5/30/11

Harith Irfan Hamdan

Umur baru 9 tahun, tapi dah pandai buat blog and youtube account. At the age of NINE!!
Kalau aku, umur 9 tahun nak pegang komputer pun takut-takut. Maybe budak generation Z? Sangat suka benda gadget and IT things.

Dulu, waktu umur dia baru 3 tahun. Sambil main game boleh dia terkencing depan desktop sebab nak main game sahaja.Heheheh. You make me laugh a lot. Sejak aku beli desktop , and letak kat rumah waktu short sem ni, muka dia je main desktop aku. Sampai aku nak main pun tak boleh. Heheheh. I think he more into animation coz he love to draw cartoon. Huhuhu.

Kakak dia atau siapa-siapa dalam family tak ada ajar pun cara nak buat. Dia buat sendiri , try and error. Dulu waktu tak tahu baca, duk hafal step. Hhuhuhu. Apa-apa pun harith. Akak wish you good luck. Don't be a naughty boy and always play Wii and Game!Nak tengok apa adik aku tulis.


Harith ( yang pakai vest) with his best friend- aidil(2009)

P/S: harith lepas nie viewer bertambah la. Berlanja kak nina kfc yer :P

5/29/11

Preparation before travel.

Since akak aku dah bagi preparation for travel. Korang boleh tengok kat sini. Aku nak tambah sikit-sikit tips la.

Bahasa
Tahu kat tempat tu cakap bahasa apa. Then, tahap penguasaan rakyat mereka terhadap bahasa inggeris. Language is important, kalau tak nak cakap apa waktu nak berjual beli nanti, nak minta tolong. Before pergi tempat tu, check kat tnet bahasa apa dia pakai and tulis . For example, macam "welcome",tolong, "price", number ... Tapi kalau dah pergi negara yang confirm cakap English, tak jadi problem lah kan. Heheheh

Prepare of currency
Tahu negara tu pakai currency apa. Biasa nyer 3rd world country guna USD. Tapi kalau dekat indonesia, guna rupiah lah kan.

Kalau boleh tukar duit kat Malaysia.Sebenarnye, tukar duit kat negara orang tu harga berbeza and jadi mahal, sometimes tak boleh nak bargain the price. Before tukar kat money changer aka pengurup wang berlesen, survey la banyak kali price negara tu. Kalau boleh dapatkan yang paling murah. For example, kedai A bagi exchange 2.80 utk USD1 , kedai B bagi exchange 3.00 utk USD 1 . So, amek yg kedai A coz lagi murah . Contoh nyer mudah,kalau nak tukar kepada USD100 , kita hanya memerlukan RM280. Tapi di kedai B kita perlukan RM300 untuk dapatkan USD100. Walaupun beza RM20, tapi bila kita kena tukar banyak-banyak terasa juga lah kan.

Tempat yang biasa aku tukar kat Chow Kit and Mid Valley. Dekat Chow Kit nie boleh bargain price, coz banyak kedai money changer. Jadi mereka compete the price. Kalau boleh, jalan la dari satu kedai, ke kedai yang lain. Nak tukar duit, kena berperingkat-peringkat . Biasa nya, nampak harga jatuh je, tukar. Nampak harga jatuh tukar lagi. Jadi anda tak terasa sangat duit kita banyak habis untuk ke money changer. hehehhe

Airport Tax

Kena tahu negara tu asingkan atau tidak dengan ariport tax. Sesetengah negara mereka akan asingkan dari airport tax. Jadi lepas check-in biasa nyer kita kena bayar la airport tax.
So, be prepared awal-awal sama ada country tu asingkan atau tak. Kalau tak tercekik juga nak cari duit.

For example, Cambodia airport tax USD25. Agak besar sebenarnya bila dah di convertkan ke ringgit. Indonesia airport tax RP75000, lebih kurang RM30++ .

Transportation and Accommodation.
Kalau along , dia ada gak bagi information. Nak tambah sikit, kalau kita student yang nak travel. Kalau nak menegembara kat negara yang mahal. Kalau ada kawan kat situ, minta tolong la dia. Korang stay rumah dia orang , dan bawa lah hadiah makanan dari Malaysia.

For example, kalau nak pergi Europe atau negara dunia pertama. Biasa nyer, negara mereka high cost living. Tapi kalau dapat stay rumah kawan-kawan korang dah dapat menjimatkan banyak sangat duit.

*Tips ni, dari orang yang stay kat europe*

Simcard
Communication is important. Takut karang sesat, sorang hujung dunia sorang lagi hujung dunia. Susah nak cari. Beli la simcard bila sampai negara tu, coz kalau kita guna simcard Malaysia,nanti kena charge mahal. Then, nak topup dah payah. Heheheh.

Sesetengah negara,tak bagi foreigner beli simcard mereka. Negara cambodia, pelik gile rite. Kalau anda pengguna Celcom, sila google negara tu ada tak talian Axiata. Sebab nye, bila kita guna axiata line, kita call celcom kat Malaysia. Akan jadi murah.

Kalau anda tak jumpa simcard, dan masih dapat line. Boleh guna lagi line tersebut. Cuma anda akan dikenakan charge kalau orang call. Orang call duit ko kena tolak, korang call pun kena tolak. Jadi solution msg. Tapi msg pun boleh jadi mahal.

Waktu kat indonesia, aku try msg kena charge around 70Sen. Call pula dalam masa 3-5 minit dah kena tolak RM2++. Adeh!
Duit
Duit -IMPORTANT!!!
Kena lah kumpul awal-awal kalau nak pergi mana-mana. Kalau boleh, jangan cukup-cukup je duit nak bawa kat negara tu. Kena lebihkan sikit, prepration kalau ada sebarang masalah.

Ingat Allah!
Sentiasa la ingat kat Allah. Kita orang muda kadang-kala bila dah gembira lebih-lebih boleh lupa Allah. Niat kena betul kalau pergi tempat orang. Berdoa agar journey selamat. SOLAT! Allah dah mudahkan orang yang mengembara untuk solat jamak qasar. Jadi solat lah sebelum anda di solatkan. Bawa la al-mathurat, yaasin atau al-quran kecik.

Niat kita mengembara untuk tambahkan ilmu, dan juga buka mata mengenai dunia kerana

Berjalan,bermusafirlah

melihat kebesaran tuhan
yang diciptakan untuk
mereka yang berfikir
dan bersyukur di atas nikmat
dan kurnianya
nilai harganya,iman dan taqwa
bagi hamba yang setia


p/s: ni waktu faizal tahir dalam kumpulan miwarna. Heheheh.


5/28/11

Release your stress with...

Kadang-kala kita rasa sangat geram. Rasa nak campak je apa-apa barang.
Assignment berlambak-lambak.Problems.Buat kita rasa stress. Seriously, kadang-kala kita rasa menangis boleh hilang kan stress, tapi lepas menangis kita ingat balik.Tapi aku dah ada satu cara nak hilangkan stress sambil menyihatkan tubuh badan.

You can release your stress while playing Wii

Sources: Google


Cube korang follow .hehehe
Mula-mula aku tengok adik aku yang lelaki main game cheerleader dah rasa pelik sangat tu. Terus aku minta main. Yeah , it's fun. Then, makin pantas bergerak buat kau berpeluh-peluh. Hehehe.

Second things, if i stress. I will run at treadmill
Source: Google

Yang nie memang buat aku rasa lemak-lemak semua pecah.Terima kasih kepada along and kak shila yer. Saya dapat hilangkan stress sambil bersenam

p/s: Kalau berangan nak jadi cheerleader pun ok gak nie :D

Secret. Shhh!

Please
Write your best friends name.
Write your best friends attitude- positive only.
Write your best friends attitude-negative only.

*
**
***
***
*

































Done?
Everything you have been listed just now is your own attitude.
You will see your true colors.
Think of it. Try it

5/27/11

Penghulu segala hari.

Hari jumaat merupakan penghulu segala hari, hari yang mulia. Khamis malam jumaat, baca yaasin. Tapi kadang2 selalu lupa esok tu jumaat. Dush! Kena letak reminder sikit dekat nina.

Hari jumaat banyak perkara yang berlaku. Antara nyer, kehilangan arwah atok (belah mak) pada 1995 dengan arwah mak chek(belah mak) 2004. Both of them, meninggal kerana kanser. Arwah atok kerana kanser paru-paru, and arwah mak chek kerana breast cancer.

Tak lupa juga arwah atok (belah abah ) pada 1999 yang meninggal di tanah suci mekah selepas selesai menunaikan haji, dan juga arwah nenek mai (moyang aku belah abah) pada 2005 ,umur nya panjang sehingga dapat melihat cicit dan piut .

Setiap kali teringat mereka, aku sedekahkan al-fatihah dan bacakan doa agar mereka tenang di sana, kerana aku sentiasa ingat kata-kata arwah mak chek

"Kalau mak chek dah tak ada, sapa nak bacakan doa untuk mak check. Mak chek tak ada anak, anak buah mak chek je lah boleh bacakan untuk mak chek."

Aku jadi sayu, ketika mendengar kata-kata arwah mak chek. Waktu ni, aku form 1 (2002), tapi nak sedapkan hati mak chek . Aku cakap, insyaAllah mak chek hidup lama dan boleh sihat, kita orang (anak buah) akan selalu doakan arwah mak chek.

Breast cancer mak chek, semakin teruk pada 2002, doktor kata dah stage four of cancer. Aku ingat lagi, hari yang mak chek kena tumpah darah ketika itu wan pergi ke mekah. Pak cik nan , dan mak bung yang bawa mak chek ke hospital. Memandangkan nak dekat agar mak aku boleh sentiasa lawat, mak chek di tempatkan di HUKM. Bila mak chek dibenarkan keluar dari hospital, mak jaga sementara tunggu wan balik dari mekah. Teringat lagi, waktu tu ramai orang datang menziarahi mak chek. Sampai jiran sebelah ingat, saudara family aku jumpa kakak aku nak ucapkan tahniah masuk poli(tapi akak aku tak masuk pun.huhuh)

Waktu cuti sekolah hujung tahun 2003, aku kena dengue sehingga kena admitted ward selama 1 minggu dekat Hospital Kuala Lumpur. Biasa nya, waktu cuti sekolah aku suka duduk dekat rawang (rumah wan), tapi sebabkan dengue aku kena duduk ward. Lepas dr, benarkan aku keluar ward, terus stay dengan wan and arwah mak chek.

Kami (anak buah) semua jaga mak chek. Ingat lagi, kadang-kadang mak chek rasa panas. Kami prepare awal-awal , ice cube banyak-banyak , agar rasa panas dia berkurangan. Mak chek seorang yang pendamkan perasaan , dan tak suka tunjuk dia sakit atau tak. Tapi satu hari aku nampak , mak chek menangis menahan kesakitan . Aku tak tahu nak buat apa.

Lepas dah chemotherapy, rambut mak chek banyak yang gugur, sehingga menjadi botak. Tapi rambut mak chek kembali asal ketika dia kanak-kanak- tumbuh lebat, hitam dan juga kerinting,
Waktu chemotherapy, mak chek semakin kurus. Sedih sangat lihat mak chek. Tapi mak chek seorang yang kuat semangat, bagi dia selalu ada harapan untuk dia sembuh. Kami sentiasa bagi support mak chek akan sihat.

Ketika aku duduk berdua dengan mak chek. Mak chek sempat lagi bagi wasiat dekat aku.
Ya Allah, waktu tu aku tak tahu nak buat reaction macam mana. Aku dengar sahaja, kerana bagi aku itu penting. Walaupun dalam hati mengharapkan, mak chek nina tak nak mak chek meninggal nina nak mak chek sihat dan tengok kami semua anak buah mak chek berjaya.

"Mak chek cuma nak sampaikan pesanan, kerana ada kawan mak chek yang meninggal dia sempat sampaikan pesanan. Jadi mak chek nak bagitahu yang ni telekung yang mak chek pakai waktu dekat masjidil nabawi, nanti kalau mak chek dah tak ada tolong pakaikan telekung nie waktu kafankan mak chek. Anak saudara mak chek ada 30 lebih, mak chek nak sorang baca satu juzuk dan khatamkan al-quran di sekeliling mak chek."

Aku angguk je. Kemudian, waktu solat asar aku pakai telekung tu. (Mesti dalam hati mak chek, apa la anak saudara aku nie. Huhu). Lepas tu, mak chek tunjukkan dekat aku, tempat dia simpan telekung dalam almari baju . Mak chek dah sarungkan dalam plastik agar aku ingat.

Waktu malam hari sebelum mak chek meninggal. Aku, along, kak syahidah dan nurul (kalau tak silap ) jaga pada malam tersebut. Mak teh turut jaga sekali. Waktu malam tu, aku nampak banyak darah ada pada baju mak chek. Lebih kurang pukul 1 atau 12, mak chek kata apa cahaya dekat kaki dia . Aku waktu tu sangat blurr, dan tak faham. Then, kakak aku cakap " Tak ada apa mak chek, gold dust je dekat kaki mak chek" sambil dia pura-pura buang gold dust. Lepas dah setahun lebih, bila aku cakap dengan along baru aku tahu. Rupa nyer, along nak cover coz along tahu cahaya tu datang dari malaikat, dan along tak nak mak chek putus harapan.

Waktu subuh, mak dan juga adik beradik perempuan mak chek semua bantu mak chek nak solat. Mak chek sempat lagi cakap "Ya Allah kenapa berat sangat kaki aku ni, aku nak ambil whuduk untuk solat". Mak chek sempat solat subuh. Waktu pukul 7, mak chek minta mak aku masakkan dia bubur."Kak lang masakkan bubur, kak chek lapar" . Waktu mak aku turun, masakkan bubur mak chek dah pergi buat selama-lama nya. Kami anak buah , sangat sedih kerana sangat rapat dengan mak chek.

Kuasa Allah, nasib baik aku ingat akan pesanan mak chek.Sambil air mata aku mencurah-curah aku bagi telekung dan sampaikan pesanan mak chek. Sedih hati, ketika itu aku tak dapat nak solatkan jenazah mak chek kerana uzur. Alhamdulillah, kubur arwah mak chek berhampiran dengan kubur arwah atok. Arwah mak chek sangat sayang akan atok.Aku ingat akan pesanan mak chek agar sentiasa doakan dia dan atok.Pernah satu hari, aku mimpi arwah mak chek. Aku macam pegang tangan dia, then mak chek minta tutup lampu. Mak chek nak tidor. Aku tahu mak chek aman di sana. Amin

Kenangan aku bersama dengan atok daud(belah mak) mungkin tidak sebanyak aku bersama mak chek. Tapi berdasarkan cerita mak, arwah atok sentiasa bersabar dengan cucu dia yang nakal. Nakal nyer aku, disebabkan nak ikut orang pergi makro(waktu tu makro tak kasi budak kecik masuk), aku boleh pecahkan pasu bunga atok. Atok nampak, nak kasi tahan marah , atok pecahkan lagi pasu tu. Hehehe . Nakal kan.

Kenangan dengan atok mat(belah abah), aku sentiasa ingat setiap kali menantikan cucu dia pulang ke johor. Atok akan sambut dengan penuh mesra. Then, atok mesti akan geselkan dagu dia yang baru cukur ke muka kami. I miss that moment. Atok seorang yang penyayang. Tapi , kalau datang garang dia, mahu gerun juga kami cucu nya.

Arwah nenek mai jaga waktu mak aku masih pantang. Nenek mai tak panggil aku dengan nama amanina, tapi panggil dengan nama Amarina. Hehehe. Maybe, nenek mai suka nama tu. Tapi di akhir, hayat nenek mai , nenek mai jadi nyanyuk. Alhamdulillah, nenek mai tak banyak sangat ragam . Nenek mai mengamalkan doa panjang umur, sebab tu umur nya panjang sampai dapat lihat cicit dan piut( anak kepada cicit).

InsyaAllah, mak chek kami sentiasa doakan mak chek dan atok daud, atok mat dan nenek mai.Semoga Allah menempatkan mereka semua bersama orang-orang beriman.Amin
Al-fatihah.

5/25/11

Problem in Positive Side.

Semalam memang hari yang adventure.Lepas kelas AAD, aku pergi ke general lab ICT nak buat kerja sikit. Sikit jer, pilih soalan untuk project, then print. Tapi dah dapat internet, aku main la facebook dengan buka blog kawan .

Lepas baca blog nina pasal dia tertinggal kunci. Dalam hati aku, hope aku tak tinggal ler kunci coz aku duduk sorang je, during short sem nie. Tetiba teringat pula lecture Mr.Kumar dalam class" toon boon ".

"Everyone in this world , need each other. They cannot live alone." Alamak nie macam aku aje. huhuuh

Dah penat balik sampai tingkat 3 mahallah hafsah tu. Aku punya la cari kunci , tak jumpa juga. Waktu tu dah pukul 5 lebih. Office confirm dah tutup, minta mak guard boleh tapi aku rasa macam malas je nak tahan maki dari mak guard. So, the solution tanya la kawan bilik sebelah.

Around 1/2hour duduk dekat usrah room . Kak anis reply my msg. "Marilah.."
Thanx a lot kak anis , sudi bagi saya tumpang dekat bilik PG anda. Hehehhe. Siap bagi saya makan cheese dan juga pinjam baju tidor anda. Hehehehe

In positive side:
  1. Kena selalu baik dengan semua orang, rajin-rajin berkenalan dengan bilik sebelah. Bila ada kecemasan macam nie , baru kita tahu betapa penting orang di sekeliling kita.
  2. Jangan jadi sombong -> pesanan kepada diri sendiri. Jangan jadi miss. lonely dekat mahallah nie. hahahha.
  3. Jangan gabra bila dah tak ada kunci tu. Releks, pergi la jumpa pak guard and tahan maki.
  4. Jangan lupa bawa kunci, walaupun anda ke tandas. Tak ada sapa nak tolong bukakan pintu kalau duduk sorang-sorang tu.
  5. Be prepared in everything, selalu bawa handphone and dompet ->"the most important things".
Time update blog ni, tetiba ada technician datang, kena tutup kipas. Panas oiii...walaupun yang di fix kan tu bukan compartment aku. Boleh pula dia layan lagu rock kapak waktu tengah fix kan kipas kompartment A tu.Mana pernah aku layan rock kapak, tak masuk jiwa. Nak buat kerja tu jangan la memekak dekat bilik saya. Walaupun saya duduk sorang-sorang. Sila faham wahai technician.
Sekian, terima kasih.

5/19/11

Genetik kuat berjalan.

Memang tidak disangkal lagi.
Keluarga aku ada genetik kuat berjalan. hahahah. :p

  1. Kak long syahidah - http://syahidahadnan.blogspot.com/
  2. Along -http://travelougeidanor.wordpress.com/
Korang perasan tak kat mana kita dapat genetik tu. Bila aku selidik punya selidik. Wan kita kuat berjalan ler. Kalau wan ada blog, dia lagi hebat dah kembara sampai ke Mesir. huhuu.
Arwah atok pun selalu berjalan, coz atok selalu merantau dari satu tempat ke tempat yang lain.
Hurm .. Now i know, where we get the genetic kuat berjalan tu. huhuu :D

5/17/11

Why i love to travel.

Note: Sensitif issue, tak dapat nak terima jangan teruskan membaca.

Hakikat nyer , dahulu saya bukan seorang yang selalu travel. But waktu 2009, my journey begins. Since, that day saya tak boleh berhenti travel. Yer, thanx to air asia for your promotion ticket yang murah. Yup! Everyone can fly. Kalau dulu, waktu ada MAS saje, dah la ticket mahal. Waktu kecik-kecik, nak naik kapal terbang memang tak ada dalam imigination. Ticket price/person sangat la mahal.

I am not came from a rich family, atau pun anak last yang di pampered dengan duit parents or brother sister. But, aku seorang yang suka akan kumpul duit untuk memenuhi mission aku. Aku kumpul duit dan travel with my sister. Bila akak aku dah kerja, dia tolong la support sikit aku. Tapi aku still kena bayar for transportation and hotel. Aku still kena bayar benda yang aku nak shopping.

Bila kita keluar dari negara malaysia. Kita tengok negara luar, kita jadi seorang yang open minded untuk terima sesuatu yang baru. Yeah, duduk dalam malaysia pun boleh jadikan seseorang itu seorang yang open minded. Unless, dia rajin baca, rajin surf pasal benda luar negara. Then, faham akan situation sebenar sesebuah negara.

Aku pernah pergi ke negara dunia ketiga yang miskin daripada Malaysia. Juga negara dunia pertama yang lebih maju dari Malaysia. Bila anda travel , anda akan cuba bandingkan dengan negara anda. Ada pro and contra sesuatu negara itu. Tetapi kita amek benda yang baik dari negara tersebut dan cuba tinggalkan benda yang buruk.

Ethics
Macam lecture aku selalu kata, kita selalu tak practice simple things like "thank you,your welcome, morning, atau memberi salam " kepada sesiapa sahaja. Simple but it's hard to do. Sebenar nyer, perkara-perkara simple macam nie melambangkan diri kita sendiri.
Contoh terbaik, ketika kita berhadapan dengan imigration atau kastam, sampaikan salam dan terima kasih kepada mereka. Walaupun,mereka tak faham bahasa inggeris atau seorang yang kurang reti berbahasa dengan tourist, pasti mereka rasa lebih di hargai apabila kita ucapkan kata-kata terima kasih.
Kalau nak tahu,aku rasa lebih selamat lintas jalan di Cambodia berbanding di Malaysia. Kebanyakan mereka walaupun memandu dengan ganas. Tetapi, mereka mempunyai sikap tolak ansur dan memberi. Korang tak akan dapat imagine, jalan yang tak ada traffic light tapi Mr. Ra( driver di Cambodia) dapat melepasi jalan tersebut tanpa susah payah.
Rakyat mereka sangat bertimbang rasa di jalanan. Bila nampak orang melintas, motor-motor akan ke tepi untuk memberi kita jalan. Kereta akan perlahan, dan mengutamakan orang melintas. Kadar kemalangan mereka sangat rendah, kalau kemalangan hanya disebabkan mabuk. Tapi pelik, Malaysia yang tak mabuk pun boleh kemalangan, kerana tidak mempunyai sikap timbang rasa ketika memandu.


Pendapatan rakyat.

Mungkin apabila kita berada di negara dunia ketiga seperti Cambodia, Indonesia kita dapat lihat yang kaya akan terus kaya, yang miskin akan terus miskin.Aku bersyukur, negara kita tidak seperti itu, paling kurang kita ada middle class family. Tapi aku pasti, negara kita pasti tidak mahu di copkan sama taraf dengan negara dunia ketiga yang miskin itu.
Apabila aku berada di negara dunia pertama seperti Singapura dan Australia. Sudah pasti perbezaan negara itu dengan negara Malaysia adalah berbeza. Tetapi aku dapat lihat walaupun kos kehidupan rakyat mereka adalah tinggi tetapi dari segi bantuan kepada rakyat mereka adalah banyak.
Negara Australia merupakan negara berkebajikan. For example,dalam satu family ada ibu yang tidak bekerja, mereka tinggal di rumah sewa dan mempunyai seorang anak. Family tersebut akan dapat duit untuk ibu yang tidak bekerja, duit rumah sewa, dan duit susu dan pampers untuk anak.Pendapat rakyat negara Australia mengikut minggu, bukan mengikut bulan. Jadi rakyat mereka cukup untuk berbelanja tiap minggu untuk membeli makanan dan menyimpan, dan duit kebajikan tersebut juga akan di berikan tiap minggu. Jadi rakyat mereka tidak mempunyai sebab untuk kekurangan makanan dan juga mencuri.
Walaupun Malaysia yang declare negara islam tapi masih lagi tidak dapat menjalankan kebajikan seperti sebuah negara islam.

Minyak
Aku perasan negara kita suka sangat convert harga minyak negara kita dengan harga minyak luar negara.Dan sering kali, rakyat Malaysia yang masih jahil tertipu dengan perkara tersebut. Sebelum anda ditipu dengan kenyataan sesuatu, sila kaji terlebih dahulu agar anda tidak ditipu hidup-hidup.

Kalau harga di negara yang menggunakan Dollar di convertkan kepada harga Malaysia tentulah nampak tinggi sebab mereka menggunakan Dollar , Malaysia pula menggunakan Ringgit Malaysia.Secara logik, boleh ke Dollar di samakan dengan Ringgit. Sudah pasti tidak, gaji per kapita rakyat mereka dalam duit Dollar, umumnya rakyat Malaysia tahu adalah tinggi. Jadi bagi mereka kadar harga minyak tersebut adalah berasas dengan gaji mereka setiap minggu. Tetapi, gaji rakyat Malaysia adalah tidak sama dengan gaji di luar negara yang menggunak duit Dollar sudah tentu rakyat Malaysia rasa tercekik apabila terpaksa membayar duit minyak yang ibarat seperti air mengalir itu.

Negara kita selalu sangat menggunakan isu subsidi, untuk menutup rakyat Malaysia.Rasa nyer dah tak dapat lagi rasa subsidi.-Baca nie.. Korang rasa untung yer dengan bayaran subsidi dan minyak tu semua tak pe- Baca nie pula.
Ok lah, mereka selalu gunakan alasan dengan mengatakan harga minyak kita masih murah dalam asia tenggara. Tapi kejap meh baca nie dulu then berfikir.
Rakyat Malaysia nie agak nyer, suka sangat harga minyak naik tiap-tiap bulan. Padahal negara kita merupakan negara pengualaran minyak. Secara logik, kalau anda merupakan negara pengeluar kenapa harga minyak di negara anda sangat tinggi . Lain la negara Cambodia, yang bukan merupakan negara pengeluar minyak , memang logic harga minyak mereka mahal.
Kalau nak dibandingkan harga minyak Malaysia dengan harga negara pengeluar minyak . Negara Malaysia lah yang paling kerap menaikkan harga minyak. Carta yang kat bawah nie setelah di convert ke harga Ringgit, lepas nie tengok dekat stesen minyak berapa harga minyak negara kita ya.




Tol

Kalau tanya mat salleh yang kat Malaysia nie, tanya apa perbezaan highway negara mereka dengan highway negara Malaysia. Sudah pasti TOL! Yer, negara mereka kalau ada tol pun bukan nyer banyak , jarang nak nampak atau tak ada terus.
Sebuah negara yang maju macam Jepun (bakal pergi one day), mereka tidak perlu bayar untuk tol di highway. Boleh sahaja, kerajaan mereka menampung kos maintenance yang tinggi untuk highway mereka.
Oklah, mungkin negara kita tidak seperti Jepun yang maju. Rakyat Malaysia sangat" bermurah hati " membayar tol yang tinggi. Mungkin bagi rakyat Malaysia yang berpendapatan tinggi tidak membebankan, tapi hakikat nyer berapa ramai sangat rakyat Malaysia yang mempunyai pendapatan yang tinggi. Cube korang tanya menteri-menteri, mereka bayar tak duit tol bila lalu highway? Bila korang dah dapat jawapan, baru boleh comment coz menteri yang dekat atas tu tidak pernah tahu kesusahan rakyat yang terpaksa menanggung tol yang makin lama makin naik.
Dalam aku google harga tol malaysia, kata nyer nak turun tapi tak turun. Rupa nyer article tu tahun 2007! Adeh!

Pendidikan

Kadangkala, aku rasa sakit hati juga apabila di anak tiri kan di negara sendiri. Nak belajar pun kena buat pinjaman yang mahal ditambah lagi dengan bayaran ah long yang berlesen itu. Sampai umur 40 tahun pun dah habis bayar. Haish..

Kalau amek contoh aku lihat negara-negara luar, mudah sahaja memberikan PENDIDIKAN PERCUMA kepada rakyat mereka.Agak nyer, Malaysia nie nak jadi negara dunia ke tiga , pendidikan adalah sangat mahal , nak bagi rakyat BODOH kot. Jadi bila rakyat dah kurang bijak, rakyat tidak dapat lawan kerajaan. Haish macam tu ya~

Sewaktu aku di Singapura, aku baca surat dari sekolah anak cik ecah. . Aku terkejut bertapa systematic mereka dalam pengendalian education fund . Mereka setiap terangkan yang program untuk anak mereka di bawah education fund.Penggunaan duit untuk anak mereka dalam education fund. Bagi yang bukan warganegara atau warganegara yang tidak mahu menggunakan duit tersebut, mereka hendaklah memasuki duit ke dalam education fund anak mereka. Setiap anak mempunyai akaun untuk education fund, jadi tak ada lah setiap kali prog mereka minta duit. Malaysia punya lah mahal yuran, terkejut aku dengar duit yuran adik aku yang hampir RM200++. Macam mana la parents waktu awal tahun , selalu tak cukup duit. Nak bayar duit yuran anak yang sangat mahal.

Negara kita suka compare harga minyak dengan negara german dan negara-negara dunia pertama yang lain. Tapi pernah ke mereka membandingkan yuran yang perlu kita bayar dengan negara-negara tersebut.Tak pernah kan, sebab nyer negara-negara tersebut tidak mengenakan sebarang bayaran kepada rakyat mereka untuk pendidikan. Kenapa kita di negara sendiri perlu di anak tirikan, dengan membayar yuran yang begitu mahal demi mendapatkan pendidikan yang sempurna??.

Bersyukur?

Mungkin orang kata , aku nie tak pernah nak bersyukur duduk dekat Malaysia. Asyik nak menghentam sahaja. Tetapi aku pelik, ramai menteri pergi ke luar negara. Selalu sahaja masuk berita pergi lawatan ke negara sini sana. Tetapi kenapa benda-benda yang baik di negara tersebut tidak pernah mereka ikuti dan lakukan di negara Malaysia. Kalau ada pun satu dua benda je la aku nampak.Contoh sistem bus di Malaysia, rapidKL sekarang menggunakan perkhidmatan kad untuk membayar bus. Aku dah lihat perkhidmatan ini ketika di Singapura, bagus kalau rakyat kita amek benda baik dari negara luar dan implement ke negara kita. Yang tak bagus kalau, pergi buat lawatan tapi satu apa pun tak ikut buat habis duit negara sahaja.

Ada benda yang aku masih bersyukur mengenai Malaysia. Negara kita masih lagi merdeka dan tidak pernah menghadapi luka yang pedih seperti negara Cambodia. Yang pernah di perintah oleh Pol Pot dengan kejam. Aku masih bersyukur ,cukup makan , cukup pakaian, masih lagi boleh bersuka-ria, masih lagi mempunyai tempat berteduh (walaupun rumah lama dah kena ambil), masih boleh belajar(walaupun yuran nak dinaikkan). Aku masih bersyukur apabila compare dengan negara dunia ketiga. Malaysia masih maju, dan kaya. Tapi diharapkan pihak pemerintah lakukan sesuatu kepada rakyat , dan tidak bohong kepada rakyat.>

Jangan negara kita menjadi seperti negara Mesir, pemikiran mereka pernah di tipu oleh pemerintah sendiri dengan mengatakan negara mereka paling maju. Mujur ada internet, yang membuka mata rakyat mereka maka berlakulah revolusi Mesir. Aku selalu teringat akan kata-kata lecture UNGS. " Mereka adalah negara islam, tetapi akhlaq mereka tidak menggambarkan negara islam. ".Islam itu indah dan perfect. Kalau anda ikut ajaran islam, jaga kebajikan rakyat . Sudah pasti negara islam tidak akan mundur , malah boleh lebih maju dari negara bukan islam.

Itu sebab nyer , aku suka melancong. Aku melancong bukan sekadar untuk happy-happy sahaja. Tapi aku akan cuba ambil benda yang baik, buang benda yang buruk untuk perbaiki diri. Kadang-kala kita perlu keluar dari kepompong agar tidak menjadi katak di bawah tempurung.

p/s: Lihat dunia, jauh perjalanan luas pengalaman. Ikut lah pendapat masing-masing untuk terima apa yang saya tulis kali ini. Tapi sebagai seorang rakyat biasa yang tahu berfikir dan memahami anda pasti faham apa yang saya sampaikan.


5/16/11

Good things during short sem

Good things during short sem.
  1. Duduk bilik sorang-sorang. Walaupun ada rasa takut, tapi at the first week jer. Lama2 tak ada perasaan langsung.Hahahha..
  2. Boleh conquer empat-empat compartment.
  3. Boleh tengok movie, pasang sound kuat-kuat.
  4. Boleh gelak ketawa kuat-kuat dalam bilik.
  5. Nak sidai kain dalam bilik pun boleh.
  6. Boleh sepah-sepahkan bilik, compartment A letak beg. B letak baju. heheheh.
  7. Boleh selawat dan mengaji dengan suara yang tinggi.
  8. Tak stress dengan sikap atau perangai buruk room mate yang tak boleh masuk satu kepala.
  9. Boleh balik awal.Kelas hanya tiga hari, monday - wednesday. Hari rabu petang dah cabut balik rumah. Ahad malam baru balik uia semula.
  10. Lecture setakat nie ok , belum lagi in the stress mode. One of the lecture pernah amek dengan dia dulu.
  11. Nanti ada banyak program involve pasal BCS.
Itulah kelebihan during short sem untuk kali ini. Heheheh

5/13/11

Cambodia Part 3

5 Mei 2011

Memandangkan kami tak jadi pergi ke Seam Reap kerana sudah booking hotel untuk 3 hari dan budget utk ke sana akan bertambah. Jadi kami ke Kampong Cham , Cambodia. Kampong Cham nie macam negeri la. Mereka akan panggil Phnom Penh Province, Kampong Cham Province. Dalam Kampong Cham ada beratus kampung orang islam yang masih miskin.

Sebenar nyer, tourist tak selalu datang ke Kampong Cham kerana bukan kawasan pelancongan. Tapi lepas kami google di WikiTravel , kami dapati bahawa Kampong Cham mempunyai tempat historical seperti bangunan France Colonial, Bamboo bridge dan Diamond Island ( tak ada pun diamond kat sini. hehehe).Mr. Ra sebenar nyer asal Kampong Cham, jadi punya la semangat dia nak bawa kami coz tak ramai tourist mahu ke sini. Berulang-ulang kali dia tanya " Are you sure, you want to go to Kampong Cham?" Huhu. Mr. Ra berkobar sebab dah lama tak jumpa family, nie kira sambil menyelam minum air la.

Tujuan aku dengan along pula sebenarnye, nak tengok kampung nenek moyang sebelah ayah mak aku. Kira nyer moyang atok aku asal dari Kampong Cham , tapi mereka telah berhijrah ke Malaysia. Kira nyer early 1920/1930 la mereka berhijrah. Jadi kami nak tengok la sendiri keadaan Kampong Cham. Selain itu, nak tengok sendiri tempat yang orang Malaysia selalu buat qorban lembu untuk warga Kampong Cham.

Perjalanan dari Phnom Penh City ke Kampong Cham mengambil masa selama 2 jam setengah. Sepanjang perjalanan kita dapat lihat , tasik yang di penuhi dengan pokok teratai, buah mangga yang banyak (rasa nak panjat jer!), kawasan pertanian dan perladangan , sawah padi ( time kami pergi belum lagi proses menuai). Cuaca di Cambodia agak panas berbanding di Malaysia. Jadi kat sini cepat dehydrate , and kena banyak minum air masak. Nasib baik Mr. Ra ada bagi free air mineral yang sejuk untuk kami.

Kami sempat singgah beli buah mangga kat tepi jalan. Macam balik kampung la ( asia still asia, taka ada beza nyer situasi kampung di Malaysia dengan Cambodia). Mr. Ra yang kepenatan dan mengantuk berhenti sebentar di kawasan jual -jual. Dekat sini, banyak jual buah-buahan dan juga SPIDER GORENG. hahahahah. Apa lagi kak meng ambil gambara cara mereka proses Spider goreng tu, mereka campurkan dengan wine rupa nyer.

Otw to Kampong Cham terdapat pusat pengajian Islam Kampong Cham ( madrasah) yang agak besar di sini. Then, di hadapan madrasah ada perkampungan islam yang Mr.Ra kata ada pengikut Osama Ben Laden disini.Entah betul ke tidak. Aku pun tak tahu, sebab time tu tengah kecoh pasal Osama Ben Laden mati.

Di Kampong Cham, kami cuma pergi ke pekan Kampong Cham sahaja, lagi pun untuk ke masuk ke kawasan French Colonial, kami perlu masuk ke kampung yang lebih jauh ke dalam . Sampai di Kampong Cham ,kami river cruise lagi untuk ke Diamond Island, terdapat Bamboo Bridge yang menghubungkan satu kampung ke kampung yang lain dan melalui Diamond Island tapi rasa nyer Mr.Ra tak berani bawa van atas Bamboo Bridge. Walaupun, Bamboo Bridge sebenar nyer mampu di lalui oleh kereta MPV. Kuat betol Bamboo Bridge, tapi setiap kali musim banjir dan hujan Bamboo Bridge ini akan beralih arah dan penduduk akan membina semula Bamboo Bridge.

Bayaran untuk river cruise ke Diamond Island/boat = USD 20. Ianya termasuk dengan bayaran memasuki Diamond Island. Jadi kalau ada tetiba polis minta lebih-lebih bayaran buat tak tahu yer. Kat sini rasuah dia kadang-kadang nonsense kata penduduk Cambodia. Kadang-kadang mereka kena tahan tengah jalan suruh bayar tol. Walaupun, hakikat nyer tak ada tol kat situ.

Atas: Banyak kuda rendamkan badan dalam sungai sebab panas, Mr.Ra kata nie kawasan swimming pool utk kuda. Tepi: Kanak-kanak di Kampong Cham
Bawah : Diamond Island, Bamboo Bridge
Selepas puas mengambil gambar di Diamond Island dan Bamboo Bridge , kami pergi ke Perkampungan Islam yang berdekatan . Kawasan perkampungan islam nie masih baik lagi dan tidak semiskin kawasan perkampungan di Kampong Cham yang perdalaman. Penduduk Kampong Cham kata, kawasan perkampungan pedalaman masih lagi menggunakan telaga , dan tidak mempunyai elektrik di kawasan rumah mereka. Jalan yang masih tanah merah dan tidak bertar. Kata mereka, kawasan perkampungan pedalaman di Kampong Cham seperti kawasan perkampungan di Malaysia pada tahun 50/60 an.

Kami singgah ke satu masjid, yang rupa nyer menempatkan sebuah madrasah untuk budak-budak tahfiz belajar. Sayu hati melihat kawasan asrama mereka hanya sekecil rumah biasa. Tapi masjid nie kira cantik la juga, rasa nyer ramai orang bagi sumbangan untuk pembangunan masjid tersebut. Kami sempat serahkan makanan seplastik besar untuk budak-budak di Madrasah. Rasa nyer apa sangat la dengan pemberiaan tersebut.

Atas: Solat di masjid, Tepi: Ustaz yang berborak dengan kami dan memberikan info tentang umat islam di Cambodia
Bawah : Pandangan hadapan masjid Tepi : Antara rumah umat islam di Kampong Cham.
Biasa nyer, kalau rakyat Malaysia yang datang ker perkampungan islam di sini akan datang secara rombongan. Tapi bila nampak kami bertiga buat mereka terkejut. Malu juga la kat sini, semua budak di madrasah sekejap-sekejap pandang kami bertiga. Kebanyakan warga Melayu Kampong Cham dah kurang reti bercakap bahasa melayu. Kalau mereka reti pun, macam bahasa buku. Hehehe. Kebanyakan , orang tua la yang masih fasih berbahasa Melayu. Mujur ada seorang imam di sini yang warga Cambodia, tapi pernah menetap di Malaysia bercakap dengan kami.

Rupa nyer, masjid nie tak sediakan tempat untuk orang perempuan solat. Mereka kata , orang perempuan solat , untuk solat terawikh jer la. Bila di tanyakan mengenai perkara yang di perlukan oleh warga Islam di Kampong Cham.

  1. Kebanyakan kanak-kanak , dan remaja di Kampong Cham ini mahu belajar mengenai agama. Namun, mereka mengalami masalah kekangan wang untuk belajar. Wang lah yang sentiasa menjadikan mereka tidak dapat belajar kerana kemiskinan yang sangat teruk.
  2. Mereka perlukan kitab lama ,kitab dalam tulisan jawi untuk belajar. Then, before hantar kena tahu kitab apa yang dipakai untuk madrasah mereka. Takut nanti tidak dipakai dan membazir .
  3. Baju-baju jubah putih, kopiah putih, kain sarung yang masih elok amat diperlukan untuk pelajar lelaki. Baju-baju jubah hitam ,dan tudung labuh untuk pelajar perempuan. Tapi kalau nak bagi baju kurung rasa nyer, mereka pakai juga.
  4. Disini, semua nyer mahal . Cost untuk membuat satu pasport dengan cepat selama 1 minggu lebih kurang USD150- USD300. Segala-gala nyer, perlu di bayar dengan mahal untuk mendapatkan document sijil lahir, dan ic.
Sekurang-kurang nyer, apabila kami sampai ke sana, kami dapat rasa penderitaan penduduk islam di Cambodia, dan dapat sampaikan kepada semua penduduk islam dunia untuk membantu sesama Muslim.Tedetik di hati kami, bagaimana umat Islam survive ketika kekejaman Pol Pot. Beribu-ribu umat islam telah mati dibunuh oleh Pol Pot. Setelah satu jam lebih kami di masjid tersebut, Mr.Ra ambil kami . Rupa nyer, 1 jam lebih kami tak ada dia pergi jumpa kaum kerabat . huhu.

Mr.Ra cadangkan kami pergi ke Wat Kampong Cham kerana usia nyer adalah lebih tua dari Angkor Wat di Seam Reap. Kedudukan struktur bangunan lebih kurang sama macam Borobudur, Indonesia. Mungkin pengaruh agama hindubuddha pernah datang ke sini. Kira nyer, kalau tak dapat singgah ke Angkor Wat , singgah ke sini kira ok lah.


Atas: Kesan lubang-lubang di pokok kelapa ini kerana datang dari tembakan tentera Ankar
Gambar kami di Wat yang seperti Borobudur.

Ticket masuk ialah USD2/person. Tapi hati-hati Polis yang jaga kawasan nie,hampir nak mark up price untuk kami. Selepas dah ambil gambar disini, kami pulang ke Phnom Penh semula. Tapi otw back tak boleh tidor sangat sebab jalan bergegar.Huhuhu.

Selepas dah sampai ke Phnom Penh city , kami singgah ke Central Market untuk membeli barang yang masih kurang untuk keluarga. Mr.Ra kata hari ini merupakan hari terakhir dia drive untuk kami, dan juga esok untuk ke airport kami dibawa oleh pemandu yang lain.
Bagi kami Mr.Ra dah banyak tolong dalam menjaga keselamatan kami. Yelah, 3 orang budak perempuan pergi berjalan di sebuah negara yang sedang mengalami pergolakan di sempadan adalah suatu yang bahaya. Tapi kami sentiasa beringat, berdoa dan bertawakal kepada Allah agar semua nyer selamat.

Atas: Ini lah spider goreng yang tengah diasingkan Tepi : Antara barangan yang dijual di central Market
Bawah : Cube ler teka dia jual apa hehehe. Tepi : Muatan lebih!
Malam itu, kami mencuba menaiki tuk-tuk ke kawasan di hadapan Royal Palace. Harga standard dari New York hotel ke sana lebih kurang USD4 untuk pergi dan balik. Kalau mereka naikkan harga, kata jer " I will find others tuk-tuk ". Kat sini, memang kena pandai main psychology untuk harga ketika bargain.

Tuk-tuk nie memang pengakutan utama la disini, kalau keluar pasar atau mana-mana memang pemandu Tuk-tuk akan menawarkan diri . Di hadapan Royal Palace, ada kawasan river yang banyak bendera. Kira nyer, penduduk Cambodia suka duduk di sini, selepas penat bekerja. Kawasan nie juga menjadi tumpuan tourist.

Tuk-tuk
Dalam kami duduk di bawah bendera Malaysia, tetiba ada seorang wanita islam memberikan salam kepada kami. Rupanyer , dia nak mengadu pasal masalah laki dia kahwin lain, dan dia dah divorce. Tapi dia convert to Islam kerana berkahwin cuma nak bagitahu iman dia masih kuat dan sangat bersyukur kerana bekas suami dia bawa ke jalan yang benar. Alhamdulillah.Tetiba pula kami jadi counselor. Heheheh.

Disini, apabila kita menjadi kaum manoriti, kita rasa semangat untuk memberikan salam sesama islam. Ada tu, ketika kami di museum Royal Palace pada hari pertama, seorang warga islam sanggup lintas jalan semata-mata nak berbual dengan kami .Rasa ukhwah sesama islam sangat kuat disini.

Infront Royal Palace
Semangat kenegaraan dapat dilihat disitu. hehehe

Lepas dah puas ambil gambar, kami pulang ke hotel. Esok kami pulang semula ke Malaysia :)

6Mei 2011

Pukul 5 pagi kami dah bertolak dari hotel ke Airport. Selamat tinggal Phnom Penh . Selamat tinggal Kampong Cham. InsyaAllah, aku akan kembali untuk umat islam di sini.
Tips: Oh. Kena prepare awal2 simpan USD25 for airport tax!
p/s: Next trip to Seam Reap tengok Angkor Wat yer! hehehe.


5/11/11

Cambodia Part 2


4 mei 2011

Hari kedua kami di Cambodia. Pagi-pagi lagi awan hitam bertiup dengan kuat menandakan hujan turun di Cambodia. Hari nie kami ke Killing Fields Choeung Ek. Killing field merupakan mass grave yang menempatkan mangsa-mangsa kekejaman Pol Pot. Sedih rasa nyer melihat kawasan ini.
Ketika kami sampai di sini, hujan renyai-renyai di kawasan Killing Fields. Harga masuk ke Killing Fields Choeung Ek - USD 3.

Pada asal nyer, Killing Fields Choeung Ek ini merupakan tempat perkuburan cina . Namun, Pol Pot telah menukarkan kawasan tersebut menjadi kawasan kubur untuk mangsa-mangsa tentera Angkar. Lebih daripada 20 ribu mangsa telah ditanam di sini. Pada asal nyer, kewujudan Killing Fields ini tidak disedari oleh orang ramai. Kerana berada di luar kawasan bandar Phnom Penh.

Atas: Tempat pemujaan untuk kubur cina
Bawah : Tapak asal pondok , namun pondok tersebut telah dirobohkan

Setelah kejatuhan Pol Pot pada tahun 1979, penduduk di kawasan tersebut berasa pelik dengan kawasan perkuburan tersebut, kerana sebelum ini tidak ada pondok Tetapi terdapat 3 buah pondok yang di bina oleh tentera Angkar.

Terdapat satu kubur , yang menempatkan seramai 166 orang mangsa tanpa kepala. Kubur yang menempatkan wanita dan kanak-kanak. Kubur yang menempatkan mangsa tanpa memakai baju.


Pokok yang membunuh bayi dengan menghentakkan kepala bayi ke arah pokok.
Kata penduduk Cambodia , ketika awal-awal pembukaan Killing Fields selepas kejatuan Pol Pot, masih terdapat otak dan kulit di pokok tersebut.



Pokok yang dipanggil Magic Tree,tentera Angkar akan pasang loud speaker, jadi sesiapa yang nak di executed tidak tahu bahawa mereka adalah mangsa seterus nyer.

Satu memorial telah dibina bagi memberi pengajaran kepada next generation. Monumen tersebut menempatkan, pakaian , tulang, dan tengkorak yang telah dibahagikan mengikut punca kematian, umur, dan gender.Sedih sangat melihat ribuan tengkorak di memorial tersebut.

Pengunjung museum akan di tayangkan satu video mengenai sejarah kewujudan Choeung Ek Killing Fields. Sedih rasa nyer, bila melihat video tersebut. Disini juga turut menempatkan sejarah mengenai Pol Pot dan tentera kanan nyer.

Ayat yang tidak boleh diterima ketika DUCH dibicarakan
" I am not aware the prisoners in the Tuol Sleng Prison."
" At that time, i think what i do is not wrong, but right now i think its wrong "
Bila di tanya kenapa bayi di bunuh?
" Tentera bawahan saya yang bunuh, mereka lakukan kerana takut dengan arahan saya. Tapi saya bertanggungjawab atas semua kesalahan tersebut, dan saya minta maaf kepada semua"

Atas : The visitor
Bawah : Pakaian tentera Angkar ( hanya hitam dan putih sahaja dibenarkan) , DUCH!

Hakikat nyer, dengan satu kemaafan tidak dapat diterima pakai oleh rakyat Cambodia yang telah hilang orang yang tersayang. DUCH hanya dipenjarakan seumur hidup (35 tahun , currently umur dia 70++) di penjara yang makan sedap (tak macam penjara Tuol Sleng), tidak dikenakan sebarang electric shock , no toucher , tidur nyenyak. Tak silap pada tahun 2009/2010 perbicaraan tersebut dilakukan, ramai rakyat Cambodia membuat tunjuk perasaan kerana mereka merasakan hukuman tersebut adalah tidak setimpal dengan kekejaman yang dilakukan oleh DUCH.

Bagi Pol Pot pula, dia telah mati pada 1998 dengan keadaan yang tenang dalam rumah tahanan nyer ( Ada kata suicide coz, takut dengan perbicaraan ). Keadaan kubur Pol Pot di sempadan thailand tidak terjaga(Waktu dia memerintah tak boleh ada agama, tapi kubur dia macam agama Buddha, pelik betol Pol Pot nie). Sebelum dia mati, tahun 1997 dia sempat lagi mengarahkan orang membunuh penolong kanan dia ,bunuh satu keluarga. (Sangat gila!)

p/s: 100% gambar kat sini , tak ada yang senyum. Sedih sangat!

OTW back to Phnom Penh , kami ke Russian Market. Di sini, beli kain lagi bagus and murah dan banyak pilihan compared to Central Market. Seperti biasa, bargain sampai dapat harga murah . Kalau beli banyak-banyak minta free gift. Macam kami beli kain banyak-banyak minta free gift shawl. Wakakak ( benda baru yang di pelajari dari Kak Meng. Terima kasih utk tips itu!).
Mula-mula sampai tu, betol ker nie Russian Market coz macam tak percaya aje. Sebab tak jumpa kain, banyak sangat yang jual patung buddha and key chain. Tapi masuk ke dalam sikit, baru jumpa kedai jual kain.

Penjual di Russian Market boleh cakap bahasa Inggeris compared to Olympic Market satu hape pun tak reti.Huuhuhu.. Biasa nyer, mereka akan bagi harga lagi murah kalau beli banyak-banyak. Lepas dah penat beli kain sutera kemboja (sutera dia keras sikit), kami ke Olympic Market .

Percaya tak 20 minute rounda dalam Olympic Market , satu apa aku tak beli. Kak Meng kata macam pasar payang la Olympic Market nie. Satu lagi panas, dan tak ramai foreigner datang ke sini. Asal nyer along aku ada baca review pasal Olympic Market nie ada jual barang branded, tapi tak ada pula. So,kami call Mr. Ra untuk bawa ke Central Market.

Di Central Market, kalau nak beli keychain, barang-barang cenderamata or fridge magnet banyak juga compared to Russian Market ( tapi kami beli fridge magnet di Russian market). Cetral Market nie ramai foreigner datang, so banyak la barang cenderamata di jual. Macam Central Market kat Malaysia la juga. Selain itu, ada jual baju branded seperti Burberry, Ralph Lauren. Tapi kena pandai cari, and pusing-pusing la. Penat juga la pusing , kebanyakan jual baju lelaki. Baju orang perempuan susah sket nak cari, tapi kalau those yang suka baju t-shirt and skirt boleh beli dekat sini.

Di Russian Market and Central Market.

Jade , rantai , permata and watch, di jual di bahagian tengah Central Market. Tapi aku tak reti nak beli la, coz takut palsu and mak aku jer faham pasal benda-benda nie. Hehehe. So aku dengan along decide tak beli. Tapi those yang nak beli jade kat sini memang banyak lah.

Phnom Penh Cambodia bukan pusat shopping seperti di Bandung. It's more to historical place. Mungkin kalau kami ke Seam Reap banyak tempat shopping coz ada Angkor Wat tapi cost nak ke sana terlampau mahal untuk kami yang hanya pergi bertiga. Kalau pergi 7/8 orang mungkin dah sampai ke Angkor Wat.

Lupa pula, sebelum ke Central Market kami singgah ke Wat Phnom. Tapi aku rasa rugi jer lah pergi ke sini kena bayar USD1 sebab foreigner . Then, kena bayar untuk pembiayaan wat mereka. Cuma dekat sini ada jam besar boleh berungsi, dan merupakan taman orang-orang Cambodia melepak. Ada gak gajah raja mereka disini, aku tak amek picture pula. Then, depan Wat Phnom ada tugu wanita. Phnom bermaksud gunung, dan Penh adalah nama wanita , jadi nama city nie diambil sempena nama gunung dan seorang wanita .


Inilah Wat Phnom

Lepas dah puas shopping kami pulang ke hotel. Seperti biasa makan dinner di De Wau Restaurant. :)

p/s: Tak larat tulis panjang-panjang. Ini pun dah panjang. Emosi terganggu

5/8/11

Cambodia Part 1

Time semua orang tengah cuak menunggu result exam , nak tunggu add and drop session. Aku boleh pergi melancong lagi. Ngeh2. Sebenar nye, ticket to Phnom Penh, Cambodia nie dah beli 1 tahun dah . As usual, beli waktu zero fairs air asia and ticket RM40 pergi dan balik.
Percutian dari 3 Mei 2011- 6 Mei 2011 yang di sertai along, me and kak meng (kawan along). Asal nyer, nak pergi seramai 5 orang, tapi 2 orang kawan along terpaksa berundur diri kerana perlu kerja dan menghadiri seminar. Gagah jer lah kami 3 orang pergi Phnom Penh.Sebelum pergi ke sana, kami sempat membuat review dari blog-blog lain dan melihat tempat menarik utk dilawati ketika berada di Phnom Penh.

3 Mei 2011

Flight kami pada pukul 7.20 am waktu Malaysia. Seawal pukul 4am lagi dah bertolak dari rumah menuju ke lcct. Alhamdulillah, pilot kali nie agak alim coz selama nie jarang nak dengar pilot cakap alhamdulillah and insyaAllah. Kami sampai ke Phnom Penh pada pukul 8.20 am waktu Cambodia.(Flight sampai awal dari yang di jangkakan) Waktu Cambodia dengan Malaysia lewat satu jam.

Setiba nyer di sana, kami terpaksa menunggu driver yang telah ditempah utk membawa kami sepanjang berada di Cambodia.

Perkhidmatan driver menikut rate:
Dalam Phnom penh / sehari- USD 35
Ke Kampong Cham /pergi balik ke Phnom Penh-USD 90
Ke Seam Reap /pergi balik ke Phnom Penh - USD 190

Nama driver kami ialah Mr.Ra dan boleh berbahasa inggeris, bahasa inggeris dia kira bagus la juga and boleh faham walaupun dia cakap "I only can speak little in english". Huhuh

Tempat lawatan yang pertama setelah kami sampai ke Phnom Penh ialah, Royal Palace Museum . Tapi raja dia tak duduk di kawasan nie lah, cume dijadikan tempat bersejarah untuk orang luar lawati. Ticket masuk USD 6.25 . Jangan pula pelik bila bagi USD 7 dia pulangkan dalam duit Reel mereka.Biasa nya, mereka lebih senang menggunakan duit USD ketika berniaga, tapi ada gak penggunaan Reel ketika pertukaran duit..

4000Reel = USD 1
USD 1 = RM 3
Royal Palace Phnom Penh . Raja dia tak duduk kat sini. heheeh

Setelah melawati ke Royal Palace Museum, kami singgah makan di Restoran Halal dan terus check-in ke New York Hotel Phnom Penh. Satu yang bagus di New York Hotel ini, ada De Wau Restaurant yang halal . Restaurant nie dibuka oleh orang Malaysia. Harga makanan dia standarad harga Malaysia.

Hotel rate 3 nite = USD105
Setelah rehat sebentar. Pukul 2 pm, Ra mengambil kami untuk di bawa ke Tuol Sleng Prison (S-21) .Kami jangkakan kalau prison, mesti lah jauh dari bandar . Namun , jangkaan kami adalah salah. Tuol Sleng Prison berada di tengah bandar, mereka menukarkan sekolah tinggi menjadi penjara.

Asal nyer negara Cambodia merupakan negara yang lebih maju dari Malaysia , jalan bandar mereka pada 1975 dah ada 3 lane, dimana ketika itu Malaysia masih baru dalam proses kemajuan. Bayangkan ketika negara Malaysia, belum lagi mempunyai pelan pembangunan negara, Ahli Parlimen Cambodia sudah mempunyai pelan pembangunan selama 5 tahun untuk negara nyer.

Namun, negara Cambodia mengalami proses revolusi untuk menjatuhkan raja mereka kerana mereka berpendapat orang kaya terus kaya, dan rakyat miskin terus miskin. Pol Pot merupakan ketua Parti Komunis di Cambodia yang telah melakukan revolusi bagi menggulingkan raja mereka. Pada asal nyer, rakyat Cambodia berasa gembira dengan revolusi tersebut namun, Pol Pot memberikan sejarah hitam kepada negara tersebut.

Pol Pot (Khmer Rouge Regime) telah melakukan new system, iaitu reverse system kepada rakyat cambodia. Semua rakyat adalah sama taraf dan tiada yang kaya dan tiada yang miskin.Pol Pot telah membunuh semua rakyat-rakyat yang pintar, orang-orang kaya , doktor, guru, pelajar universiti, menteri parlimen, kanak-kanak dan wanita. Tanpa mengira peringkat umur dan jantina.Tentera-tentera Pol Pot biasanya dari golongan bawahan yang tidak bersekolah dan mempunyai dendam terhadap orang kaya. Minda mereka di racuni oleh Pol Pot untuk membunuh semua dari golongan atasan. .

Sepanjang di sana, kakak aku tanya kenapa kejam sangat Pol Pot, dia bunuh bangsa nya sendiri. Kalau tanya dekat rakyat cambodia pun , mereka tak dapat jawab.Driver kami, Mr.Ra turut kehilangan ahli keluarga akibat kekejaman tentera Ankar ( tentera Pol Pot ) bapa , atok , pak cik dan mak cik nyer terbunuh .

Ketika berada di Tuol Sleng Prison, kami dapat lihat kekejaman tentera Ankar kepada rakyat Cambodia. Beribu-ribu rakyat Cambodia dibunuh dengan kejam. Didalam penjara mereka hanya di berikan bubur sekali sehari. Mereka juga akan di toucher dan dipukul sehingga tentera Ankar penat. Mereka tidak dibenarkan berfikir dan wajib menurut tiap perintah tentera Ankar.
Rules and Regulation Khmer Rouge.

Atas : Tapak Sekolah 4 Block yang ditukarkan menjadi penjara.
Bawah : Antara kesan kekejaman Khmer Rouge

Pada awal revolusi, Pol Pot mengarahkan semua foreigner untuk kembali ke negara asal. Bagi rakyat kemboja mereka di kehendaki untuk pulang ke kampung asal mereka. Di sana, mereka akan dibahagikan mengikut penduduk asal kampung dan penduduk yang telah berhijrah. Penduduk yang berhijrah akan ditanyakan pekerjaan mereka ketika di bandar .Mereka terpaksa menipu dan berlakon seolah-olah bodoh kerana tentera Ankar akan membunuh jika mereka mempunyai pekerjaan yang baik seperti doktor, peguam, guru dan juga pelajar.
Mereka akan merasa kulit tangan , berdasarkan kasar dan lembut. Jika lembut tentera Ankar kata mereka bukan dari golongan bawahan , maka harus dibunuh. Ada doktor yang terpaksa menggosokkan tangan dengan pasir agar kulit tangan nyer kasar bagi mengelakkan di bunuh.

Kata penduduk Cambodia, tentera Ankar tidak akan membunuh jika mereka tiada asalan. Jadi mereka akan create alasan untuk membunuh orang. Seperti contoh, mereka tahu orang Islam tidak boleh makan khinzir, jadi mereka paksa orang Islam makan khinzir dan juga bekerja di ladang ternakan khinzir.Semua rakyat dikerah menjadi petani, anak-anak mereka turut dikerah. Tiada harta yang dibenarkan untuk disimpan, hanya pinggan dan juga sebatang sudu sahaja di benarkan . Jika pertanian mereka berhasil, hasil tersebut tidak boleh dimakan,ianya menjadi harta negara.

Atas: Salah satu sel yang menunjukkan bukti kekejaman Pol Pot
Bawah : Bangunan sekolah , Antara mangsa-mangsa kekejaman Pol Pot


Dalam satu cerita yang saya baca dalam buku Vanished yang di beli di Tuol Sleng Prison, ada anak mereka menangis kelaparan. Kerana tidak tahan mendengar anak menangis, bapa telah mencuri seketul kentang utk dimakan satu keluarga.Ada yang nak nampak telah mengadu kepada tentera Ankar, akibat nyer satu keluarga telah dibunuh oleh tentera Ankar.
Tentera Ankar tidak akan membunuh seorang, tetapi dia akan bunuh 1 keluarga.

Atas :DUCH (ketua angkatan tentera Pol Pot yang kejam) , Ahli akademik yang telah dibunuh dengan kejam
Bawah: Cara Tentera Angkar melakukan kekejaman kepada kanak-kanak.

Beribu-ribu kisah sedih dari kekejaman zaman Pol Pot.Tidak terbanyang di hati kami yang menyinggah Tuol Sleng Prison, melihat bukti--bukti kekejaman Pol Pot mengakibatkan hati saya sayu dan sedih. Daripada 20 ribu yang di penjarakan di Tuol Sleng Prison, hanya 7 orang sahaja yang terselamat. Mereka terselamat kerana tentera Ankar mahukan seseorang yang tahu membaiki machine atau mempunyai kemahiran melukis gambar DUCH ( ketua angkatan tentera Ankar).

Setelah membaca kisah demi kisah sedih di Tuol Sleng Prison, kami meneruskan journey dengan aktiviti river cruise sepanjang Sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. Teringat, ketika Form 2 and Form 3, kena fahamkan kegiatan di Sungai Mekong dan hasil utama negara Kemboja. Hehehhe. Ni lah reason aku nak singgah negara Cambodia, selain melihat bukti kekejaman Pol Pot.

Sepanjang river cruise, kami lihat negara Cambodia dan juga aktiviti yang dijalankan di sana.
Oh kalau nak river cruise, tiada perkhidmatan khas seperti di Melaka. Minta driver cakap kan dengan mana-mana bot di untuk perkhidmatan river cruise.Sebenar nyer, perkhidmatan river cruise per boat , bukan per person. Harga river cruise around USD 20- USD 30. Kalau boleh bargain sampai murah. Rakyat Cambodia selalu bersenam pada waktu petang atau bersiar-siar di hadapan Sg. Mekong ( depan Royal Palace).


Atas:Hebat! , Tugu Kemerdekaan
Bawah : Kami dalam perahu bersama driver Mr. Ra, Airport Phnom Penh.


Kegiatan sepanjang Sg. Mekong

River Cruise.

Setelah matahari terbenam. Kami pulang ke hotel dan makan di De Wau Restaurant untuk makan malam. Best makan kat sini, mereka akan sediakan mangga dengan air teh Cina sebagai pencuci mulut. Mangga kat Cambodia memang sedap la ! Sehingga menjilat jari. hehhehe


p/s: Next entry , kami ke tempat di mana tahanan penjara Tuol Sleng di tanam .
p/s/s: Panjang pula aku cerita. Pengajaran - Jangan jadi gila seperti Pol Pot.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...