1/30/15

New Year Away


Kemana? Hehehe..

1/14/15

Namsan Seoul Tower (Part 1), Winter Backpacking in South Korea Day 3

Namsan Seoul Tower by misznina17
Kasi up satu gambar dulu!
Lepas balik dari DMZ Tour tu kami balik hostel dulu, nak solat jamak Zohor Asar siap-siap nanti tak lah susah kan.. Then makan tengah hari dulu sebab pagi tadi sikit je makan.. Dah ler, lemak kami dah terbakar pagi tadi waktu naik dari Third Tunnel.. heheh. Sempat lagi kami beli Bungeoppang "Fish Bread" filled with read bean.. Sedap nye.. Jamu korang dengan gambar bawah ni ye.. Ada pakcik depan Hoehyeon Station jual ni, depan Exit 1.
Bungeoppang, "Fish Bread"


3pm,4 January 2014

Masih lagi pada hari ke-3, sebenarnya kalau nak bercerita mengenai Namsan Tower ni.. Aku rasa akak aku lagi sesuai sebab dia ada misi tersendiri apabila ke korea. Oh bukan misi menceri k-pop artist ye! Mati gua nanti kena bantai dengan k-pop fans..  Misi akak aku, misi berjumpa office-mate dia yang berasal dari Korea dan pernah bekerja di Malaysia.. Further boleh read from her blog, this "post".  Aku memang dah lama dengar nama kawan dia ni dari dulu lagi, cuma tak berkesempatan nak berjumpa.. 

Well, kawan akak aku pun dah jadi macam kawan aku juga, sebab aku selalu hang-out dengan dia.. Cut the story, nama Korean girl ni is Ahran Yoo. Tapi aku pangil dia Kak Ahran. Oh sweet.. Unnie Ahran..

Macam mana nak ke Namsan Seoul Tower?

Banyak cara nak ke Namsan Tower ni, boleh "baca disini " atau "ini".Tapi guide yang aku bagi ni ikut cara aku ye.. Sebab aku rasa ni paling senang nak ke Namsan Seoul Tower, kalau korang rasa ada cara lain. Terpulanglah ye...  Refer peta bawah ni Jarak Namdaemun Guest House dengn Namsan Tower sangat dekat 17 min walking kata dia, aku rasa 10 min walking je.


Jarak Namdaemun Guest House ke Namsan Park.
Click for large image

  1. Dari Namdaemun Guest House/ Hyeohyeon Station. Cari exit 3 Namsan Tunnel
  2. Since kami dari Namdaemun Guest House,untuk ke Namsan Tunnel, kami lalu laluan celah-celah kedai .. Sebenarnya aku dengan Kak Syam main ikut rasa hati dan logic akal yang lain ikut, sebab memang boleh nampak dari hostel untuk ke Namsan Tower
  3. Nampak ada terowong laluan bawah tanah, turun ke terowong untuk menyeberang jalan highway.  
    Keluar dari Namsan Tunnel, naampak laluan ke Horizontal Lift
    Namsan Seoul Tower by misznina17
4. Jalan sikit lagi,dah nampak horizontal lift dan tugu (seperti di bawah) untuk ke cable car ticket counter. 



Cable Car.

Ada beberapa cara lagi kalau nak sampai ke Namsan Tower lepas naik horizontal lift ni. Sama ada naik cable car atau jalan kaki.. krik.. krik.. Confirmlah orang pemalas macam kami tak nak pecahkan lemak kan.. Jadi end-up kami beli Cable Car ticket return untuk ke atas. FYI, Cable Car ni tak termasuk dengan sky deck ye.. Kalau nak naik sky deck, beli ticket lain pula. 

[Cable Car]
- Operating hours: 10:00-23:00
- Fare:
Individuals (return ticket): Adults 8,500 won / Children 5,500 won
Individuals (one-way ticket): Adults 6,000 won / Children 3,500 won 
Groups (return ticket): Adults 7,000 won / Children 4,500 won 
Groups (one-way ticket): Adults 5,000 won / Children 3,000 won

Nak tunggu untuk cable car memang lama, maklum le masing-masing tunggu untuk Sunset view. Dekat sejam lebihlah kami beratur, muka dah bosan nak beratur. Sebelum kami gerak ke Namsan Tower, sempat bagitahu dia kami dah gerak .. Tapi lepas tu dah tak ada internet,jadi tak dapat nak bagitahu dia yang kami beratur lama untuk naik cable car... Kesian dia ,mula-mula tunggu kami kat luar. Sebab lama tunggu and dah kesejukkan dia masuk dalam.. 


Punyalah lama beratur baru lah dapat naik, waktu kami naik ni memang dah nak dekat sunset.. Walau berhimpit dalam cable car, berjaya juga la ambil gambar.. haha .. Eventhough, not a best view tapi SubahanAllah cantiknya matahari bila nak terbenam..
Cable Car view
Namsan Seoul Tower, Seoul
p.s: Berjayakah kami berjumpa dengan Kak Ahran?? Bersambung next story, hehehe.. 
p.s.s: Siapa tak faham explanation aku cara nak ke Namsan Tower, sila angkat tangan..eh bukan.. drop message.. Nanti aku boleh update entry ni.. hehe
p.s.s.s: Aku dapat tengok juga Sunset dari Namsan Seoul Tower.. hehehe.. Nanti aku upload satu gambar..

1/13/15

DMZ Tour (Korean Demilitarized Zone) -Part 2:Winter Backpacking in South Korea Day 3

3 Big incident. Allah sahaja tahu, setiap kali mendengar berita yang sedih. Meruntun jiwa kami. As a frequent flyer, we do understand the  feeling of their family members.  Pray for QZ8501.

Continue from DMZ Tour Part 1 ,click here kalau terlepas nak baca. 

Sebelum aku bercerita panjang lebar. DMZ Tour aku cuma cover beberapa tempat sahaja. Ada satu tempat tak boleh masuk, sebab minggu sebelumnya ada conflict sikit, ada spy masuk . Macam tu lah ceritanya, aku pun tak mendengar sangat kantoi..Jadi ada certain place je dapat pergi. Dah macam cerita Mission Impossible pula.wahhaha. Bawah list place yang kami lawat ketika DMZ Tour
  1. Imjingak Park
  2. DMZ Theather/Exhibition Hall 
  3. Third Infiltration Tunnel
  4. Dora Observatory
  5. Dorasan Station 
  6. Ginseng Center City Hall ( Area Seoul) 
Imjingak Park

Aku dah tulis mengenaik Imjingak Park di DMZ Tour Part 1, click "here". Tak banyak aktiviti boleh dilakukan ketika musim winter. Ramai yang hibernate satu tempat dari berjalan sekitar kawasan Imjingak Park. Disini juga tempat untuk beli ticket dan kawasan rehat sebelum bergerak lagi jauh ke kawasan DMZ. 

 Imjingak Park,DMZ Tour by Misznina17
DMZ Theather/Exhibition Hall 

A museum dedicated to promoting tourism in the Demilitarized Zone (DMZ) opened its doors to the public on August 14, 2009. The DMZ, an area running between the borders of the two Koreas in which all military activity is forbidden, was established in 1953 during the Armistice Agreement, signed at the border village of Panmunjeom, otherwise known as a Joint Security Area. Despite the painful history that led to the creation of the DMZ, the DMZ museum now stands as a symbol of peace, contemporary efforts to mend the damages wrought by Korea’s tumultuous history, and even ecological preservation.
DMZ Theather/Exhibition , DMZ Tour by Misznina17

The DMZ Museum is comprised of four thematic exhibition halls, a special exhibition room, a theatre, and other facilities. The theatre screens 3-D movies about the Korean War, including one film that takes the audience back in time to the signing of the armistice and the creation of the DMZ (8 minutes). The theater also features a documentary on the ecology of the DMZ (7 minutes). The Special Exhibition Hall displays photographs and other materials regarding rare species found within the DMZ.


The efforts of reunification
DMZ Theather/Exhibition , DMZ Tour by Misznina17

While holding the tragic vestiges of the Cold War within its halls, The DMZ Museum is committed to a message of peace. Ironically, the military buffer zone, where civilian entry has been forbidden for more than half a century, has become a bastion of ecological diversity, containing various rare species of animals and plants. The museum showcases the transformation of the DMZ itself into a symbol of hope, peace, and natural revival


Source: Visit Korea

Setelah menonton 3-D movies , yang lebih banyak bercerita mengenai Korean War dan keindahan kawasan DMZ.. Sebenarnya bila mereka bercerita mengenai reunification, rakyat Korea Selatan yang muda ni tak berapa agree sangat sebab dia orang kata sana miskin. Mungkin mereka terpaksa habiskan banyak duit untuk memajukan Korea Utara. Sesetengah tu kata, mereka dah tiada keluarga disana. Jadi tak perlu lagi for reunification. 
Hehehe. Ini antara temubual kami bersama rakyat Korea Selatan sendiri ya..

DMZ Theather/Exhibition , DMZ Tour by Misznina17


Third Infiltration Tunnel

Nak tunjuk gambar dari kamera kami sendiri susah la sikit ya  sebab Third Infiltration Tunnel tak dibenarkan mengambil gambar. Kenapa di panggil third tunnel? Sebab ini adalah tunnel yang ketiga dijumpai oleh askar Korea Selatan. Mereka hanya buka 500 m sahaja untuk tatapan pelancong. Selebihnya, dibawah jagaan askar Korea Selatan.

Only 44 kilometers from Seoul (less than an hour's drive), the third tunnel was discovered in October 1978. Almost identical in structure to Tunnel 2, the 1.635 kilometer-long tunnel is 1.95 meters high and 2.1 meters wide. It penetrates 435 meters south of the Military Demarcation Line at a point 4 kilometers south of Panmunjeom, running through bedrock at a depth of about 73 meters below ground. Capable of moving a full division (plus their weapons) per hour, it was evidently designed for a surprise attack on Seoul. This tunnel is only 2 kilometers from a key outpost defending the Munsan corridor leading to Seoul.



Apa yang best disini.. Sesiapa yang rendah dan cute-cute macam kami memang sangat beruntung. Sebab apa??!! Sebab tunnel ni sangat rendah, lebih kurang 155cm/160cm je ketinggian dia.. Jadi kita, ni yang comel cute ni jalan selamba sahaja.. Sepanjang jalan, mat salleh duk cakap "You are so lucky, you are so lucky.. Yes! Hahahha" Itulah kelebihan orang comel.. waahha.. 

Sebenarnya, terowong dalam Third Infiltration ni tak lah mencabar sangat bagi aku.. cewahh.. Sebab Chu Chi Tunnel lagi mencabar, sampai pihak mereka terpaksa gali besar sikit sebab mat salleh nak masuk tak muat..Boleh refer this "post" mengenai Chu Chi Tunnel.. hehehe. Apa-apa pun aku dapat bayangkan macam mana penat pihak Korea Utara nak gali terowong ni, sebab terowong ni berair sedikit.. 

Third Infiltration Tunnel
Source:  lifeinkorea.com
Bila dah sampai hujung Third Infiltration Tunnel ni, kami nampak ada askar Korea Selatan tengah guard menjaga pintu. Nak tergelak pun ada bila Daniella duk pergi Hi.. Hi mamat korea tu.. hehe. 

FYI, sebelum nak turun ke arah terowong ni.. Kita terpaksa turun laluan bukit lebih kurang 45 darjah.. Nak turun memang lah rasa berbangga sebab laju je.. Tapi bila nak naik balik keluar, terbakar kau punya kalori .. Termengah-mengah juga nak berjalan naik. Tapi akak-akak aku ni semua maintain muka dia orang depan Yuan Ming. hehehe


Dora Observatory

Gerak dari Third Infiltration Tunnel kami ke Dora Observatory. Disini kita dapat lihat North Korea dari jauh, menggunakan teropong yang disediakan.Tapi kena bayar 500 won. Sebenarnya tak banyak sangat dapat lihat, sebab nampak gunung ganang dan bangunan-bangunan rumah.. Orang?? Tak nampak.. 

Tapi disini memang kena ikut arahan army,  ada border line untuk mengambil gambar.. Kita tak boleh main selamba-selamba nak ambil gambar guna  DSLR dari arah tepi sebab orang North Korea fikir yang kita ni duk pegang riffle/M16. Bukannye DSLR. 
Karang tak pasal-pasal pula kena tembak.. Gambar bawah ni pun sebenarnya ambil dari jarak jauh.. 
From Left: Kak Murni, Daniella, Along, Kak Syam, Yuan Ming
Lain sibuk teropong North Korea. Mereka sibuk bergambar.
Dora Observatory, DMZ Tour by Misznina17
Dora observatory pun boleh nampaklah slogan dan kata-kata mereka ke areah unification. Susah nak cakap kan, kalau sorang nak sorang tak nak bergabung. It takes two for tango. cewahhh. 

Dora Observatory, DMZ Tour by Misznina17

Dorasan Station 

Kemudian kami bergerak ke Dorasan Station, waktu naik bus seperti biasa our group paling last sekali naik bus. hahha. Muka orang-orang China bengang je.. wakakakka.. 

Untuk pengetahuan semua Dorasan Station ni dah buka kepada umum dari Seoul. Boleh refer to "this blog ". Tapi waktu kami pergi belum lagi buka.. Jadi tak dapat lah merasa naik train sampai ke Dorasan Station. 

Kenapa Dorasan Station penting? Sebab Dorasan Station merupakan station terakhir sebelum ke Pyeongyang. Mana pernah naik train dari Busan, tak kisahlah naik Mugunghwa atau KTX pasti tahu betapa pentingnya train dalam kehidupan rakyat Korea. Jadi bagi merialisasikan impian rakyat Korea untuk travel dari Korea ke Europe. Unification je dapat menunaikan impian mereka, sebab jalan ke area kawasan Siberia akan dibuka.. Kos ke Europe pun boleh jadi murah.. Yeahh!!!
Dorasan Station to Pyeongyang
DMZ Tour by Misznina17
Tapi ni cuma angan-angan je lah kan.. Entahlah, dapat jadi kenyataan ke tidak, kita pun tak tahu. Tunggu la 10 tahun akan datang manaa tahu tetiba ada update pasal benda ni. Disini juga ada sediakan Dorasan Station Stamp dan PyeongYang Immigration Entrance Approval Stamp. Jadi chop lah dekat ticket, jangan pula korang buat dekat Passport. Karang tak pasal , tak boleh keluar dari South Korea. 
Dorasan Station Chop
PyeongYang Immigration Entrance Approval Chop
DMZ Tour by Misznina17


Dorasan Station, DMZ Tour
Dorasan Station merupakan destinasi terakhir kami di area DMZ Tour. Seperti yang dikatan Mr. Han dia tak dapat bawa ke bridge sebab ada spy kena tangkap last week. hahaha. Dah macam cerita spy je kami.. Pulang dari DMZ Tour mata memang dah penat sampai terlelap.. Sebelum sempat la kami menikmati pemandangan terakhir North Korea dari kejauhan.. 


Army, DMZ Tour

Tapi sebelum dia hantar kami ke hostel, dia sempat singgah Ginseng Center City Hall .. Mendengarlah kami minah korea tahu cakap bahasa melayu pasal ginseng. Nasib baik kami ni semua tegar, dalam 15 min dia pung-pang-pung-pang cakap. Non of us!! nak beli.. Alah biasalah , kalau amek tour package ni mereka memang wajib bawa ke tempat tourism.. Lepas tu bawa pula ke tempat cosmetic, kat sini dengar pula Emma Maembong bercakap.. Memang sebiji minah korea ni macam emma maembong, lupa pula nak amek gambar.. The End.. Non of us! beli barang dia.. hahaha..

Maaf la, hati kami ni tabah suka barang murah.. Kemudia Mr. Han drop kami di area Nandaemun berhampiran dengan hostel kami.. Fuh lega.. akhirnya berjaya juga tulis pasal DMZ Tour. Tapi nak lagi sedap, baik korang bacak Kak Kiah punya story.. Lagi best.. Aku ni versi pemalas sikit.. Apa-apa untuk mereka minat spy, army dan North Korea. you should join this trip!

1/8/15

Saya Rindu..

Saya rindu nak travel lagi. hwarghhhhhhhhhhhhhhh

Bila nak habis type pasal

1. South Korea
2. Japan
3. Surabaya
4. Thailand.
5. Singapore.

Bila.. bila.. bila.. cik nina? Eh not anymore cik. puan.. hahahhaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...