pagi, agak lambat tapi mujur rombongan sekolah semakin berkurangan mungkin mereka dah turun awal-awal untuk makan.Jadi dapatlah kami ambil makanan banyak-banyak...

9am kami ambil teksi depan jalan berhampiran dengan Hotel kami untuk ke Thailand Culture Center. Sebabnya dari Ramkhamhaeng ke Thailand Culture Centre menggunakan teksi lagi mudah, berbanding naik train  perlu tukar laluan MRT .At the begining, korang mesti fikir kalau Thailand Culture Centre mesti ada benda yang menarik. Macam Rumah Kebudayaan Melaka atau Rumah Kebudayaan di Sarawak, mesti ada tarian, art and culture.(Jangan fikir lebih-lebih) Punyalah jauh dari Ramkhamhaeng nak ke Thailand Culture Centre menaiki teksi, almost  890 Baht = RM8.90 . Bila dah sampai.. tak ada apa-apa.,yang hanya ada bangunan , tempat orang meeting..

Credit Picture : Kak Syahidah@ Thailand Culture Centre
Bila kita orang masuk situ pun semua orang pandang, even pakcik teksi pun ada rasa pelik waktu kita orang nak cakap pergi Thailand Culture Centre. Nama dah gempak habis weii... Sekali tak ada apa-apa.. Try juga cari information pasal Thailand Cultrure Centre before pergi, tapi tak ada satu website pun bagi review. Dah tak ada benda, kita orang pun keluar... OTW, jalan nampak gak matsalleh menuju ke Thailand Culture Centre. Nampak gayanya, dia pun kena tipu dengan "NAMA" gempak tempat tu... hahahha "TIPAH TERTIPU BANG.

Thailand Culture Centre
Dengan perasaan hampa menggunung tinggi kami membawa diri, dari Thailand Culture Center lintas jalan besar dan belok ke kanan untuk  ke MRT. Mula-mula kami tersesat juga, tak nampak langsung station MRT tu. Nampak budak sekolah, tanya mereka tapi tak faham apa. Mujur datang lagi seorang Hamba Allah datang tolong kami bagitahu arah jalan.. hehehe.. 

Dari MRT Thailand Culture Centre kami bercadang ke Chatuchak Market, jadi kami turun di MRT Chatuchak . Chatuchak Market merupakan 10 tempat yang wajib dilawati ketika berada di Thailand.Sebenarnya Chatuchak hanya dibuka pada hujung minggu. Memandangkan flight balik kami hari Sabtu, jadi kami redah aje pergi pada hari Jumaat ni.. Ada sahaja peniaga menjual barang -barang cenderamatadi jual disitu. Cuma, tak semua kedai buka. Tapi dapatlah juga kami beli barang untuk ahli keluarga. BTW, Chatuchak Market ni agak luas jadi kalau boleh sila ambil map di kaunter information atau kaunter parking takut pula korang lost. Tapi waktu kami nak ambil map, tetiba je ada kereta langgar booth kaunter parking . So keadaan agak kecoh-kecoh jadi kami batalkan niat sahaja nak ambil map.

Chatuchak Market Map - ambil gambar sahaja.

Lepas dah puas pusing-pusing Chatuchak Market dalam keadaan panas tu, kami berjalan pula ke Chatuchak Mall(JJ Mall). Tak jauh, sebab JJ Mall berada di sebelah Chatuchak Market. Berjalan kaki mengambil masa selama 10 minit sahaja.Sebab apa panggil JJ Mall sebab sebutan Chatuchak adalah Jatujak, tu jadi JJ Mall. Di situ , kami makan tengah hari. Lupa pula nak cerita, kebanyakan food court menggunakan system seperti" ticket touch n go" . Jadi sebelum kita beli makanan, pergi ke kaunter untuk beli ticket yang boleh topup duit. Kalau tak habis guna,kita boleh pulangkan balik ticket dan akan dapat duit lebihan semula. 

Credit Picture : Kak Syahidah @Operasi Pulut Mangga JJ Mall
Kami makan  makanan yang di tapau dari hotel dan bila nampak pulut mangga, apa lagi beli jelah pulut mangga. Sebenarnya misi kami ke Thailand di panggil "Operasi Pulut Mangga" Jadi pantang nampak pulut mangga kami mesti beli.. hahahaha... Lepas puas lunch dan round-round dalam JJ Mall. Kami menuju ke BTS Mo Chit, sebenarnya BTS Mo Chit berdekatan dengan MRT Chatuchak, cuma kena lintas jejantas sahaja. 

Nak tahu kami ke mana dari BTS Mo Chitt?? Tunggu...Tak leh tulis panjang-panjang. Korang juga penat nak baca. 
p/s: Padahal next post aje :P

Bangkok,Thailand 2012 Part 1- Hotel Regent Ramkhamhaeng
Bangkok,Thailand 2012 Part 2- BTS Station and Jim Thompson House

4/8/12

Thank You Cik Jejari Runcing

Hari semalam tengah sibuk dengan majlis akad nikah sepupu aku. Lepas habis majlis akad nikah, majlis walimatulurus. Tengah sibuk2 , tetiba hp HTC Mozart berbunyi , check-check ada new email. Terkejut gua tengok ada email comment from Elia -Jejari Runcing . Excited aku, sebab Elia ada janji nak datang semua blog yang comment dekat 1 of her post which is "Berholiday sambil Menerjah". Aku just comment la, sebab nampak dia tengah seronok bercuti. Aku ni memang pantang sikit nampak mereka yang bercuti mesti jealous.. hehehe.

Tak expect pula dia nak datang sebab, before this dia ada cakap dah dekat 160++ comment. Mati dia nak singgah setiap blog.. hahaha.. Apa-apa pun thank you so much Elia sudi datang/singgah/melihat/membaca/comment dalam blog Nina yang hanya blog picisan sahaja. (Tiru ayat Elia) hehehe...


From post :Mid Term Mood

p/s: Sorry busy lagi this week, lepas practical Recreation 2, i will continue back my travelling post. Sigh. Asyik berjanji nak tulis.. :(

4/2/12

Mid Term Mood

Source :Google
Harap maaf sekarang tengah mid term mood. Memandangkan hari esok ada paper English in Academic Writing (EAW), hari khamis ada dua paper , Signal and system , dan Software Testing.  Maka buat sementara waktu, saya menghentikan post mengenai travel trip to Bangkok, Thailand 2012 . Habis je mid- term confirm continue semula post travel trip Bangkok.

Hehehe, jangan lupa baca ye!

p/s: Please pray for me,agar saya boleh lakukan yang terbaik untuk exam kali ni. Amin
p/s: ada ke minat baca blog aku?  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...