3/27/14

5 Perkara Sebelum 5 Perkara

Source : Hidup Yang Damai


Dari Ibnu ‘Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ : شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَ صِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَ غِنَاكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَ فَرَاغَكَ قَبْلَ شَغْلِكَ وَ حَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ

“Manfaatkan lima perkara sebelum lima perkara :

Waktu mudamu sebelum datang waktu tuamu,
Waktu sehatmu sebelum datang waktu sakitmu,
Masa kayamu sebelum datang masa kefakiranmu,
Masa luangmu sebelum datang masa sibukmu,
Hidupmu sebelum datang kematianmu.”


(HR. Al Hakim dalam Al Mustadroknya, dikatakan oleh Adz Dzahabiy dalam At Talkhish berdasarkan syarat Bukhari-Muslim. Hadits ini dikatakan shohih oleh Syaikh Al Albani dalam Al Jami’ Ash Shogir)

Pesanan untuk diriku ini juga.

-Zaman university is totally different , dari zaman bekerja. Sila hargai masa lapang anda.
Maaf kerana tak dapat update blog. Isnin - jumaat sebok sangat bekerja.. Sabtu ahad belajar memandu dan uruskan hal-hal yang sangat penting.

-Daoakan agar aku diberi kekuatan.. insyaaAllah.. amin 

3/10/14

Winter Backpacking in South Korea Day 1: 1001 Malam Mugunghwa Train, Korail

Aku tahu ,tak ramai yang nak naik Mugunghwa Train sebab 3rd class economy train.. Tapi sebenarnya Mugunghwa Train ni selesa dan besar kerusinya.. Korang boleh baring dan tidor nyenyak.. Seriously aku tak tipu... Dari awal lagi aku dengan along kata, kalau nak jimat duit hotel, kami memang kena naik Mugunghwa Train..

Aku rasa hijabista tak de nyer nak naik Mugunghwa ni.. Hanya yang tabah sahaja mampu.. wahahha. :P

Mugunghwa Train ni dia punya tahap kepanasan sampai aku punya kasut jadi mengecut. Aku galakkan banyakkan minum air dalam train ni, kalau tak minum boleh dehydrated korang waktu dalam train..Sepanjang perjalanan akan ada sahaja  pengumuman untuk next station. Jadi kita akan sentiasa alert. Tapi jangan risau, sebab Seoul Station merupakan station terakhir untuk Mugunghwa Train. Perjalanan dari Busan ke Seoul selama 5jam 20 minit.


Mugunghwa Train
South Korea 2014

Memandangkan kami 5 orang, jadi Kak Syam terpaksa duduk sorang. Mula-mula aku offer la dia duduk sebelah along.. Tapi dia kata takpe, dia okay duduk sorang.. Rupanya ada udang disebalik batu.. Orang yang duduk sebelah dia tu handsome.. Hehehe. Tapi mamat tu tak sampai satu station dah turun.. hahaha... 

Dah turun Mamat Korea yang Handsome, di ganti pula dengan Mamat Korea Disaster.. Tapi aku rasa ada sebab kenapa Allah uji kami dengan Mamat Korea Disaster ni, tapi bagi kami ianya satu pengalaman yang sangat berharga.. 

Mamat Korea Disaster sedang berjalan ke arah seat sebelah Kak Syam yang kosong.. Belum sempat dia duduk lagi , satu soalan yang buat Kak Syam terkedu..

"Why you cover?".. style korea tak reti cakap english sambil refer to tudung Kak Syam.. 

Dah sudah, ni payah.. Mamat ni tak faham English, kami pula tak faham Korea.. pengsan nak menjawab.. Aku tengok Kak Syam perlukan bantuan, mujurlah aku sempat download kat phone apps bahasa korea.. Ada satu ayat dalam apps tu bagitahu , "saya tak faham apa awak cakap" dalam bahasa Korea.. Tapi mamat ni nampak beria sangat nak tahu pasal Islam..Dia kata dia baru tahu pasal agama Islam, sebab dia baru convert agama lain... 

Korang tahu lah kan style orang korea cakap macam mana, style yang kuat-kuat tu dan macam nak keluarkan kahak... hahaha.. Jadi bising lah juga waktu dia bersemangat tanya  pasal Islam.. kenapa kami semua kena pakai tudung.. Disebabkan suara dia yang agak kuat, mak cik belakang aku complain dekat Conductor ticket train..

Conductor tu minta lah Mamat Korea Disaster ni slow dia punya voice... Yelah dah malam, semua orang nak tidor..Tapi dia ni memang eager sangat nak tahu pasal Islam.. Sampai dua kali Conductor tu datang minta dia slowkan voice..

Conductor tu sempat tanya Kak Syam.. "Where you want to go?" Kak Syam jawab "Seoul Station".. Gelak je conductor tu dekat Kak Syam.. Yelah, lagi 5 jam lagi baru sampai Seoul.. Maksudnya selama 5jam kemungkinan mamat ni akan bercakap non-stop.. Tapi korang nak tahu pukul berapa kami baru boleh tidor? Dekat pukul 2 pagi baru boleh.. hahahha.. Selepas kak syam , kata dia nak tidor.. Baru lah mamat tu diam.. 


Ticket Conductor
Mugunghwa Train
South Korea 2014

Lagi dua/tiga station nak sampai Seoul , baru kami terjaga.. Memang malam tu kami tak dapat nak tidor sangat sebab risau dan takut Kak Syam kena kacau lagi ke.. hehe.. Waktu Kak Syam terjaga, sempat lagi dia ucap "Good Morning " dekat Kak Syam.. huhuhu.. dah macam drama kekasih korea aku tengok :P

Inside the train
Mugunghwa Train
South Korea 2014

Sebelum sampai ke Seoul dia cakap, sorry sebab kacau kami malam tu. Sampai tak boleh tidor.. Then, dia kata dia sedih sangat sebab tak dapat nak communicate dengan kami sangat.. Sambil ambil air liur dan buat-buat nagis dekat mata.. Then ketuk-ketuk dada.. Memang style korean bila sedih.. hahahha .. Tapi kerana ramah-tamah Kak Syam melayan dia.. Kami dapat chocolate wafer dan Orange Juice and Apple Juice.. ngeee.. Pemurah betul orang korea.. Alhamdulillah rezeki kami...


Rezeki di pagi hari
Mugunghwa Train
South Korea 2014

Alhamdulillah kami tiba di Seoul Station lebih kurang pukul 4.40 pagi..  Sampai di Seoul Station.. Perut kami memang perlu diisi.. Nasib baik subuh lambat lagi.. Jadi kami makan dahulu Wild Shrimp Burger di Lotteria... Next, kami ada misi tersendiri.. Nak tahu ke mana? Tunggu.

Update: Train Mugunghwa ni rasa panas sebab kami pergi musim Sejuk/Winter. Untuk mengelakkan kami kesejukkan dan demi keselesaan pengguna. Mereka pasang heater .. Sediakan air masak dan tanggal winter coat anda, pakai sweater biasa sahaja. Kalau pergi musim lain, suhu dalam Mugunghwa train ni juga akan berubah ye. hehe
Note: Aku doakan semoga Allah memberi hidayah kepada Mamat Korea Disaster tu.. amin...
Note 2: #PrayForMH370

3/9/14

Winter Backpacking in South Korea Day 1: Gupo Station

Pulang dari Korea ramai yang tanya aku.. "Dari Busan ke Seoul , you naik apa? Flight? Naik KTX? Speed train?". Jawapan aku sambil tersenyum. "I nak jimat duit hotel, jadi dari Busan ke Seoul i pergi waktu malam,and naik train paling murah sekali di Korea - Mugunghwa Train .. So, i can spend the whole night dalam train , tidor, save budget"...

Continue from Gimhae International Airport, Busan..

Selesai solat maghrib isyak di Exchange Room, Gimhae International Airport.. Kami siap sedia pakai baju sejuk dan baru bawa keluar glove .. Keluar dari Gimhae Airport, kami naik LRT.. Tujuan kali ini ialah Gupo Station... Merujuk kata Chawanna, naik dari Gupo Station adalah lebih cepat berbanding Busan Station. Memang betulpun , sebab Gupo Station ke Seoul Station harga dalam RM80 lebih kurang 26000 won.  Murah sikit dan cepat dalam beberapa minit ... Berbanding Busan Station ke Seoul Station... Kami booking sebulan sebelum di Website Korail.

Aku umpamakan dekat kakak-kakak yang join trip ni, sebab apa kita pilih Gupo Station.. Macam dari KLIA turun ke KL dah jauh.. Jadi KLIA better turun Nilai kalau nak ke Singapore.. ada faham perumpamaan aku? hahah


Busan Subway Map
Click for large image
Source: Google


Dari Gimhae International Airport  naik Busan Gimhae Light Rail Transit, interchange di Daejeo untuk ke Gupo Station. Busan Subway Map ni senang sebenarnya nak baca, sebab lebih kurang macam dekat KL.. Sekali tengok aku rasa korang semua boleh faham.. Anda boleh juga gunakan T-Money disni yeah :)


Gupo Station
Busan, South Korea 2014

Dah sampai Gupo Station,di kaunter ticket bagitahu  sahaja reservation number.. Untuk tukar ticket Mugunghwa Train ni, cuma perlukan passport  orang yang buat reservation sahaja .. Macam kami kakak aku lah yang kena beratur..Alhamdulillah senang dan tak ada masalah.. 


Tugu di hadapan Gupo Staion
Busan, South Korea 2014
Dah dapat ticket kami semua blur tak tahu nak buat apa.. Baru pukul 8 lebih, train kami pukul 11.40 malam...Sebenarnya kami saje pergi awal sebab tak tahu rentak dan brapa jauh Gupo Station dari Gimhae Airport.. End up apa kami buat waktu sejuk di Gupo Station?

Melepak je lah kami sepanjang malam tu.. Kami main internet yang super laju.. Pergi keluar sekejap ambil gambar .. Tengok Couple Korea bergaduh depan Gupo Station.. Aku rasa waktu tu dah macam berada dalam Drama Korea je.. hahahah...Disebabkan luar terlampau sejuk, kami masuk balik dan duduk belah atas pula.. Tak sangguplah duduk bawah sebab setiap kali pintu entrance terbuka boleh rasa kesejukkan angin winter..burrrrrzzzzz.. sejuk.


Bergambar di taman hadapan Gupo Station
Gupo Station
Busan, South Korea 2014
Dah naik atas tu ,kami berlima dah macam artis pula dah ..Center of Attraction! wahahah Ada seoarang pak cik tua tu sanggup tawaf beg-beg kami sambil mengira orang.. hahah.. Lepas tu datang pula ahjushi dan anaknya bercakap dengan kami.. Walaupun dah macam ayam dan itik kami berborak.. Entah kenapa aku rasa happy, ada someone care about us.. 


Mereka berjimba, aku penjaga beg
Gupo Station
Busan, South Korea 2014

Ahjushi ni berborak la tanya kami dari mana.. Kami cakaplah dari Malaysia, di sebutnya Indonesia.. 10 kali sebut Malaysia, sepuluh kali dia sebut Indonesia.. Akhirnya kita orang give up nak betulkan negara kami.. wahahaha.. Dah asyik melayan bercakap macam-macam cerita keluar walaupun cara kami bercakap macam ayam dengan itik sahaja.. Penat pula aku, jadi pergi tandas dia.. Mak aihhh sejuk beku aku sebab air dia sejuk.. x de air panas.. hahaha.. Naik atas balik aku tengok akak-akak aku semua tu tengah seronok minum coffee tin panas.. Aku tanya dari mana dapat? Dari Ahjushi dan anak dia.. Dia orang belanja.. see.. next time kalau ramah tamah dapat air..
Ahjushi dan kami. Anak dia ambil gambar.
Gupo Station
Busan, South Korea 2014

Setelah tunggu selama 3jam lebih. Akhirnya train kami sampai, waktu turun tu Ahjushi tunjuk lagi dekat mana kami nak kena beratur.. Betap concern nye dia dekat kami.. lucky!. Tapi waktu turun tu entah brapa degree pun aku tak tahu.. Serious sejuk giler! Macam -5 degree aje aku rasa ... Dah naik train, alhamdulillah rasa panas kembali..

Maka bermulalah pengembaraan Mugunghwa Train kami.. to be continued

#PrayForMH370

#PrayforMH370


Sama-sama kita berdoa semoga Allah memudahkan urusan mereka mencari MH370.. amin #PrayForMH370.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...