10/24/10

DSF project...

First of all .. Special thanx to Kak Anis and kak jannah sudi tolong kami..... Not to forget my group mate.. Sue and Is....Yg banyak membantu...
Yeah... Siap juga our project dsf..

At first risau gak kalau x dapat siapkan project nie before due date.. And kalau project tak berjaya..
Tp Alhamdulillah..Berjaya juga akhirnya..
Thanx to sue and father sue(pak cik roslan) sudi beli new board circuit and dapat gak saya practice belajar pasang wayar2 and fahamkan mcm mana circuit tu function...

Thanx to is .. Awal2 tolong senaraikan circuit.. and sudi datang walau sakit2... Jgn tidor kat ict ag ek.. Bahaya .. huhhu...

Thanx to kak anis.. Mula2 sudi terangkan and guide.. And baru faham kena pakai data sheet.. Utk baca mcm mana circuit leh pasang...

A lot of thanx to kak jannah...Because akak kite orang nyer circuit tak serabut ... Heheheh...
And berjaya akhirnya lampu itu menyala..


Mesti orang plek.. apa la budak ict buat dgn circuit..Waktu aku dgn sue duk kat student lounge hafsah.. Sume orang pandang.. ada gak bdk engine tanya... Amek major apa.. mechatronic or electronic.. Hahahah.. Kite orang dua gelak gile.. Sambil jawab... Course ict.. Muka masing2 plek.. At first, wkt kak anis bgthu kak jannah .. yg bdk ict nak minta tlg ajar project..Dia dah cuak, bdk ict suruh aku wat benda networking ker.. Skali bila tgk project kami.. Tak sampai setengah jam kak jannah pasang circuit tu.. Yelah student robotic.. Bila kak jannah suruh kami buka semula and pasang balik.. Berat nyer hati, tp at last bila ada sue.. Sue tolong pasang.. Yeah.. saya sebenar nyer agak blur.. Tp lepas tu dah faham mcm mana circuit tu function.. Thanx ya sue.. :)

Nak tgk kite orang nyer circuit..


Nie waktu kat student lounge b4 jumpa kak jannah..




Ok yang nie after jumpa kak jannah..Our group project..
Sangat lega bila dah siap.. and siap early than our expectation.. Thanx again.. Kak jannah, kak anis, sue, and is... :)

Apa yg penting? Kerjasama.. We did it! :)

10/23/10

Welcome my new toy!

Date:28.4.2010

Igt every 4 years.. Nak sambut bufday my laptop.. Tapi rupanyer tak boleh coz ada banyak problem.. Until x leh nak charge ag.. so, mcm mana nak buka laptop rite..

I still remember.. wkt beli laptop .. dgn alya, azhani, and hasna.. Beli laptop.. Mula2 pergi lowyut.. Survey, laptop.. Then beli acer.. Since, time tu ramai beli laptop acer .. Yg agak murah.. Aku pun beli.. cume time tu pakai core 2 duo .. Mcm dah hebat sgt lah tu.. hahahahah...

First week pakai dah ada problem.. Ada someone delete system aku..Aduh!Around 3 days lah xada laptop.. HAhahah... Punca beli laptop .. aku kan bdk ict.. So, kena la ada laptop , ag pun nak kena siapkan project internet..

Laptop start buat hardware problem, dgn dia rosak kat tempat charger... Banyak kali gak lak aku g jumpa cina yg jual charger murah tu.. Coz dia kata bleh tukar kalau rosak.. Entah2 barang dia bg low quality.. So, aku decide beli la charger mahal sket.. Around rm70 tahan lama.. and still ok...

Masalah datang ag.. Problem dekat bateri lak.. Dia xleh tahan lama.. Around 1/2 hour.. Tapi aku tahu.. mmg masalah laptop bese nyer bateri..

Masalah 3 lak.. Tempat charger,.. Ni big problem..Sebab xleh nak charge... Tempat charge dah masuk ke dalam.. Entah mcm mana, tp aku dgn kak long pun mempunyai masalah yg sama.. Cume along hantar baiki.. Tp aku kena pandai2 ubah2 kedudukan kasi boleh charge..

Makin lama tempat charge tu dah teruk.. Finally dia dah x leh charge ag.. So, aku kena la wat back up plan.. Disebabkan itu..Aku kena beli new toy.. Nak mengelak masalah hardware, dan juga lebih tahan lama.. Ok my laptop tu ..nnt aku hantar g jumpa dr.sakit laptop utk di baiki..

Best tak bile laptop anda jadi mcm nie? Hahahah..


So, bila laptop dah sihat.. Saya ada 2 toy! Yeah.. my room dah jd space ship..Or bleh jadi cc.

Date:22/10/2010



WELCOME MY NEW TOY! hehehe.. love it so much... Hope i can take care you like i always do to that one person. hoho :D

Special thanx to en.Ahmad sudi teman n beli my new toy.. Sudi g masuk kan windows.. Masuk kan all the software.. Teach me mcm mana nak pasang monitor and all those things.. I berjaya juga.. Thanx a lot.. i love ur notes at desktop.. Hehehehe :)

10/19/10

Kasih ibu.

Besar nyer pengorbanan ibu..
Hari tu wkt senior 3rd year register subject ..
Ada one of sister yg dah kahwin and dah ada baby bawa anak dia wkt pre register..
So cute la!
Besar nyer pengorbanan ibu.. Wkt belajar bawa anak...

Then.. Wkt petang rasa nyer claz utk master student..
Nampak ada ibu yg bawa anak dalam claz..
Jadi rasa sangat bangga dengan ibu tersebut...
Wow.. Dia bleh dodoikan anak nyer sambil belajar..
Besar nyer pengorbanan ibu.. Sampai dalam claz menjaga anak..

Wkt ini aku dapat rasa besar pengorbanan ibu..
Melahir dan menjaga anak..
Apabila mempunyai anak.. tanggungjawab sebagai seorang ibu tidak akan pernah berakhir..
Menjaga.. mendidik..
Kasih ibu sehingga ke syurga...




p/s: Mak tetiba nina terasa nak makan pengat pisang.. Lapar... hari2 kena mengadap coding and project... Nina tak stado mak.. Sem nie nina amek banyak subject.. Mak doa la nina berjaya... Takut sgt result turun.. Tp x nak turun.. Nnt kecewakan mak.. Ok la mak.. Nina sambung wat coding.. Jap ag study quiz statistic.. Esk ada quiz..!! weee.. Byk nyer kerja.. (buat2 muka happy yer nina :)

10/17/10

Leadership..

Special thanx to all my team mate..
Question 2..
Section 35..
Instructor- Bro.Aliyu Dahiru..

All of u are great team member..
Sume buat kerja..
Sume bersatu-padu..
Thanx to kak zeehan and ain..
You both are great presenter!

Yeah!! Kita dapat pujian melambung2 dr lecture tu..
And they notice all of us wearing jubah hitam wif tudung pink..
except for our project manager (kak zeehan) and assistant project manager(ain)
wearing grey tudung..


I am lucky to be wif this team..
Not to forget.. Sal.. for always with me as a Program Coordinator..

Our project is "survey on campus without transportation"
So, we make one program from this question... Which is" walk of life-lets go green"


Supposed our presentation time at 10.20am but its extend until 12pm..Haish...
Here, some of da pic before and after the presentation..


Thanx to all of u .. I had a great time wif all of u.. Muaxx :x

10/16/10

Air mata ku..

Air mata ku menitis kembali...
Kali ini aku mengenang sejenak..
Akan dosa ku ..

Aku terfikir..
Dapatkah aku berjumpa dengan Pencipta Alam ini..
Dapatkah aku syafaat dari Rasullullah ketika di padang mahsyar nanti..

Aku bersujud padamu Ya Allah...
Berikan lah kekuatan kepada ku..
Agar sentiasa di beri hidayah.. dan kekuatan..
Agar di jauhkan dari segala maksiat dan fitnah..

Aku bersyukur kerana islam agamaku..
Alhamdulillah..
Ya Allah.. ampun kan dosa ku.. dan dosa2 umat islam...
Amin..

10/15/10

Budak CS!

Tidak la aku kata berbangga giler menjadi part of cs student..
Cume aku dah aim nak masuk cs since kat foundation lagi...
Basically, aku dah tau dalam kepala yg cs=programming + coding..

Tapi tak semestinya budak cs kena belajar programming 24 hours..
Ada gak subject2 math yg kite orang kena amek..
Antaranya statistic dan juga calculus...

Tadi ketika discussion leadership.. Aku pinjam buku statistic ..
Budak group mate aku pelik.. ICT pun kena amek statistic gak ker?
Then aku jawab.. Kenapa? Mesti igt ict belajar computer jer kan?
Tak semestinya .. coz dalam computer tu sebenar nyer pakai logic operation..
So .. kite orang kena gak belajar calculus and all the mathematic stuff..
Aku suka math... Yup.. since sekolah rendah aku suka math..
Tp aku dah lama tinggal kan statistic.. Dari foundation until last sem banyak involve dengan calculus..So, aku agak lupa dengan statistic..
Mcam mana nie..statistic aku perlukan pemerhatian..
Final exam dah nak dekatt...Really hope aku dapat faham.. and catch up cepat subject nie.. Amin..


Ok back to the programming..
Currently buat assignment 3 computer networking! Bukan programing!
Tapi assignment nie punya susah sampai jadi individual project
Kite orang kena change the code2 then boleh appear dkt emulator phone ..
So.. aku amek android..
Haish nak memahamkan code android nie.. Ibarat ko kena start balik belajar new thing!
So, jumpa la satu website android development..and droidraw.. Utk fahamkan gui inside android..
Sempat ke tak aku siapkan kerja nie?? tinggal 3 hari..



(sudah banyak bebel pasal assignment )
(ada 3 project tak siap ag.. web prog, dsf, dsa langsung tak sentuh .. haish~)
(harap2 dapat tempoh hidup as cs student dgn lancar.. amin)

10/11/10

Siti Mashithah


To my best frens.. I miss u..
Everytime kite streess.. mesti g klcc. tgk wayang..
Tak pun kite g play ground klcc main buaian.. Swing laju2..
Amek gambar.. :)
I miss that moment..
Rite now.. i miss u my best frens..
I wish u are here.. When all the stress around me..
I want u to share the stress together..
Mas, i miss to "kerepek" a lot with u..
I miss to talk a lot with u..
Laughing like "orang gila"..
Become gossip girl..


Truly to said.. i am not good in manage my studies..
Coz u are always beside me before..
I always copy ur quiz (hahhaha...everyone already know rite now.. )
Rite now, i dont have a gang to copy the quiz..

Mas, when u said u want to change the university.
I wish u change ur decision..
But, i know thats ur decision.. i cannot change it anything..

Yup.. rite now..
I try to learn without u around me..
Alhamdulillah i manage it...
Like u always said.. I have ahmad that always support me..
and i always have u that never forget about me as ur best frens..

Mas, best frens forever...
Lots of love to my BFF :)


(rite now at musolla asma..after finishing report web prog.. and tadi terpasang volume kuat lagu Maher Zain and aku rasa sume pandang aku.. wakakkaa)

10/9/10

Buatmu Kekasih

Salam, buat mu kekasih...

Selama ini diriku tertanya apakah yg menyebabkan dirimu selalu mengatakan aku cantik..
Dan kamu berkata..
"Kamu cantik dalam dan luaran.. Percayalah diriku "
Jika aku cantik dalam dan luaran.. Aku turut mau kamu merasa begitu wahai kekasih..
Sudikah kamu memenuhi permintaanku?

Sebelum aku menjadi isterimu...
Aku berharap agar dirimu di lengkapi ilmu agama..
Serta... Sudikah kamu menjadi imam kepada diriku...
Dan kamu berkata wahai kekasih ku...
"Aku terima.. Kerana ianya dapat membantu kita berdua... di dunia dan akhirat.."

Diriku sangat bahagia wahai kekasih...
Kamu sangat memahami..
Memahami tujuan ku dalam membina sebuah keluarga..
Keluarga yg memberi kebahagiaan dunia dan akhirat..

Selama ini, diriku melihat...
Ramai yg berkahwin...
Tetapi.. tidak dapat mempertahankan nyer kerana kurang ilmu agama...
Ramai yg berkahwin...
Tetapi ..tidak tahu hala tuju sebuah perkahwinan...
Ramai yg berkahwin..
Tetapi ..tidak tahu utk membawa anak isteri ke jalan apa...
Ramai yg berkahwin..
Tetapi.. tidak menilai erti sebuah perkahwinan..

Buat mu wahai kekasihku...
Semoga kita dapat membina sebuah bahtera perkahwinan..
Yg tahu hala tuju...
Yg tahu akan erti sebuah perkahwinan..
Dan dapat memberi kebahagiaan..
Dunia dan akhirat...

Buat mu wahai kekasihku..
Semoga kita dapat mengikut sunnah Rasullullah..
Agar menjadi sebuah keluarga bahagia..
Amin...


10/8/10

Anywhere Everywhere Talk About Maher Zain.

Still hot issues at iium.. About Maher Zain came to iium ..
Anywhere .. Everywhere talk about Maher Zain.. Huhuhu....
When i at musolla.. suddenly i listen to one of sister group talk about Maher Zain...
I smile ...
Then... when i going out from musolla.. I listen to one group of sister... Sing a song of Maher Zain...
I smile again..
Then.. when i at my class.. One of the brothers phone ringing... And his ring tone from one of Maher Zain song..
I smile again.. and again..
Yup .. anywhere everywhere talk about Maher Zain..
His song really beauty.. and the message is clear and easy to understand..
Besides.. everyone enjoy his song...
Alhamdullillah..thanks Maher Zain for your beautiful song...
May Allah Bless u always..and u success in spreading the Islam and teaching of Islam..
InsyaAllah... Amin :)

Maher Zain Meet The Fan

Maher zain.. At first, aku tak kenal sapa maher zain ... But aku tolong kakakku mencari satu lagu islamic kat youtube, then terbuka la link one song nie.. "For the rest of my life" Maher zain..
Wkt dengar lagu nie aku igt, husband yg nama maher zain tujukan song nie utk wife dia.. Tp rupa nyer penyanyi tu nama dia Maher Zain.. Hahahah (lawak tul.. aku nie...)

Start from that day, aku download all of Maher Zain and listen to his song.. ( addicted to his song!) SubahanAllah, most of his song totally wonderful and make us always remember Allah and his messenger prophet Muhammad (p.b.u.h)..

Bila Maher zain bgthu nak datang to Malaysia.. Berkobar2 nyer diri nie nak jumpa singer... and i found out that Maher Zain will come to my university- International Islamic University with affordable ticket price RM20.!

Date:6 October 2010
Day: Wednesday
Time :5.30pm-6.30pm -Maher Zain Meet The Fans...


Disebabkan penat selepas beli whooper... Balik bilik dulu rehat kejap...
4.45 kak anis ambik utk pergi ke cac .. Punya la semangat nak jumpa Maher Zain and pkul 5 jer dah ramai orang beratur.. Then, nampak sue and ecah dah beratur.. Kami pun join la dia org queue.. Huhuhu...

5.30p.m: Maher Zain still tak sampai.. Aku memang dah penat coz dr pagi tak rest.
Then 6.00pm ++ Maher Zain still tak sampai... Wajah dah penat, ecah dah balik rumah coz malas nak tunggu... Kak anis, aku dgn sue still tunggu coz berharap at least dapat amek picture maher zain infront of us!
Then , Maher Zain sampai around 6.30pm a big shock for me when the girl gone WILD screaming and pushing to get Maher Zain... A little bit sad , for those who already queue early than us because all the girls cut the queue to get a signature and picture from Maher Zain.
Since, i am not strong enough to become wild and pushing others. I and kak anis decide not to take signature from Maher Zain... so sad for me :(

Then, committee said if you want to take picture of Maher Zain wait at another side because Maher Zain will go there.. After a long time we waited, suddenly Maher Zain go to other side.. A big shock for us.. coz we just want to take ur picture..really make us as his fan feel sad...
But, i understand maybe Maher Zain want to perform for maghrib prayer and feel tired... (what to do, i don't have a chance to meet Maher Zain personally)
Since , we don't chase him .. we all decide to perform maghrib prayer and wait for the concert..


8:00pm++
Maher zain- perform 2 song insyaAllah and Barakallah..He is a good singer and entertainer... If i go to his concert, i am very sure i had a lot of fun and enjoy during the concert...

Eventhough, i was tired because all the pushing like a "sardine can" but i feel satisfied because Maher Zain give a good performing that nite..


Oh yeah.. encik. Ahmad berjaya amek picture Maher Zain wkt dia tunggu kat luar.. Hahahha.. Kalau aku tahu.. dah lama tunggu kat luar bersama en. Ahmad mst byk pic ak snap.. Dush!!



encik..ahmad hanya berjaya amek pic nie jer .. wakakkaaka!
(*bahasa ku .. sangat tunggang-langgang * sila baca buku ya nina*)


10/7/10

Whooper RM1!

Dah nak basi cerita baru nak cerita..
Sebenar nyer.. ak sangat buzy lately.. dah percaya la sekarang nie ak tidor awal! Oh no... dah mcm zaman sekolah lak ak kena tidor awal.. haahaha...

Ok back to the story.. sebenar nyer nak 2 in 1 post cerita pasal maher zain and whooper .. Tp tak apa la.. kasi maher zain tu special post ek.. hahahahah

Hal kesah nyer,Burger king wat promotion whooper rm1 ak dapat tau dr sorang kawan ak nie... dia post dkt facebook..(en.lukman a.k.a zelo55) then, apa lagi terus ak g page Burger King at facebook utk mendapat kepastian.. Hehehhe... Ak nie yg dah lama gler tak makan fast food especially burger king mst la rasa berkobar-kobar nak makan... Makan pun ada berkobar-kobar gak yer.. Hahahha

Then, before claz networking... Ak nampak rakan2 claz networking ku.. telah pergi beramai2 dgn menaiki wira (yer.. sangat penuh mcm isi dalam tin sardin) mereka pergi membeli whooper..
Tiba di claz networking.. dah la dalam claz tu less than 10 orang.. kalau dah ramai2 pergi ker Burger king.. brapa kerat la orang dalam claz tu.. Hahahha..

Setelah 15min/30min berlalu... Dia org pun sampai... Bila sir keluar jer kejap dr claz.. Amboi.. Bising duk cerita whooper rm1 yg sedap tu! Dalam hati rasa... mana boleh nie.. ak pun kena bantai gak makan whooper tu.. hahahha

So, after zohor kami berdua pergi ke Burger King yg terdekat dgn uia! Nak tgk mcm mana keadaan drive thru Burger King!

Punya la ramai manusia beratur.. Even, dalam Burger King pun ramai beratur.. Di sebabkan parking tak ada.. Kita org pun drive thru jer la.. Since, clazmate cakap 1 org boleh beli 3 burger.. Rupa nyer,Burger King limitkan 1 kereta -3burger only! Jd 3 orang jer la makan.. Huhuhu.. Melainkan beratur dalam Burger King tu.. 1 org -3 burger...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...