8/30/12

Rantau Panjang, Kelantan, Malaysia - Part 2

Pada asalnya, aku nak tulis mengenai pantai yang berdekatan dengan rumah mak angkat aku. Tapi bila mengenangkan keadaan pantai yang banyak sangat sampah, aku rasa malas nak review tempat tu. Padahal tempat tu cantik dan sesuai main layang-layang dekat situ. Okay back to Rantau Panjang.

15/7/2012

Rantau Panjang  terkenal dengan Zon Bebas Cukai (click untuk melihat map). Rantau Panjang merupakan sebuah pekan yang bersempadan antara Malaysia dan Thailand yang terletak di utara negeri Kelantan. Ia berada 39 kilometer di barat daya bandar Kota Bharu dan terletak berhampiran dengan Sungai Golok, Thailand. Tak payah aku cerita panjang-panjang.  Kalau dah Zon Bebas Cukai mestilah tempat shopping. 


Toilet at Rantau Panjang

Aku suka singgah toilet yang ada tulisan Thailand ni. Suka betol kalau kawasan oversea nie. Padahal sempadan aje.wahaha. Quality tandas. errkk. Just Ok.  2/10. Kalau dah tak tahan boleh singgah.


Kalau shopping sini kena pandai "kechek Klate". Ni orang kelantan sendiri cakap, sebabnya peniaga kat sini akan bagi murah kalau tahu korang dari negeri mereka. Berusaha sedaya upaya aku untuk kechek klate. Nasib baik mok cik tu bagi aku murah, kalau tak nagis aku depan kedai dia. 

Selain itu, korang kena pandai bodek mok cik tu. Contoh :" Mok cik nampak lawa hari ni deh". Kalau korang kaki bodek elok mengamalkannya di sini. Hahaha. Aku ni yang tak reti nampak kaku apabila ingin membodek mok cik tersebut. Akhirnya, aku dapat tawar sedikit.

Dekat sini, anda boleh beli tudung dengan harga yang murah (murah sikit la dari KL). Nasib dapat belikan tudung untuk adik beradik perempuan dengan mak. Kain Pelikat Gajah Duduk pun dapat murah dari beli di Indonesia . wahaha. Jangan lupa keropok keping ikan parang, RM10/1 kilo (sampai sekarang tak habis goreng) .Bagi yang minat beli baju kaftan, kain blouse boleh juga dapat dengan harga yang murah. Try cari fridge magnet ,satu kompleks aku pusing tapi tak jumpa. Kalau orang kerja , syok la kot shopping sini. Aku ni bawa cuma RM150 tahu-tahu je duit aku tinggal RM10! erkkk.. student la katakan.

Memandangkan waktu shopping yang diberikan cuma 1jam lebih (tak puas aku) . Punyalah laju aku round, boleh menang record shopping terpantas. Nasib aku tak ada lama dekat situ, kalau tak habis lagi berapa ratus entah. hahah

Tapi yang pastinya kalau anda shopping disini, sila nikmati "Baba Ice Cream".Terbaik dari ladang. huhu. Ada cincau, pulut, roti, jagung, susu, choclate (macam-macam ada). Harga untuk 1 /RM2. Adik aku kata dah macam baskin robbin. (hyperbola)



"Baba Ice Cream"

Bahan-bahan Ice Cream Baba

p/s: Siapa cakap melancong dalam negara tak best? haha. Majulah negara untuk rakyat. wahaha

8/29/12

Maaf+ Ikhlas + Lupa


From : www.terfaktab.com



8/28/12

Pengkalan Kubor, Kelantan, Malaysia

Ingat tak, waktu aku tulis Winter at Busselton Jetty, Australia 2012- Part 10, aku ada inform yang aku baru balik dari sebuah negeri di Malaysia. Memandangkan aku ada mood nak update dan setelah mendapat keizinan dari Encik Adnan Khafiz (kawan aku der) untuk menggunakan gambar dia. Baru la aku ada semangat nak update.. hahah.

Al-kisah mengenai trip ke Pengkalan Kubor , Kelantan sebenarnya tak di rancang pun. Tak ada dalam tentatif plan aku pun, 2 jam sebelum nak bergerak Kak Min msg aku untuk join" Program Anak Angkat di Kelantan - Mahabbah in Kelantan". Memandangkan minggu itu agak free, terus aku reply yes nak ikut. Bab berjalan aku memang nombor wahid. Pantang orang ajak jalan, padahal pergi sebab program universiti.Tergopoh-gapah la aku kemas barang. Program Anak Angkat dan Motivasi di Kelantan pada 13/7/2012- 15/7/2012. Dekat blog ni aku tak ada la nak cerita pasal apa aktiviti aku sepanjang program, tp aku nak tunjuk tempat-tempat menarik yang aku pergi di Kelantan, Malaysia.

13/7/2012

Tempat pertama yang kami pergi, ialah Kilang Ikan Masin dan Keropok Lekor di Kg. Geting ,Pengkalan Kubor, Kelantan . Kilang ni berdekatan dengan Jetty Boat Nelayan. Seriously, tempat ni nice untuk shooting. nice for shooting? haha  Selain itu, kalau nak beli terus ikan masin dan keropok lekor pun boleh. Kalau anda ingin mendekati kehidupan para nelayan aku sarankan korang datang sini. Tapi tahan ler bau ikan masin. hehehe.

Bot Nelayan by Adnan Khafiz


Guys at Jetty Boat Nelayan by  Adnan Khafiz

Girls at  Jetty Boat Nelayan by  Adnan Khafiz

Cantikkan? Warna-warni ditambah dengan kami yang menghiasi keindahan gambar di atas. . Hahaha.

Ikan Masin by  Adnan Khafiz
Selain kita dapat melihat cara pemprosesan ikan masin, dapat juga kita melihat cara pemprosesan keropok lekor. Time tu, boleh la try semua keropok lekor. Free.
Pekerja di Kilang Ikan Masin by  Adnan Khafiz
Apabila melihat kegigihan Pekerja di Kilang Ikan Masin dan Para Nelayan yang membawa ikan dari bot. Timbul rasa sayu dalam hati aku. Mereka bekerja kuat demi mencari rezeki untuk keluarga. Membuatkan aku bersyukur, kerana Allah memberikan kesenangan kepada diriku.
Rezeki Allah ada di mana-mana , semangat nelayan mencari rezeki di laut sangat aku kagumi. Mereka percaya dengan kuasa Allah yang memberi rezeki kepada hambanya dalam Surah Al- Isra' Ayat 66

Tuhan kamulah yang menjalankan untuk kamu kapal-kapal di laut, supaya kamu dapat mencari rezeki dari limpah kurniaNya; sesungguhnya Dia adalah Maha Mengasihani kepada kamu.


Al-Quran (17:66)


Selamat Hari Raya Aidilfitri

Augusta, Australia

Takaballah hu minna waminkum.
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin
dari Nina dan Keluarga

Maafkan diri ini yang banyak khilaf
Banyak kesalahan ketika menaip
Tunjuk hebat atau berlagak
Sesunguhnya yang baik itu datang dari Allah
Yang buruk itu datang dari saya hamba yang kerdil

p/s: Semua yang kat atas berangan nak belajar kat luar negara then send gambar dia org kat ruangan perantau berhari raya. Gedik oi. hahaha 
Dah nak dekat 2minggu beraya baru nak minta maaf. Huhuhu

8/17/12

#FoodForHomeless

Tujuan aku menulis bukan untuk berlagak. Aku tulis kerana aku ingin anda semua tahu, kita sebagai masyarakat harus saling bantu-membantu menolong orang di luar sana. Walaupun usaha kita sedikit, sekurang-kuranya membantu orang yang memerlukan. Semoga niat suci kita semua diberkati oleh Allah amin..


11/8/2012


Alhamdulillah pada 11/8/2012 aku telah mengikuti program #FoodForHomeless. Actually program ni under abang aku je, so join aje le sekali. The week before aku cuma tolong masak sikit-sikit and bungkus makanan. Tapi last week, memandangkan makanan untuk homeless agak banyak. Jadi, aku joinlah sekali menjadi volunteer memberi makanan kepada Homeless.


Antara salah satu penyebab program ini dijalankan,  sewaktu kami travel ke Bangkok kami sayu dengan keluarga homeless yang duduk ditaman tempat kami makan.. Kanank-kanak kecil ini sangat gembira apabila menerima makanan yang kami beri. Biskut yang kami beri tak banyak pun, tapi dikongsi mereka sekeluarga. Timbul rasa dalam hati aku, mana peranan aku sebagai masyarakat membantu orang susah? Mereka dah sememangnya susah . kenapa kita tak bantu dan menambahkan kesusahan mereka?

During our backpacking at Bangkok #FoodForHomeless 


Program #FoodForHomeless bermula dengan sesi memasak lebih kurang pukul 4petang.Dapur guna , dapur rumah aku. hehehe.. Bahan-bahan masak dibeli menggunakan wang sumbangan orang ramai. Ada 4 orang volunteer datang awal untuk membantu memasak- kak Huda, kak Zati, kak Besah and kak Fara. Tak lupa juga, along (my sister) turut membantu memasak. Aku? Hehehe. kena tolong mak memasak untuk juadah berbuka kang tak berbuka pula dahh... .

Lepas berbuka, lebih kurang pukul 8 malam sorang demi sorang volunteer datang ke rumah kami untuk membantu packaging nasi dan lauk untuk diberikan kepada homeless.Alhamdulillah,selain 100++ nasi bungkus  program ini turut menerima banyak sumbangan dari orang ramai antaranya beg tupperware, baju , kuih raya , cake choclate (ramai homeless nak ni), dan juga 100 bungkus nasi lemak.
#FoodForHomeless picture by @Encik Naim

Seramai 35 orang volunteer (maybe plus minus) join program malam tu. Memandangkan sumbangan yang diterima banyak, jadi kami devide team mengikut kawasan. Team A di area Masjid Negara, dan Team B di area Maybank . Aku join Team B bersama Along, Kak Besah, Kak Fara and Kak Zati  (tumpang kereta kak  Zati that nite). 


Mengangkat bungkusan makanan  #FoodForHomeless picture by @Encik Naim 
Sebelum bergerak ada sesi briefing dan bacaan doa. Team B ada special appearance dari artis iaitu Kak Azza Elite. Ngeh2.. Suka gila team B Kami bergerak pada pukul 12, sebab kebanyakan Homeless akan berkumpul ramai-ramai setelah pukul 12 , jadi senang untuk kami beri makanan kepada mereka. Tiba di Dataran Maybank, kami dapati ada organization lain sedang memberi makanan pada homeless. Rezeki mereka kot pada malam tu, ramai yang tampil untuk memberi makanan kepada mereka.


Mengedarkan makanan di Cahaya Suria #FoodForHomeless picture by @Encik Naim
Dari Dataran Maybank kami ke Cahaya Suria- Central Market- Pudu Raya- Dataran Maybank. Malam tu aku telah round satu Kuala Lumpur. Dari pukul 12.30am - 3pagi baru kami habis memberi makanan kepada homeless.. Sempat temubual pakcik di situ, dia kata termasuk kami dekat 5 organization bagi makanan pada malam tu. Rezeki harimau mereka dapat. Tapi bukan setiap hari mereka dapat bantuan, kadang kala tak dapat langsung. Macam last two week, kami je organization yang datang membantu. Sedih dengan keadaan mereka. Kalau kita tak bantu, siapa lagi dapat bantu?
Epic picture kak Besah  #FoodForHomeless picture by @Encik Naim 

Alhamdulillah team B sangat best dan saling tolong-menolong. Salute to all brothers yang bantu angkat air mineral yang sangat berat and protect all sister!. Thank you so much. .. . Thanks to Kak Azza and husband, sangat sporting dan sanggup turun sampai pukul 3pagi . Semoga niat suci anda semua  mendapat pahala dan keberkatan dari Allah. Amin...



Team B  #FoodForHomeless picture by @Encik Naim
 #FoodForHomeless video at Youtube 





Keratan akhbar kosmo 
Ehem famous along and kak Fara by Instagram Kak Fara
#FoodForHomeless 4/8/2012 by me
Selain daripada makanan, mereka juga memerlukan kelengkapan lain seperti selimut, toiletries, makanan tahan lama dan juga tempat berlindung. Setahu aku ada rumah for homeless tapi aku tak sure sama ada ia cukup untuk menampung homeless yang ramai.
Apa-apa pun di ucapkan ribuan terima kasih kepada semua volunteer that nite. Pengalaman bersama gelandangan membuat aku bersyukur dan tahu masih ramai yang kurang bernasib baik.

p/s: More info at twitter-type #FoodForHomeless
p/s/s: lari topik sikit blog aku..ngeh2

8/10/12

Winter at Freemantle , Australia 2012 Part 14

Sila abaikan ini, dan terus ke tarikh di bawah.

*Dah nak dekat sebulan, tak habis-habis juga cerita aku ni. hahaha. jgn marah ya. Jadi student memang macam ni. Macam-macam nak kena fikir. Project, presentation. Alhamdulillah , semua dah settle part nak kena edit iklan la , broucher la . . Lega. Ni baru update blog. Padahal exam start hari sabtu ni je, ada 1 hari je lagi. Then , melalut, patutnya cerita la pasal bulan Ramadhan ni, pergi cerita pasal travel trip 2 bulan yang lepas. Meroyan apa? Hahaha. Just kidding. Cuma Ramadhan aku kali ini agak berbeza, syahdu. Mungkin ini Ramadhan terakhir aku di UIA. Tahun depan dah practical. Boleh rindu tau masak-masak dengan kawan, tidor bilik kawan macam bilik sendiri ... I will miss everything... rasanya aku lambat balik. Rasa nak habiskan sisa-sisa ramadhan 2/3 hari di UIA. Doakan aku boleh bertahan! haha



Maaf melalut, inilah akibat stress berminggu-minggu menyiapkan project serta presentation untuk dua subjek dalam masa dua minggu. Sekian, terima kasih. *


17/6/2012

Selepas singgah ke Mosque At -Taqwa untuk menunaikan solat zohor dan asar. Kami ke London Court. Aku malas nak cerita pasal London Court, sebab dekat sini ambil gambar sahaja. Jadi anda boleh refer ke post ini (dua tahun lepas punya cerita daaa Dah la 1 gambar je pasal London Court. Nanti aku update ye.).  Sama sahaja ya London Court, tiada perubahan. ngee.

Keesokan harinya, kami bergerak menuju ke Freemantle untuk makan tengah hari dan bershopping. Sebenarnya, aku suka shopping sikit-sikit. Tu sebabnya, banyak tempat shopping aku singgah. Maaf, diri ini shopaholic . Dari Perth menuju ke Freemantle lebih kurang 45minit sahaja, tak adalah jauh bebenor. Freemantle ni merupakan kawasan pelabuhan, jadi banyak kapal dan juga bot-bot disini. Kalau perasan dengan perkataan Free -ada unsur Freemanson. Memang pun ada bangunan besar Freemanson, laluan untuk ke Freemantle. Apa aku merepek sampai Freemanson ni? Sudah.. sudah...


Freemantle

Alhamdulillah, cuaca di Freemantle sama macam waktu Spring, tak panas sangat tak sejuk sangat. Just nice! Jadi sangat best lah makan tengah hari di sini. BTW, kedai yang kami makan ialah Kailis' Cafe. Ramai yang ragu-ragu dengan status halal makanan kedai di luar negara. . Kalau dekat luar negara, mereka sangat menitik beratkan dalam pengendalian dan penyimpanan makanan. Sayur-sayuran dan juga bahan-bahan mentah serta seafood tidak akan diletakkan dalam satu tempat yang sama. Selain itu, Kailis' Cafe ni hanya menjual seafood dan tidak menjual daging serta arak. Jadi status halal tidak diragui. Jangan pula korang minta halal jakim. Memang tak jumpa.


Kailis' Cafe

Burung ni sentiasa menyebabkan anda ketakutan nak makan, dia bertenggek kat atas payung
Photographer by Seth



Menu:
Kalamari (Udang celup tepung, dengan fries besar2, sayur)
Hashbrown ,air ginger
Tiram
Ketam
Lepas kami selesai makan, ada jumpa uncle and aunty dari Singapore. Borak-borak la. Then, dia macam terkejut nampak kami makan di Kailis' Cafe. Sempat lagi dia tanya okay ke? Sebab sebelum ni dia makan di kedai arab depan, nampak jual arak. Macam terus loya and berhenti makan. Kami jawablah, setakat ni gerai ni tak ada jual arak dan hanya menjual seafood only. Jadi tak adalah susah-susah fikir pasal daging yang tidak halal.


Mama -Photographer by Seth
Abah -Photographer by Seth
Memandangkan kami nak menuju ke shopping center di Freemantle, sempat lagi bagi tips dekat aunty Singapore ni shopping disana nanti sebab boleh dapat diskaun. hahaha. Sebenarnya bukan shopping mengganas macam dekat Harbour Town tu, cuma disini dapat murah beli barang sourvenier or t-shirt perth je.. Harga standard 1 helai= AUD10. Tapi kalau beli 3 dapat AUD28.Dah hafal harga baju .boleh jadi promoter.  
Nama market ni : E Shed Markets.

Address for E Shed Markets:
Peter Hughes Drive
Freemantle Western Australia
6160
(08)94306393

Kedai yang selalu kami pergi , kedai mak cik Indon. Dekat sini dari cakap english 24jam, tetiba aku rasa macam pergi Bandung pula, sebab kami semua bantai cakap Indonesia. Siap minta gratis segala. hahahah. Kedai dia saling berdekatan, tapi please beli dari Ibu sahaja jangan dari pekerja dia yang muda belia . Saya ulangi BELI DARI IBU SAHAJA. Reason: dengan ibu je korang boleh dapat diskaun and tawar menawar, then kalau nak bayar BAYAR DENGAN IBU SAHAJA sebab kalau kau beli banyak-banyak dia kasi free or murah lagi harga. Ibu tu makcik tua-tua sikit, then dia ramah, rambut dia pendek (detail aku bg description, kalau rambut dia dah panjang jangan marah lak.. hahaha) Kalau ibu tengah busy korang bayar je dekat dia, or korang tak nampak dia, jerit je IBU!!. Dia datang punya sebab customer always right. Ibu tu owner kedai, boleh la dapat murah. hehe

Sudah puas shopping souvenier, baju t-shirt dan keychain. Akhirnya, kami pulang semula ke Perth. Malam ni, kami pack semua barang sebab esok pagi kami pulang ke Malaysia. Maka, berakhirlah 1001 cerita aku di Western Australia. Alhamdulillah.

p/s: List post yang bakal menyusul
  • 3 hari jamuan makan malam- dah macam "Sambutan Hari Raya di Perth"
  • Foods at Australia
  • Candid picture.
Maksudnya, aku tak habis cerita pasal Australia. hahaha.. Sebenarnya, next year aku macam berehat sebentar dari travel.Betol ke? Itu kurang pasti. jadi selagi boleh aku nak bercerita dan berkongsi. Aku berkongsi dekat korang semua rite? :D

"Sharing is caring"


Family Picture @ Freemantle - Photographer by Seth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...